Biznis vesti

03.04.2020.

POSTANI ČLAN

Poslovni saveti u izazovnim vremenima -Veran Matić

Odgovori Verana Matića novinarki iz agencije Beta. Takođe pogledajte predloge mera za povećanje donacija od strane Koalicije za dobročinstvo.

Predlozi mera za povećanje donacija od strane Koalicije za dobročinstvo.

Prvo moram da kažem da se svi suočavamo sa saznanjem da je „drugačiji svet moguć“, da se naša stvarnost na koju smo  navikli definitivno i trajno menja, zbog čega mi se čini da postoji određena paralizovanost društva. To se odražava i na reagovanja. Ona su u prvom trenutku institktivna tako da imamo grabljenje oko onoga što je trenutno u deficitu ili onoga za šta postoji mogućnost da ga neće biti. Prva reakcija je dominantno sebična. Verujem da će se empatija pojaviti u izraženijem obliku kada se prihvate nove činjenice i kada se svako od nas suoči sa njima. Jasno  je da postoji  velika opasnost od virusa i da možemo  da utičemo prvenstveno čuvajući sebe od drugih, pa čuvajući druge od sebe, ali uz to gradeći kulturu pomaganja. Kako  ćemo  preživeti ako nećemo pomagati? Moramo napustiti kulturu moći da ja imam stotine maski a drugi nemaju ni jednu, da imam toalet papira za deset godina a drugi imaju onoliko koliko  im trenutno treba ili nemaju uopšte… Poenta je u detaljima, „drugačiji svet“ u koji ulazimo zahteva od nas da shvatimo da pomažući drugima, pomažemo sebi i da je to novi ključ za preživljavanje čovečanstva.

Mislim da je prioritet da zarazimo društvo virusom empatije, da uđemo u cipele drugog i učinimo sve da delimo, pomažemo, nudimo se, od telefonskog poziva, virtuelnog druženja do konkretnog rešavanja naizgled malih problema koji su možda nekome životno pitanje do učestvovanja na nivou kvarta, opštine, grada, države, sveta… Otvorene granice kojima se ponosilo postale su hermetički zatvorene preko noći. Zbog toga ne treba da bude granica u našoj solidarnosti. Učinite da drugima bude bolje od vas. Humanost radi humanosti, zbog toga što to treba a ne zbog pokazivanja moći. Jako je važno da svi počnemo da živimo solidarnost i empatiju, da u tome budemo  stalno aktivni a ne samo kada nas pogodi pošast.

Zanima nas da li Srpski filantropski forum ima podatke o broju i iznosu donacija u poslednjih desetak dana?

Srpski filantropski forum kao i Koalicija za dobročinstvo u proteklih desetak dana animiraju svoje članstvo u akcijama pomoći zajednici. Nemamo evidenciju o iznosima donacija, generalno. Verujem da ih je bilo… I da će se o tome informisati javnost, ili od donatora ili od onih koji su primili donacije.

Da li se broj kompanija i pojedinaca koji doniraju povećao?

Teško je sada proceniti. Specifičnost ove situacije je u tome što postepeno, sporo, postajemo svesni veličine i problema i potreba, tako da se sporije prepoznaje prostor za akcije solidarnosti. Mislim da je važna veća transparentnost o situaciji u kojoj smo i o potrebama. Javnost je na svakom planu važna, njene reakcije na potrebe a za to je presudno pravovremeno i istinito informisanje. Siguran sam da će se dobročiniteljska aktivnost povećavati sa pravim informacijama o potrebama. Sada imamo iskustva i iz okruženja šta može da nam se desi i da projektujemo i buduće potrebe.

Koji vid pomoći je u pitanju (novac, hrana, sredstva za dezinfekciju....) i kome su donacije bile namenjene?

U komunikaciji sa predstavnicima Vlade i ministarstva zdravlja zaključili smo  da je jedan od važnih prioriteta jačanje zdravstvenog sistema bilo  da je reč o opremi ili podršci lekarima,  medicinskom i nemedicinskom osoblju u zdravstvenim ustanovama. Srpski filantropski forum je sa svojim članicama komunicirao danas spisak prioriteta. Kada je reč o opremi, svakako su u vrhu respiratori, zaštitne hiruške maske, testovi za dijagnostiku Covid-19, bezkontaktni toplomeri, kaljače, maske sa filterom ffp2 I ffp3, zaštitni viziri-naočare, creva i filteri za respiratore, jednokratni kombinezoni, monitori za respiratore, dezinfekciona sredstva… Ono što je ozbiljan problem je deficit te opreme i sredstava. Svakako ko raspolaže ovim proizvodima može ih i donirati ili ponuditi i za proizvodnu cenu. Naravno, učiniti ih dostupnim a novac će se prikupiti onda kada se zna da se mogu nabaviti ti proizvodi.

Srpski filantropski forum i Fond B92 posreduju između donatora i institucija, nastojeći da rešimo i probleme sa deficitarnim proizvodima.

Da li bi mogli da navedete neke donacije pojedinaca ili kompanija koji su bili društveno odgovorni, kao primer koji bi i drugi mogli da slede u ovoj situaciji?

Imamo puno dobrih primera: jedna međunarodna kompanija je odmah ponudila da prikupi sredstva za kupovinu respiratora pa sada na svaki način pokušavamo da  ga obezbedimo na tržištu. Mi u Fondu B92 napravili smo veliki podvig sa  svojim partnerima, donatorima, kompanijama i pojedincima iz Srbije kroz Bitku za bebe. Tom prilikom imali smo najveće narudžbine od poznatog nemačkog prozvođača inkubatora i druge opreme za porodilišta koja proizvodi i respiratore i monitore i nadamo  se da će nam taj izgrađeni odnos poverenja pomoći u narudžbinama I bržoj isporuci neophodne opreme. Ali tražićemo i druge prozvođače koji mogu hitno da reaguju, iz Kine ili drugih zemalja ako bude donatora.

Mekdonalds je ponudio 100 obroka dnevno za lekare i medicinsko osoblje i od sutra će biti isporučivani po potrebi nekoj od klinika u Kliničkom centru Srbije. MK Grupa je brzo reagovala na potrebe Torlaka sa  donacijom od 6 miliona dinara i sa spremnošću da sa svojim proizvodnim programom pomogne tamo gde treba. Telekom je stavio na raspolaganje svoje prodavce od vrata do vrata kao volontere za podršku gde je potrebno pomoći starijim sugrađanima ili realizacije drugih potreba. Jedna kompanija  je ponudila sredstva za higijenu i njih ćemo  takođe preusmeriti ka zdravstvenim ustanovama. Ponuđene su i usluge aplikacije koju već koristi preko 100.000 učenika od petog do osmog razreda kao platforma za učenje na daljinu uz upotrebu samo mobilnog.

Poseban problem su maske i druga oprema prvenstveno za zdravstvene radnike. Jedna od kompanija je ponudila milion dinara za nabavku prioritetnih stvari i pronašli smo kompaniju koja može da napravi 20.000 maski za zdravstvene radnike u narednih pet dana i krenuli smo u tu narudžbinu po proizvodnoj ceni.

U ovom trenutku čitava Koalicija za dobročinstvo (Fondacija Ane i Vlade Divca, Trag fondacija, SMART kolektiv, Forum za odgovorno poslovanje, PKS, Katalist fondacija) u potpunosti je posvećena ovim izazovima. Građanske inicijative su počele koordinaciju i sinergiju aktivnosti civilnog društva u okviru odgovora na krizu, dok naš Fond B92 uveliko komunicira sa kompanijama koje su spremne da pomognu na različite načine.

Srpski filantropski forum je deo Evropske mreže fondacija i donatora i u svakodnevnoj komunikaciji smo  oko razmene iskustava i vidimo  koliko smo svi u sličnoj situaciji sa  sličnim aktivnostima i odgovorima. Hemofarm fondacija realizuje dnevno informisanje javnosti putem drustvenih mreža o koronavirusu, zaštitnim merama na poslu, kod kuće, javnom prostoru, objavljuju se blogovi stručnjaka psihologa i psihoterapeuta o psihosocijalnoj pomoći,  a u pripremi je i online tribina uz učešće renomiranih psihologa na temu “Kako sačuvati mentalno zdravlje u vreme koronavirusa?”

Koalicija za dobročinstvo ima set inicijativa koje će se realizovati uskoro, od društveno  korisnih poruka lidera dobročinstva do konkretnih akcija.

Da li treba već sada apelovati da se i drugi priključe davanju i šta bi to bilo najpotrebnije u ovom trenutku?

Mislim da je od izuzetnog značaja da se paralelno sa adaptacijom kompanija i pojedinaca na postojeću situaciju, da se ponude resursi pojedinaca, nevladinog sektora, kompanija kojima ćemo ojačati zdravstveni sistem da se izbori sa  izazovima, ali i da se reaguje na sve druge potrebe građana. Mi smo na raspolaganju da pomognemo  oko prioriteta i realizacije. Resursi nisu samo novac za društvenu odgovornost kompanija već i sve veštine zaposlenih koje se mogu iskoristiti. To je i individualni angažman van korporativnog. U jednoj kompaniji se veoma brzo prikupilo 20.000 evra individualnih donacija zaposlenih za najvažnije potrebe.

Najvažnije je da se kooridinirano radi, da sve što dajemo bude i potrebno i pravilno raspoređeno. Isto toliko mislim da je važna lična solidarnost sa našim starijim sugrađanima. Ključna reč treba da bude: briga. Mora da nas se tiče; ne samo o našoj porodici, sada su svi naša porodica i mora da nas je briga. I za starije sugrađane i za osobe sa invaliditetom i za sve druge koji trpe. Ljubaznost  i predusretljivost moraju svakome od nas biti prvi kontakt.

Ukoliko vas nešto nisam pitala, a smatrate da je važno da se istakne, molim vas da to napišete.

Mislim da je veoma važna solidarnost na svakom nivou uključujući i međunarodnu. Želimo više konkretnih aktivnosti, dobijam utisak da paraliza koju sam uočio kod nas, postoji globalno. Sletanje aviona sa 30 tona pomoći i ekipom iskusnih lekara iz Kine reklo bi se pravo iz preživljenog pakla, na aerodrom u Rim simboliše solidarnost bez ikakve priče o nadmoći.  Takva komunikacija će morati da bude osnov budućih odnosa u svetu ako se razmišlja o preživljavanju čovečanstva. To isto svaki pojedinac mora svakodnevno demonstrirati u svojoj najužoj okolini. I to trajno, ne samo za ovu zaista vanrednu priliku.

Ne verujem da ograničavanje informacija može biti pozitivno. Slobodno profesionalno novinarstvo je lekovito u ovakvim situacijama. Siguran sam da kolege iz UNS, NUNS, AOM, ANEM, Asocijacije medija, Lokal presa… žele da daju doprinos na način koji  je suština profesije. Verujem da se može doprineti zajedničkim radom na demistifokovanju svih lažnih vesti koje su vezane za novu situaciju. Važno je da budemo  ujedinjenih oko osnovnih postulata novinarastva, našeg kodeksa i sa inicijativom za ujedinjeno delovanje protiv laži, spinovanja i širenja panike. Taj virus stalno preti i moramo se protiv njega stalno boriti ujedinjeni.

Verujem u solidarnost i humanost.  Siguran sam da će se ispoljiti na adekvatan način. Mislim da je veoma važno da Vlada reaguje na nešto drugačiji način. Kroz Savet za filantropiju pri kabinetu predsednice Vlade predložili smo  formiranje kompenzacionog fonda za donacije, svesni činjenice da nije moguće menjati zakon o PDVu, kako bi se donacije oslobodine ovog nameta. Predložili smo iskustvo iz Irske i Danske sa kompenzacionim fondom koji se formira pri planiranju budžeta kako bi se  izvršio povraćaj PDVa kada se utvrdi da realizovan humanitarni i društveno odgovorno projekat. Možda se ne može u ovom trenutku doneti formalna odluka o osnivanju fonda ali sam ubeđen da donatorska zajednica zaslužuje da se obnaroduje da će to biti realizovano kada bude moguće.  Ne zbog toga što bi to mogao da bude uslov donatorskog angažmana već kao deo ohrabrenja da se još više donira. Propuštena je prilika da se to uradi prilikom katastrofalnih poplava kada su donatori morali da plaćaju i PDV na obnovu škola ili izgradnju kuća za postradale, i za donacije hrane i sredstava za dezinfekciju. Ne smemo dozvoliti luksuz da se propusti sada prilika da eliminišemo situacije da postoji neki gorak utisak posle dobročiniteljskog gesta. Da se razumemo ponovo, svi koji doniraju ne rade to zbog toga što neće morati da plate PDV ali je nepravedno da se on plaća na donirana dobra, kada  se daje nenadokandiv doprinos zajednici, državi…

Srpski filantropski forum i Koalicija za dobročinstvo su veoma  veliki resurs za humanitarni, volonterski, ekspertski, posrednički angažman, i prepoznati smo kao partneri države. U ovim teškim trenucima i izazovima sa  naše strane dokazujemo partnerstvo. Za sada je to prihvaćeno na pravi način. Želimo da taj prostor unapređujemo i da on ne bude kao do sada samo dok kriza ne prođe… Neće proći ni lako ni brzo i moramo da shvatimo da  će slični izazovi biti pred nama u budućnosti.  A nećemo moći da ih savladamo bez razumevanja i prihvatanja civilnog društva kao korektiva i dodatne vrednosti, kompanija kao prostora za društveno odgovorno delovanje, fondacija i filantropa kao ključnih za savladavanje globalnih izazova.