Biznis vesti

30.03.2020.

POSTANI ČLAN

Pismo članova SAM-a vlasnicima poslovnih prostora

U ime članova koji su u statusu zakupaca u mnogobrojnim poslovnim prostorima u Srbiji, a u vezi sa vanrednom situacijom koju jer izazvao virus COVID-19, Srpska asocijacija menadžera uputila je pismo vlasnicima poslovnih prostora.

Pismo glasi:

U uslovima vanrednog stanja, a na osnovu mera za prevenciju širenja virusa koje je donela Vlada Republike Srbije, mnogi privredni subjekti su bili prinuđeni da svoje aktivnosti zaustave ili da svoje poslovanje prilagode radu od kuće. Na žalost, u pojedinim granama privrede su čak u potpunosti zaustavljene sve aktivnosti, a time i prilivi novca (kao što su turistička i ugostiteljska industrija, marketing i event industrija, HR usluge, konsalting i druge).

Većina privrednih subjekata svoje troškove danas pokriva iz rezervi, a imajući u vidu opšte stanje sa virusom COVID-19 u zemlji i svetu, ovakva situacija može potrajati mesecima. Troškovi zaposlenih i zakup poslovnog prostora su uglavnom dva najveća fiksna troška koje privrednici imaju, i većina njih već pribegava merama kao što je smanjenje zarada, a u cilju zadržavanja zaposlenih i održanja poslovanja. Ako ovakva situacija potraje, za mnoge kompanije, i uz najavljenu pomoć države,  moguć je scenario da neće moći da servisiraju svoje mesečne troškove i da će se suočiti sa posledicama poput stečaja i gašenja biznisa. Ova situacija je takođe navela i stabilne privredne subjekte na preispitivanje svojih troškova i na razmatranje promena načina poslovanja u cilju smanjenja istih, što će verujemo imati uticaja na celokupan commercial real estate sektor.

Sa druge strane, imamo potpuno razumevanje za vlasnike poslovnih prostora koji očekuju ili već imaju teškoće u naplati zakupnine od svojih zakupaca, a posebno u slučaju zakupaca koje su svoje poslovanje smanjili, ili su potpuno prestali sa radom, bilo zbog prinudnog zatvaranja objekata i ograničenja kretanja bilo zbog prestanka poslovnih aktivnosti.

Sa naše strane kao poslovne asocijacije, više puta i u javnosti i u medijima smo apelovali na sve da se ne prekida lanac plaćanja gde god je to moguće, jer bi to privredu Srbije odvelo u još dublji problem.

Uzimajući u obzir težinu situacije na obe strane - na strani zakupodavaca zbog poteškoća naplate zakupnina kao i najava izlazaka zakupaca iz poslovnih prostora, kao i na strani zakupaca zbog otežanog poslovanja i smanjenja/potpunog izostanka prihoda, iskreno verujemo da je očuvanje ugovora i stabilnih poslovnih odnosa sa postojećim klijentima od ključne važnosti, a i prioritet u ovom trenutku - za dobrobit svih. Stoga apelujemo na vašu međusobnu solidarnost kao i da se što pre pokrene dijalog u cilju iznalaženja održivog rešenja za obe strane.

 

Srpska asocijacija menadžera