Aktivnosti

13.03.2019.

POSTANI ČLAN

Digitalna reforma u funkciji biznisa

O digitalnoj reformi u funkciji biznisa sa članovima SAM-a razgovarali su Dragana Stanojević, zamenik direktora USAID Projekta saradnje za ekonomski razvoj, Nenad Paunović, savetnik za digitalizaciju u Vladi Srbije i Milan Dobrijević, rukovodilac grupe za Digitalnu agendu u ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Koje su sve promene pokrenute i kakve se reforme dešavaju u oblasti digitalizacije kako bi ona bila što efikasnija u funkciji biznisa, koji su sve koraci realizovani i šta očekuje učenike i nastavnike u procesu digitalizacije u oblasti obrazovanja, na kojim podsticajnim pravnim okvirima se radi i kako se razvija elektronska trgovina u Srbiji – samo su neke od tema koje su pokrenute na tradicionalnom radnom doručku u organizaciji Srpske asocijacije menadžera.

Dragana Stanojević, zamenik direktora USAID Projekta saradnje za ekonomski razvoj, istakla je koliko je važno prepoznavanje aktuelnih tema i razmena znanja i iskustva.

„Naš projekat blisko sarađuje sa Vladom Republike Srbije i nadležnim ministarstvima pružajući podršku nizu aktivnosti koje treba da doprinesu bržoj digitalizaciji srpske privrede. Analize vezane za elektronsku trgovinu, digitalne veštine i regulatorni okvir neophodan da bi digitalizacija zaista ušla u svaki segment privrede i uprave pomažu regulatorima da donose odluke i politike koje podstiču rast i otvaraju nove mogućnosti firmama i preduzetnicima. Rezultati analize vezane za elektronsku trgovinu i akcioni plan sa konkretnim merama i podsticajima za njen razvoj biće predstavljeni početkom juna ove godine, a podržaćemo Ministarstvo i u sprovođenju tri do pet prioritetnih mera kojima će se pospešiti e-commerce u Srbiji“, kaže Dragana Stanojević.

Kompletan srpski biznis priča o digitalizaciji, ekonomija znanja je nešto čemu, prema rečima Nenada Paunovića, savetnika za digitalizaciju u Vladi Republike Srbije, se teži, o čemu se razgovara i nešto što je i profitabilno. Izvoz IT sektora raste 26, 27 odsto godišnje, a u 2018. godini je probio psihološku granicu od milijardu evra, a kad se govori o razlici izvoza i uvoza, IT sektor je najveći neto izvoznik u Srbiji. Velike reforme dešavaju se i u školskom obrazovnom sistemu.

„Uvode se izborni predmeti, dualno obrazovanje. Ove godine će od 1. septembra učitelji i nastavnici proći obuke koje treba da im unaprede znanja i veštine. Više od 100 000 dece danas uči  programiranje u školama, uvodimo digitalne udžbenike, uvodimo internet u svaku učionicu, obučavamo nastavnike. Izdavači koji izdaju udžbenike sada proizvode kvalitetan digitalni sadržaj, kojem će i svi prvaci imati pristup. U gimnazijama je upisan pet puta veći broj IT odeljenja, povećan je broj studenata IT-ja, opremaju se fakulteti, instituti, a pokrenut je i program državnih prekvalifikacija za IT“, kaže Paunović.

Više od 100 miliona evra se ulaže u informacionu infrastrukturu. Uvedeni su poreski podsticaji za ekonomiju znanja, sprovodi se poresko pravna reforma kako bi se omogućilo da kompanije iz Srbije mogu da vode globalno poslovanje.

„Ukinuti su pečati i papirne fakture, a od 1. aprila se instant plaćanja šire na ritejl plaćanje putem QR koda. Radimo na ubrzavanju odobrenja za zapošljavanje stranaca, otvoren je poziv za konsultacije oko regulacije kripto-imovinskih prava, dok su u pripremi zakoni prilagođeni za  elektronsku trgovinu. Dodatno, drago mi je što je urađeno mnogo na pomoći hardverskim kompanijama u Srbiji, pre svega na uvozu prototipova i komponenti za razvoj inovativnih proizvoda, a radi se i na unapređenju pravnog okvira za crowdfunding i frilensere“, zaključio je Nenad Paunović.

Elektronska trgovina sve se brže razvija u svetu, dok je u Srbiji započet niz mera koje podstiču ovakvo poslovanje.

„Tržište e-trgovine je nešto što smo prepoznali kao apsolutni motor razvoja preduzetništva malih i srednjih preduzeća. Nacrt Zakona o trgovini detaljnije uređuje e-trgovinu i savremene modele e-komerc poslovanja. Između ostalog, prepoznata su i definisana tri najčešća modela e-komerc prodaje, kao što je prodaja preko elektronske prodavnice, preko e-komerc platforme i dropshipping model e-trgovine. Nacrtom Zakona se dodatno omogućava donošenje podsticajnih mera za unapređenje i razvoj elektronske trgovine u Srbiji“, istakao je Milan Dobrijević, rukovodilac grupe za Digitalnu agendu u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

USAID Projekat saradnje za ekonomski razvoj bavi se poboljšanjem uslova poslovanja za mala i srednja preduzeća u Srbiji, kroz pojednostavljenje regulatornih procedura i povećanje obima finansijskih proizvoda dostupnih malim i srednjim preduzećima. U okviru svojih aktivnosti, Projekat pruža podršku rastu i razvoju elektronske trgovine u Srbiji, naročito imajući u vidu njenu važnost za privatni sektor, uključujući tu i mala i srednja preduzeća.