Aktivnosti

15.03.2021.

POSTANI ČLAN

Izazovi triatlona - kako postići uspeh na poslovnom, porodičnom i ličnom planu? – Marija Desivojević Cvetković na EKOF-u u Kragujevcu

Predavanje Marije Desivojević Cvetković, viši potpredsednik, strategija i razvoj, Delta Holding i član UO SAM-a, održano je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu u ponedeljak, 15. marta, u okviru SAM-ove inicijative ka mladima koja je pokrenuta prošle godine.

Goste i studente pozdravio je dekan Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu, prof. dr Petar Veselinović.

U razgovoru koji je moderirala studentkinja ovog fakulteta, Emilija Davinić, Marija je pričala o svom poslovnom i životnom putu. Motivacija, energija, ironwoman, uspešna poslovna žena, samo su neki od opisa koji krase Mariju.

Jedna od glavnih Marijinih poruka jeste da je važno učiti celog života. Rekavši da posle fakulteta realno niko ne izađe spreman i potkovan svim neophodnim znanjem za rad, skrenula je pažnju studentima da je važno da osveste da ništa ne znaju: “Mnogo je važno da stvorite svest da ne znate baš ništa, znate da učite, da budete strpljivi i da budete istrajni u tome što radite. Mi zapošljavamo stav i entuzijazam jer je to sve što nam treba. Ostalo znanje se lako savladava.” – i dodala: “Shvatite i kad počnete da radite da je i to znanje što ste stekli posle godinu, dve, tri i dalje nije dovoljno jer se poslovi menjaju neverovatnom brzinom.”

Kako je u razgovoru naglasila da je samodisciplina nešto što je uvek pratilo i vodilo ka ostvarivanju ciljeva, kako u privatnom životu, tako i u poslu i u sportu. Upravo joj je samodisciplina pomogala da uskladi tri veoma važne “životne discipline”. 

“Treba biti spreman na stalno učenje. Nikada ne treba da prestanete da učite, samo je potrebno da shvatite šta je to što treba da učite i time ćete se baviti do kraja života.” – poručila je Marija.

Na pitanje šta je formula uspeha, istakla je da je mogućnost brzog prilagođavanja najvažnije u svemu što radite: “Ako umete brzo da se prilagodite, brzo promenite sve paradigme po kojoj ste radili, onda ćete uspeti.”

Ali je dodala da se iz neuspeha dosta više nauči nego iz uspeha. “Neuspesi su veoma važni i oni vas nauče mnogim stvarima kojima uspeh ne može. Od grešaka ne treba da se beži. Svako ko radi, mora da greši i što su veće greške koje osoba pravi, to su veće šanse da će napraviti veliku stvar jedinog dana.”

Kako prolazi motivaciju i šta je to što je motiviše, Marija je odgovorila da se motivacija menja kroz život: “Motivacija se menja. Ne možete da imate istu motivaciju kada ste mladi i kada sazrevate. U nekom trenutno počnete da razmišljate da trebate nešto da vratite društvu koje je uložilo u vaš razvoj. Kako smo stariji sve više želimo da drugima damo primer.”

Video snimak predavanja možete pogledati na linku. SAM podcast sa Marijom Desivojević Cvetković preslušajte na linku.

 

Galerija slika