Biznis saveti

06.08.2021.

POSTANI ČLAN

Predstavljamo vam Zlatne Ambasadore SAM-a - Bojan Vračević

Tokom 15 godina koliko postoji, Srpska asocijacija menadžera gradila je renome zahvaljujući svojim članovima, posvećenim menadžerima koji svoje znanje i iskustvo nesebično dele sa drugima i na taj način kreiraju bolji privredni ambijent i nove lidere Srbije.

SAM se ponosi što pod svojim okriljem ima brojne dugogodišnje članove koji su verni asocijaciji više od 10 godina zbog čega su stekli titulu Zlatnih Ambasadora. Jedan od njih je i Bojan Vračević, predsednik Izvršnog odbora S-leasing-a.

Bojan Vračević na funkciju predsednika Izvršnog odbora S-leasinga, dolazi iz Erste Banke, sa pozicije direktora direkcije poslova sa mikro klijentima.Bojan ima desetogodišnje iskustvo u bankarskom sektoru od čega je četiri godine proveo na različitim pozicijama u Erste banci gde je imao priliku da radi u sektoru za rad sa privredom, razvoju bankarskih proizvoda, a bio je uključen i u saradnju sa internacionalnim finansijskim institucijama: EIB, EBRD, IFC. Član je Srpske asocijacije menadžera od 2011. godine.

Za SAM, Bojan je odgovorio na nekoliko pitanja:

Koji su razlozi Vašem pristupanju SAM-u? Da li imate neku interesantnu priču vezanu za članstvo u SAM-u i razlog zbog čega ste deo Asocijacije više od 10 godina?

Imao sam zadovoljstvo da menjam Slavka Carića, predsednika Izvršnog odbora Erste Banke, na nekoliko sastanaka SAM. Iskustvo saradnje sa priznatim menadžerima ali pre svega sjajnim i kvalitetnim ljudima bilo je za mene u tom trenutku ogroman motiv da poželim da budem deo SAMa. Posle godinu ili dve na Slavkov predlog postao sam član. Biti među ljudima koji čine SAM je ključni razlog da zbog čega sam ponosan na svoje dugogodišnje članstvo.

Šta Vas čini srećnim i ponosnim vezano za svoju poziciju i delatnošću kojom se bavite u Vašoj kompaniji? 

Napredak mojih najbližih saradnika. Presrećan sam da vidim kako se ljudi trude i postaju sve bolji. Najsrećniji sam kada mogu da dam mali doprinos tome. Verujem da time i ja postajem bolji.

Ko je imao/ima najviše uticaja na Vašu karijeru i zašto?

Moj otac. Nekoliko razgovora i živih diskusija, kojima smo iz različitih uglova sagledali neke male-velike stvari, uticalo je na ključne odluke i raskrsnice koje sam do sada doneo i na kojima sam bio. Sagledavanje stvari iz više ugolova ali i provokacija da formiram svoj stav su za mene bile ključne.

Šta bi ste preporučili članovima kao važnu lekciju koju ste naučili na svojoj koži?

Umerenost i odmerenost je jako važna. Nažalost, današnja kultura uspeha po svaku cenu i stalnog rasta često dovedu do bahatog ponašanja i isticanja sujete u prvi plan. Bez umerenosti, pojedinac ne može da izgradi odnos sa samim sobom i bude tu čvrsto utemeljen, a na kraju ni sa drugim ljudima. Nema uspeha i sreće u takvoj situaciji.

Koja Vam je omiljena knjiga/serija/film ili podkast i zbog čega?

„Sto godina samoće“ je knjiga koju najviše volim, a poslednjih godina najinteresantnija i najinspirativnija je bila Hararijeva “21 lekcija za 21. vek“. Od serija volim „Dva ipo muškarca“ i „Ono kao ljubav“ a preporučio bih „Altered carbon“ sa Netflixa kao interesantan uvid kako ljudsko društvo uskoro može izgledati.

Za kraj: Šta bi ste želeli da ostavite kao poruku za ostale članove SAM-a?

Odgovorni smo da sebe unapređujemo, a kroz SAM imamo priliku da pozitivno utičemo jedni na druge i na zajednicu u kojoj živimo.