Aktivnosti

12.01.2021.

POSTANI ČLAN

SAM u 2020. godini

Januar 2020. je počeo kao i svake druge godine: pun energije, optimizma i velikih planova.

Kako je izgledala SAM 2020. godina, pogledajte na linku.

U februaru je na XIII redovnoj Skupštini članova izabrano novo rukovodstvo. Za predsednika SAM-a izabran je Dragoljub Damljanović iz Schneider Electric-a, a njegov SAM tim uz izvršnu kancelariju čini 15 članova Upravnog odbora.

Pokrenut je Mentorski program sa 29 novih parova, spremnih da dele svoje znanje i razmenjuju iskustvo.

I onda, mart donosi iznenađenje za sve, ali nismo dozvolili da ugrozi našu osnovnu misiju: pružanje podrške našim članovima, ali i ostatku poslovne zajednice. Samo 4 dana od proglašenja vanrednog stanja, SAM je prvi počeo sa online konferencijama „Biznis u izazovnim vremenima“, uz relevantne sagovornike iz privrede i institucija, i aktivno učešće predsednika SAM-a.

Razgovore je na aktuelne nedeljne teme moderirao član UO Dejan Ranđić, a partnersku podršku je pružao ICT Hub.

Održano je 7 konferencija u kojima je učestvovalo 32 panelista pred preko 2,000 gledalaca uživo. Od momenta proglašenja pandemije pa do danas, SAM je organizovao ukupno 25 online događaja edukativno-informativnog tipa. Trudili smo se da naš rad bude čak i bolji od rada u „normalnim” okolnostima.

Tokom marta i aprila, pokrenut je su dva nova online formata: ASK AN EXPERT,  edukativni događaj u kome je učestvovalo 7 eksperata iz različitih oblasti i SAM TALK, pokrenut u formi predavanja na teme iz svakodnevnog poslovanja koji se pokazao kao velika podrška članovima.

U aprilu smo startovali sa online Mastermind programom, koji je upisao IV generaciju učesnika, koja je okupila 36 članova.

April i maj smo posvetili prikupljanu izazova i problema sa kojima su se naši članovi suočavali i povezivanju sa državnim organima tražeći odgovore. Pokrenuli smo specijalne biznis newsletter-e i video poruke sa aktuelnim informacijama i biznis savetima, a članovi i članovi UO su u nedeljnim pismima i video porukama delili svoja razmišljanja, savete i motivacione poruke.

Od juna do avgusta, razgovarali smo sa velikim brojem članova, koji su sa nama podelili svoje izazove i brige, ali i izrazili zahvalnost za podršku i aktivnosti naše asocijacije.

Mentorski program je nastavio da funkcioniše kroz virtuelne sastanke mentora i mentija tokom cele godine, a ukupno je učestvovalo 58 članova. Peta generacija je krunisala svoj rad zajedničkom konferencijom na kojoj su parovi predstavili svoj razvoj.

Kada su okolnosti dozvolile, SAM je u bašti svoje zgrade organizovao mini networking koktele uživo.

Ono što je posebno izdvojilio ovu godinu, je projekat „Cirkularne migracije – Postupi odgovorno sada za budućnost Srbije“, koji je SAM sprovodio uz podršku Vlade Švajcarske i pod kojim su potpisani memorandumi o saradnji sa fakultetima, a održana su i predavanja za studente fakulteta u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu. Forum menadžera  koji je održan u decembru, okupio je 8 izvrsnih panelista koji su vodili razgovor na temu raspoloživih kadrova u Srbiji, kako ih privući i zadržati.

Od uvođenja vanrednog stanja do danas realizovano je više od 1,000 objava u medijima. O aktivnostima SAM-a redovno su izveštavali RTS1, TV N1, agencije Beta, Tanjug, Fonet, kao i najrelevantniji biznis portali u zemlji.

SAM-ovi online događaji i sve aktivnosti, širile su se i van članstva preko digitalnih medija gde su doprli do više od 900,000 osoba!

Ova godina će biti zapamćena kao jedna od najizazovnijih godina, ali i kao godina u kojoj smo pokazali sposobnost da se prilagodimo i da na te izazove i odgovorimo. Uz snagu i podršku naših članova, ulazimo hrabro i u godinu pred nama.