Mentorski program

26.11.2019.

POSTANI ČLAN

Promocija mentorskog programa u hotelu Saint Ten

O vrednostima Mentorskog programa za profesionalni razvoj menadžera iz iskustva mentora i mentija iz prethodnih generacija pričali su Dragoljub Damjanović, Energy & Field Services VP SEE, Schneider Electric (mentor od početka MenProSAM-a), Jelena Vasić Uzelac, Chief brand Designer, New Startegy (mentor), Aleksandar Nedeljković, Chief Business Officer, Mainstream, (mentor i menti), i Neda Lazendić, Country Manager, WindVision Development (menti).

Članovi SAM-a imali su priliku da iz prve ruke čuju  kako mentorski program može da bude od pomoći kako mentijima tako i mentorima. Milica Mihajilović, Marketing & Youth Programs Coordinator, SAM, je kroz pitanja panelistima, pružila najbolju moguću sliku slušaocima zašto članovi učestvuju u ovom programu, šta mogu da nauče, sa kojim preprekama se mentori i mentiji susreću, kao i koji su finalni utisci.

Prisutnima se obratio Aleksandar Hangimana, Managing Director, ManpowerGroup,koji je rekao da je SAM-ov mentorski program jedini format ove vrste u Srbiji i da je prenošenje znanja neophodno za napredak u svakom smislu. Kompanija ManPower Group je sponzor Mentorskog programa već 3 generacije.

Promocija Mentorskog programa održana je u hotelu SainTen, novog prijatelja programa. Ispred hotela prisutne je pozdravio Vladimir Marinković,generalni direktor hotela i član SAMa.

 

Dragoljub Damljanović je podelio da on učestvuje u mentorskom programu radi zadovoljstva i da pored profita i ostalih poslovnih mera uspeha, najveće zadovoljstvo donosi kada pomognete nekome da prevaziđe samog sebe i ostvari nešto što je mislio da nije u mogućnosti.

Neda Lazendić je predstavila program iz perspektive mentija. Neda je rekla da u početku nije puno očekivala od mentorskog programa, a da je mnogo dobila. Neke od pomenutih stavki iz profesionalnog razvoja su afirmacija u sektoru i poslovnom svetu, i razvoj liderstva i pripadnosti timu.

Jelena Vasić Uzelac, je rekla da iako razvoj današnje tehnologije pruža ljudima razne mogućnosti učenja, učenje od mentora je ipak jedinstveni i najuspešniji metod. Njoj je pomogao mentorski program da razume da svako ima svoj ugao razmišljanja.

Aleksandar Nedeljković je učestvovao u programu 4 puta, u obe uloge. Što se tiče mentija, on je rekao da je možda najbitnija stavka da je menti svestan i spreman za tu ulogu. Ako menti nije spreman, onda neće dobiti mnogo toga od programa. Aleksandar je takođe podelio da je iskrenost jedna od najbitnijih stvari u odnosu mentora i mentija.

Panelisti su takođe podelili sa prisutnima koje su najbitnije stavke u odnosu mentora i mentija:

  • Iskrenost
  • Atmosfera na sastancima
  • Spremnost mentija
  • Međusobno razumevanje

Mentor treba biti spreman da:

  • Daje okruženju jer će tako menti biti skloniji pomaganju i vraćanju svom okružu kada postane iskusniji.
  • Uči od drugih, iako ljudi misle da u ovom odnosu mentiji uglavnom dobijaju, mentori mnogo toga nauče.
  • Pomaže mladima da izađu na put i ostvare stvari za koje su mislili da nisu moguće

Menti će kroz program dobiti:

  • Stalno usavršavanje i prelaženje na sledeći nivo u profesionalnoj lestvici
  • Sjajno iskustvo i prilike da upozna lidere iz raznih tržišta poslovanja
  • Prilike da stvori novo životno prijateljstvo

Promociju Mentorskog programa Srpske asocijacije menadžera priveo je kraju jedan od idejnih tvoraca i partner programa, Dušan Basalo, Managing Partner, Atria Group. Dušan je sa prisutnima podelio svoje utiske iz programa i koja je vrednost i značaj programa za SAM i njene članove.

Početak prijava za novu generaciju učesnika počinju 15. januara 2020. godine.

Hvala našim prijateljima programa, Hemofarmu i Magnetransu koji su prepoznali značaj mentorskog programa.

Ovim putem želimo da se zahvalimo svim panelistima kao i prisutnima na interesovanju za program.