Saradnja sa institucijama

10.06.2022.

POSTANI ČLAN

Srpska asocijacija menadžera u poseti Državnom data centru u Kragujevcu!

Delegacija Srpske asocijacije menadžera u saradnji sa Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu, posetila je Državni data centar u Kragujevcu, koji je otvoren krajem 2020. godine.

 Data centar predstavlja najmoderniju banku podataka, gde su pohranjeni podaci građana, domaćih, ali i velikih svetskih kompanija. Delegaciju SAM-a činili su predstavnici više od 20 kompanija, a posetu je predvodio predsednik Dragoljub Damljanović, direktor Schneider Electric razvojnog centra u Novom Sadu. 

Domaćin posete, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade RS Mihailo Jovanović,  podsetio je sve prisutne da je jedna od važnijih stavki da Data centar stavlja Kragujevac na mapu ovog dela Evrope, jer slična institucija ne postoji, ne samo u regionu, već i u širem delu centralne i jugoistočne Evrope. “Zahvaljujući Srpskoj asocijaciji menadžera više od 20 kompanija, pretežno onih koje nisu iz IT sektora, je danas obišlo Državni data centar u Kragujevcu i dobilo osnovne informacije vezano za ovu državnu infrastrukturu od posebnog značaja, kao i mogućnost njenog komercijalnog korišćenja. Digitalna transformacija, kao nasušna potreba kompanija u eri 4. industrijske revolucije, sa sobom donosi i rizike koji se tiču bezbednosti i pouzdanosti čuvanja podataka. Državni data centar je projektovan i izgrađen po najvišim tehničkim i bezbednosnim standardima,  ispunjava standarde kvaliteta ISO 9001 i 27001, a u toku je sertifikacija za EN 50600 i ISO 27701. Više desetina kompanija iz IKT sektora, bankarskog i mnogih drugih sektora je smestilo svoje podatke u Kragujevcu, a to je učinio i svetski IT gigant – Oracle korporacija. Očekujem povećano interesovanje srpskih kompanija za usluge data centra, kako zbog intezivne digitalizacije poslovanja, tako i zbog aktuelnih geopolitičkih dešavanja.“, izjavio je dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarija za IT i eUpravu.

„Cilj današnje posete je da upoznamo privrednike sa radom Data centra, posebno sa aspekta njegovih mogućnosti za privredu i bezbedno čuvanje podataka. Takođe, kao udruženje radimo na povezivanju, saradnji i razmeni najboljih poslovnih praksi ne samo među privrednicima već i između privrede i institucija. Želeo bih da istaknem i važnost ravnomernog ekonomskog razvoja širom Srbije, i SAM će se ove godine fokusirati da se što više povežemo sa menadžerima i preduzetnicima ne samo iz Kragujevca, već i drugih delova naše zemlje i da na taj način podržimo međusobnu saradnju i razvoj“– poručio je predsednik SAM-a Dragoljub Damljanović. „Kad je reč o Kragujevcu, uz Novi Sad, on postaje jedan od najvažnijih IT centara u Srbiji i šire. Centri poput ovog su, kako je istakao Damljanović, nafta novog doba, jer ne postoji u današnjem svetu ništa značajnije od čuvanja podatka. Ovakvi projekti pokazuju da je važno ulagati širom Srbije jer takva ulaganja doprinose razvoju regiona, što se direktno odražava i na boljitak života svih građana, što je i misija naše asocijacije - kreiranje boljeg okruženja za život i rad sadašnjih i budućih generacija.“- rekao  je Damljanović. 

Osvrćući se na taj deo aktivnosti SAM-a Damljanović je govorio o uspešnim saradnjama sa relevantnim institucijama. Između ostalog, SAM je bio aktivan činilac u borbi protiv sive ekonomije, promociji regionalne saradnje, digitalizacije i e-uprave, unapređenja saradnje sa Poreskom upravom, kao i u promociji konkurentnosti Srbije. Predsednik SAM-a podsetio je i da je kancelarija za IT i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije dobitnik specijalne nagrade žirija “SAM Godišnje nagrade 2021” za izuzetno uspešnu organizaciju procesa vakcinacije protiv KOVID-19 u Srbiji.  

Ispred grada Kragujevca u poseti je učestvovala i članica Gradskog veća za lokalnu samoupravu, Sanja Tucaković, kao i dekan Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu Petar Veselinović.