Aktivnosti

28.05.2020.

POSTANI ČLAN

Mere zaštite od COVID19 u kompanijama

U organizaciji Srpske asocijacije menadžera, organizovan je sastanak na temu mera zaštite u kompanijama od COVID19. Sastanku su prisustvovali predstavnici kompanija: Heineken, Ball packaging, Atlantic grupa, Delta Holding, Neoplanta, Strauss Adriatic, MK holding, Schneider electric, Sirogojno, Nectar, Luna, Gorenje.

Specijalni gosti SAM-a bili su profesori Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu: dr Stefan Mandić-Rajčević koji je i naučni saradnik Univerziteta u Milanu i učesnik u radnoj grupi koja se bavila kontrolisanjem epidemije među skoro 6.000 zdravstvenih radnika u okviru dve bolnice u Milanu (Italija) i prof. Petar Bulat, specijalista medicine rada koji je bio uključen u razvijanje protokola za nesmetan, ali bezbedan, nastavak proizvodnje u firmi sa preko 4.500 zaposlenih.

Sastanak je bio u formi otvorene diskusije, gde su profesori i učesnici iz kompanija podelili svoja iskustva i dobre poslovne prakse u sprovođenju mera zaštite u kompanijama, a posebno u proizvodnji. Najćešće sprovođenje mere u kompanijama su:

  • Rad od kuće
  • Podela zaposlenih u rad po smenama
  • Distanciranje na radnom mestu
  • Obezbeđivanje dovoljnih količina zaštitne opreme za sve zaposlene
  • Pojačane mere dezinfekcije i higijene u poslovnim prostorima
  • Edukacija zaposlenih i briga za njihovu ličnu bezbednost, mentalno zdravlje i sigurnost njihovih porodica
  • Druge tehničke, organizacione i lične mere zaštite koje su sprovođenje u clju obezbeđivanja zdravlja svih zaposlenih kao i kontinuiteta poslovanja.

 

Srpska asocijacija menadžera će nastaviti i u narednom periodu da se bavi ovom temom i deljenjem najboljih praksi kompanija, a u cilju dalje podrške svim članovima u zaštiti zdravlja zaposlenih i obezbeđivanje kontinuiteta poslovanja.