Biznis vesti

08.04.2020.

POSTANI ČLAN

Kako sam bodrio svoje zaposlene - Nebojša Matić, član UO SAM-a i vlasnik i CEO, Mikroelektronika

Član UO SAM-a, Nebojša Matić, vlasnik i CEO, Mikroelektronika , podelio je na koji način on bodri svoje zaposlene kroz ova izazovna vremena.

CEO poruka zaposlenima - gde smo kao firma u svim ovim dešavanjima

Kada si na brodu ili čamcu i počne da ti bude muka, treba pogledati u horizont jer je on jedina stvar koja se ne mrda. Svuda oko tebe se sve ljulja, ali horizont stoji ! Desilo mi se mnogo puta. Kažu da neki ljudi obole od morske bolesti, a neki ne. Istina je da oboljevamo svi, samo neki znaju da preseku i ne daju da dođe do presavijanja preko ograde :) Bio, video, probao!

Sada smo u talasima, gledamo svuda po brodu i muka nam je. Sa TV-a stižu kataklizmične poruke, tržišta su se poremetila, svaki dan se osećamo kao da rizikujemo nešto, a ne znamo šta. Firme šalju poruke da rade normalno, a neke su potpuno zatvorene. Moj bivši cimer u Apple-u je kući i čita nešto, tako su mu rekli. Ja sam mu rekao „Super!“, a on je rekao da nije jer ga čeka da uradi sve što mora za taj kvartal, a nema novi prototip, nema ko da uradi pločicu i slično. Čudno, očekivao sam drugačiji odgovor od čoveka koji radi u najbogatijoj firmi. A možda sam dobio i pravi odgovor? Prosudite sami.

Elem, horizont ! Da pogledamo prema našem horizontu. Da vidimo preko ovih talasa u koje su se svi zagledali. Šta nas čeka? Šta mislite? Hoće li biti više elektronike? Da, definitivno da ! Biće i to puno, na sve strane će se pojaviti uređaji koji doziraju sapun na glas, pokretna vrata, jonizatori prostora, mali električni čistači/dezinfikatori podova. Medicina će početi da izmišlja nove aparate, države nove načine nadgledanja..... jednom rečju svet će se ubrzati! Šta brza firma koja pravi jedan proizvod dnevno, kao što je naša, može da očekuje? Firma koja ima ceo eko sistem? Puno toga, baš puno.... biće potrebno dosta dobrih alata da se ti proizvodi naprave, a znamo da smo mi tu svoj na svome. 

Svaka firma ima svoj kreativan deo i svoj operativan deo. Naš motor koji nas pokreće su proizvodnja-nabavka-knjigovodstvo-špedicija-prodaja. Mogu vam reći da nam motor radi dobro! Bravo za sve iz tog lanca! Nabavljamo, proizvodimo, isporučujemo. Naši partneri nas gledaju drugačije, a i mi naše koji nam isporučuju. Plaćanja su redovna, a i mi plaćamo redovno. Poštuj da bi te poštovali! Na tome gradimo optimizam!

Kreativan deo firme radi po planu iz prve polovine januara, sve je u rokovima koji su unapred zadati. Bravo za timove koji vredno rade na novim linijama proizvoda i podršci našim korisnicima. Kraj marta i prva polovina aprila će biti prepuni dešavanja. Na tome gradimo budućnost!

Hardware - Firmware - Marketing objavljuju jedan proizvod dnevno! Dok većina firmi ili ne radi ili je znacajno usporena, mi dodajemo nove proizvode svakodnevno. Bravo za sve iz tog lanca. Na tome gradimo uspeh!

Plate, otpuštanja? Tema koja je sada toliko u medijima. Hoćemo da se bavimo tom temom ili da gledamo u horizont, iza ovoga u čemu smo sada? Ako svi damo sve od sebe nećemo nikad doći u situaciju da pričamo o smanjivanju obima poslovanja i otpuštanju. Ceo menadžment firme je apsolutno posvećen očuvanju svih naših procesa i svega za šta smo radili poslednjih 20 godina. Moja lična poruka vama je uvek ona ista: Hvala što ste deo ove uspešne priče. Na tome gradimo poverenje!

 Uspešan dan svima i lep pogled na horizont!

 Nebojša