Aktivnosti

23.10.2019.

POSTANI ČLAN

Trendovi u vođenju kompanija i nova uloga menadžera

Panel “Trendovi u vođenju kompanija i nova uloga menadžera” na kome su učestvovali članovi Upravnog odbora SAM-a, održan je u prostorijama Ninamedije u Novom Sadu, sa ciljem predstavljanja Asocijacije poslovnoj zajednici u Vojvodini.

Na panelu su učestvovali Stanka Pejanović, izvršna potpredsednica Gorenje Group i predsednica SAM-a, Marija Desivojević Cvetković, Senior Vice President, Strategy & Development, Delta Holding, Branko Greganović, predsednik Izvršnog odbora, NLB Banka Beograd i Saša Popović, Partner & CEO, VEGA IT Sourcing. Panel je moderirala Radojka Nikolić, direktor i glavni i odgovorni urednik, NIRA PRESS i članica UO SAM-a.

Domaćin događaja, Dragan Radić, direktor i vlasnik, Ninamedia i član UO SAMa, na početku je pozdravio sve prisutne.

“SAM je verovatno jedino udruženje u Srbiji koje okuplja ljude imenom i prezimenom. Mi smo organizacija pojedinaca i kroz svoj mentorski program se trudimo da damo doprinos i da prenošenjem svojih iskustava pomognemo jedni drugima jer je mentorski proces dvosmerni proces. Tako izgrađujemo kadrove koji će dalje da unapređuju struku.”  - rekla je Stanka Pejanović predstavljujući Srpsku asocijaciju menadžera.

Šta najviše danas utiče na rad menadžera, koliko povećanje novih proizvoda, usluga i procesa, menjaju ulogu menadžera, koji su novi izazovi nastali usled digitalizacije usluga kao i da li je pojava milenijalaca dovela do poremećaja na tržištu radne snage, bila su neka od pitanja na koja su panelisti davali odgovore.

“Tradicionalne, postojeće, dominantne menadžerske kulture su još uvek jako egocentrične. I dalje su hijerarhijske i usmerene u pitanje moći.” – rekao je Branko Greganović komentarišući izazove menadžera i zaključio da je potrebno odbaciti vojnički način upravljanja kako bi se uhvatilo na najbolji način, u koštac sa vremenom.

Odgovarajući kako zadržavaju kadrove, Marija Cvetković Desivojević odgovorila je da Delta Holding zapošljava isključivo mlade talente bez iskustva, pravo nakon završenog fakulteta, a zatim ih obučava i gradi kako bi od njih stvorili visoko profesionalne zaposlene. “Ti mladi sa sobom donose prvo fantastično znanje, pamet, vrednoću i donose veliki entuzijazam i energiju. Mi sve to samo kanališemo u smeru koji nam je potreban.” – rekla je Marija Desivojević Cvetković.

Da li je postoji mistifikacija pojave milenijalaca, odgovorio je Saša Popović, Partner & CEO, VEGA IT Sourcing: “Mladi ljudi očekuju da napreduju brže i imaju veća očekivanja ali ne neka nerazumna. Rekao bih da je uloga lidera i menadžera da to iskoristi na pravi način, u svoju korist.”

Panel je završen uz zaključak da je menadžer danas i član i lider tima.

Svi prisutni  su zatim nastavili druženje na koktelu u sjajnom prostoru Ninamedia.

Galerija slika