USAID - Šansa za novi početak

09.06.2016.

POSTANI ČLAN

Održan osmi sajam preduzetništva u Beogradu

U Beogradu, u sredu 8. juna 2016. godine oko 200 preduzetničkih inicijativa predstavljeno je u Beogradu na osmom Sajmu preduzetništva, koji su organizovali Srpska asocijacija menadžera (SAM), agencija DNA Communications i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u okviru projekta „Šansa za novi početak“.

Sajam preduzetništva u Beogradu, koji je organizovan u partnerstvu sa Gradom Beogradom, izazvao je veliko interesovanje građana, a zabeleženo je oko 400 posetilaca. Oni su imali prilike da čuju više o preduzetništvu i preduzetničkim idejama, koje je moguće pokrenuti kako za par stotina evra, tako i za nekoliko hiljada evra. Predstavljene preduzetničke inicijative osmišljene su na osnovu višemesečnog istraživanja i u skladu sa specifičnostima i potrebama svakog regiona u Srbiji. One su razvrstane po visini investicije, kao i po delatnostima na: proizvodnju, usluge, trgovinu i poljoprivredu.

Na sajmu je učestvovalo 15 lokalnih organizacija, koje su predstavile svoje programe podrške za pokretanje malog biznisa, dok su prateći program sajma činila edukativna predavanja Fonda za razvoj, Grada Beograda, Regionalne agencije za razvoj i evropske integracije, Nacionalne službe za zapošljavanje, Privredne komore Beograda i ambasade Italije.

Više informacija o izazovima preduzetništva posetioci su mogli da dobiju i od uspešnih preduzetnika koji su pokrenuli sopstveni mali biznis.

„Ljudi koji razmišljaju o ulasku u svet preduzetništva, obično se kolebaju imaju li dovoljno hrabrosti, znanja, kapaciteta, novca. Danas smo želeli da im pomognemo u toj odluci, da im prenesemo naša znanja i iskustva i pokušamo da odgovorimo na sva njihova pitanja. Nadam se da su na današnjem sajmu građani Beograda i okoline prepoznali svoju novu poslovnu šansu“, kazala je na otvaranju sajma izvršna direktorka SAM Jelena Bulatović.

Pored predstavnika SAM i DNA Communications, sajam su otvorili i direktorka kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj USAID Laura Pavlović, pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović, predsednik Privredne komore Beograda Milivoje Miletić i predsednik Saveta za zapošljavanje Grada Beograda Dragomir Petronijević.

„Veoma je važno da se svi okrenemo razvoju privatnog sektora. U Godini preduzetništva smo pripremili brojne programe podrške preduzetništvu i pozivam sve zaintersovane potencijalne preduzetnike da posete sajt Godine preduzetništva ili da se za više informacija obrate Regionalnoj razvojnoj agenciji“, kazala je Katarina Jovanović Obradović.

Zahvaljujući lokalnim partnerima, koji se zalažu za razvoj i promociju preduzetništva, svim posetiocima sajma su predstavljene i organizacije i instituacije kojima se mogu obratiti za dalje informacije i savete.

Video sa sajma preduzetništa možete pogledati ovde.

Šansa za novi početak“ je projekat koji sprovodi SAM sa agencijom DNA Communications i uz finansijsku pomoć USAIDViše informacija o projektu nalazi se na sajtu www.novipocetak.org.rs, kao i na Facebook stranici.