Aktivnosti

21.07.2009.

POSTANI ČLAN

Generalni direktor "Ikarbusa" Srećko Nijemčević; na prvom sastanku radne grupe za auto-industriju Evropske konfederacije menadžera

Predstavnik Srpske Asocijacije Menadžera (SAM) na prvom sastanku radne grupe za auto-industriju Evropske konfederacije menadžera (CEC) bio je Srećko Nijemčević, generalni direktor kompanije "Ikarbus".

 

Konferencija je održana krajem septembra 2007. godine u Briselu, a vodeća tema bila je globalna i evropska perspektiva auto-industrije.

 

Prema rečima Srećka Nijemčevića, sastanku su prisustvovali menadžeri iz 11 evropskih kompanija iz oblasti auto-industrije, među kojima su bili i Volvo, Mercedes, Iveco, Reno...

(Srećko Nijemčević)

 

 

- Tendencija premeštanja proizvodnje automobila iz Evrope u Aziju predstavlja veliki problem. Zatvaraju se fabrički pogoni, što prouzrokuje da veliki broj radnika i menadžera ostaje bez posla. Na konferenciji su predstavljeni problemi i diskutovalo se o mogućim rešenjima - objasnio je Nijemčević.

 

On je naveo primer da je jedna kompanija usled pomenutog problema otpustila trećinu svojih menadžera.

 

 

- Diskutovali smo o najboljem rešenju za zaštitu menadžera i njihovo ponovno upošljavanje. Kao rešenje, istakli smo neophodnost da se ti menadžeri, zbog svog iskusta, zapošljavaju u nekim drugim oblastima.

 

Nijemčević je naglasio da i zakonski akti o zaštiti životne sredine dodatno opterećuju auto insustriju.

 

- Evropski zakoni o zaštiti životne sredine su veoma rigorozni. Nas, proizvođače, tretiraju kao "loše momke" i velike zagađivače. Ispunjenjem standrarda propisanih u evropskoj regulativi dobijamo mnogo skuplji proizvod i na van evropskim tržištu smo manje konkurentni. To je još jedan razlog krize auto industrije na starom kontinentu – istakao je Nijemčević.

 

Udruženja menadžera okupljenih u CEC, kako je naveo Nijemčević, imaju gotovo indentičnu strukturu i organizaciju kao i Srpska Asocijacija Menadžera, koja je u junu 2007. postala pridruženi član Evropske konfederacije menadžera (CEC).

 

Okupljeni na sastanku u razgovoru sa Srećkom Nijemčićem, izrazili su uverenje da će se SAM brzo razvijati.

 

 

Na konferenciji je dogovoreno da će sledeći sastanak radne grupe za auto-industriju biti održan u martu 2008. godine, takođe, u Briselu kao i da će sastanci biti održavani četiri puta godišnje.