Aktivnosti

02.06.2009.

POSTANI ČLAN

Srpska asocijacija menadžera uputila pismo hrvatskom premijeru Sanaderu povodom njegove posete Beogradu

Premijer Mirko Cvetković predao je hrvatskom kolegi pismo Srpske asocijacije menadžera o problemima s kojima se suočavaju srpski privrednici u Hrvatskoj.

Pismo iste sadržine SAM je uputio kabinetu Ive Sanadera, a u tom dopisu kaže se da su, za razliku od trgovinskih lanaca u Srbiji koji su otvoreni za robu iz Hrvatske, maloprodajni lanci u vlasništvu hrvatskih kompanija daleko restriktivniji kada je u pitanju plasman i prodaja robe proizvedene u Srbiji.

Kao primer naveli smo najvećeg proizvođača voća u jugoistočnoj Evropi i najvećeg proizvođača voćnih sokova u regionu kompaniju "Nectar" koja je uspela da uspostavi saradnju sa samo dve hrvatske trgovine "Plodine" (početak saradnje bio je uslovljen velikim ulaganjem za zakup sekundarnih mesta izlaganja) i "Gastro" (saradnja je uspostavljena bez problema), a da nije uspeo da uđe na police hrvatske nacionalne kompanije "Konzum" i rafove većine ostalih značajnih lanaca u hrvatskom vlasništvu.

Deficit u robnoj razmeni između Srbije i Hrvatske samo u 2008. godini iznosio je 109,9 mil USD na štetu Srbije. Uprkos činjenici da je ukupan obim robne razmene u proteklih sedam godina povećan više od sedam puta, problem odsustva reciprociteta je konstantan.

Drugi problem na koji ukazuju menadžeri iz Srbije jeste da u Srbiji posluje pet hrvatskih lanaca maloprodaje (od kojih je "Idea" najveća i zauzima drugo mesto po veličini na srpskom tržištu), dok nijedna srpska kompanija nema maloprodajni objekat u Hrvatskoj.

Hrvatska je i jedna od značajnih zemalja učesnica u privatizaciji u Srbiji. U periodu od 1999. do 2008. godine direktne investicije hrvatskih preduzeća u Srbiji iznosile su skoro 500 mil EUR što čini oko 20% ukupnih hrvatskih ulaganja u inostranstvo. S druge strane, svi pokušaji srpskih firmi da privatizuju neke od hrvatskih kompanija naišli su na brojne prepreke, tako da je uspešno realizovana samo jedna privatizacija - takovski koncern "Swiss Lion" kupio je "Eurofood trade" iz Siska.