Aktivnosti

13.05.2022.

POSTANI ČLAN

BE-terna Business Club: Prava snaga partnerstva

Posle duže pauze, u saradnji sa kompanijom BE-terna održan je Business Club, u četvrtak, 12. maja u restoranu Red Queen.

Na Business Club-u predstavljen je nov poslovni poduhvat ove kompanije koju je pre par dana, preuzela kompanija Telefonica Tech. Radi se o preuzimanju 100% udela od prethodnog partnera kompanije, Deutsche Private Equity (DPE) i drugih manjinskih vlasnika.  Ovim preuzimanjem grupacije BE-terna od strane Telefónica Tech napravljen je važan sledeći korak u razvoju grupe kao ključnog igrača i partnera za pokretanje digitalne transformacije.

BE-terna jedna od vodećih evropskih implementatora poslovnih rešenja, specijalizovana za optimizaciju poslovnih procesa i implementaciju poslovnih rešenja globalnih vendora, poput Microsofta.

Sa više od 1.000 zaposlenih u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, jadranskoj regiji i nordijskim zemljama, BE-terna konstantno ubrzava svoj razvoj što pokazuju brojna priznanja i kompetencije.

BE-terna je:

  • Gold Microsoft partner
  • Član prestižnog kluba Microsoft partnera sa najboljim performansama širom sveta koji se zove Inner Circle
  • Prošle godine dobitnik je izuzetno važne nagrade za poslovanje u Srbiji: 2021 Microsoft Partner of the Year

BE-terna kao grupacija postoji 30 godina. Na tržištu u Srbiji BE-terna posluje već 19 godina.

Ovaj Business Club iskoristili smo da porazgovaramo o timskom radu sa pravim ljudima, snazi partnerstva kao i o onome što nas čeka u bliskoj budućnosti sa:

Domaćinom, Ivanom Đolićem, direktorkom BE-terna Beograd

Milanom Gospićem, direktorom, Microsoft Srbija i

Aleksandrom Ružeskovićem, direktorom marketinga, Forma Ideale

Direktor Microsoft-a, Milan Gospić istakao je da Microsoft globalno kao kompanija neguje kulturu učenja, raznolikosti u znanju o čemu najbolje svedoči izjava generalnog direktora, Satje Nadele: „Ako želite da budete ’kul’, idite na drugo mesto, ali ako želite da radite u kompaniji koja je posvećena tome da druge napravi da budu ’kul’, dođite u Microsoft.” Kompanija Microsoft Srbija dobitnik je prestižne nagrade "Poslodavac godine 2019." koju dodeljuje Srpska asocijacija menadžera. Tada je Microsoft ponudio najbolje uslove  za svoje zaposlene, odličan program zdravstvene zaštite, stručna usavršavanja, slobodne dane. Milan je rekao da korona jeste promenila način funkcionisanja i očekivanja zaposlenih ali da je Microsoft zato uveo još veću fleksibilnost kao i da njihov razvojni centar koji je formiran 2005. godine, konstantno nastavlja viziju rasta i razvoja koja je tipična za Microsoft i dokazuje da je zaista moguće da naši talentovani programeri iz Srbije rade na tehnologijama budućnosti, a koji dolaze iz globalne direkcije.

Na priču o uslovima za IT stručnjake u Srbiji, nadovezao se Ivan Đolić, direktor BE-terne, složivši se da mladi više nema potrebe da odlaze iz zemlje u potrazi za boljim zaposlenjem jer ovde mogu imati iste uslove kao bilo gde i dodatnu prednost, života i rada u svojoj zemlji. U potrazi za talentima, BE-terna je pokrenula saradnju sa devet fakulteta u Srbiji i redovan je učesnik svih sajmova zapošljavanja. Studentima nude priliku da dođu na plaćenu praksu u BE-ternu gde od prvog dana uz pomoć mentora, prelaze kroz sve najvažnije segmente rada. Gotovi svi praktikanti, nakon obavljene prakse, dobijaju stalno zaposlenje u BE-terni. 

Pogledajte na linku kakvo iskustvo mladi nose iz BE-terne.

O employer brendingu i važnosti uključivanja marketinga i komunikacije u osmišljavanju strategije za privlačenje novih kadrova, govorio je direktor marketinga kompanije Forma Ideale, Aleksandar Ružesković. Forma Ideale je danas vodeći srpski proizvođač nameštaja i lider u proizvodnji u jugoistočnoj Evropi, sa proizvodnjom u dva pogona, u Kragujevcu i Majdanpeku koja zapošljava više od 1800 mladih ljudi.  Konstantno ulažući u dodatno poboljšanje uslova rada u svim aspektima, Forma Ideale sve svoje kanale komunikacije usmerava na građenje slike poželjnog poslodavca. 

Drugi deo razgovora bio je usmeren na snagu partnerstva i buduće tehnologije.  Direktor Microsofta, Milan Gospić rekao je da su inovacije temelj svega što Microsoft radi i da je njegov cilj da poveća kreativnost i proces razvoja ljudi inteligentnom tehnologijom, koristeći promišljen pristup usredsređen na ljude. Prema Milanu, digitalizacija je preduslov za razvoj društva i ekonomije u savremenom svetu i inovacije i veštine primene novih tehnologija i znanja su osnova za uspešnu transformaciju modernog života zaključivši da je investicija u znanje, najbolja investicija.

Ivan Đolić rekao je da BE-terna, kao vodeći Microsoft partner u Srbji, nudi lokalnom tržištu objedinjena Microsoft dobra tehnološka rešenja i svetsku poslovnu praksu sa zapada iz drugih BE-terna kancelarija širom Evrope. U tome se ogleda glavna saradnja sa kompanijom Forma Ideale.  Na ovaj način domaće kompanije imaju pristup svetskim poslovnim praksama, znanjima, tehnologijama i postaju konkurentnije na svetskom tržištu. Na ovu saradnju se nadovezao Aleksandar Ružesković rekavši da je upravo zahvaljujući BE-terni još pre 10 godina, Forma Ideale pokrenula prvu internet prodavnicu u Srbiji za nameštaj. 

Marketinška tehnologija nastavlja da se razvija eksponencijalnom brzinom. Big data, veštačka inteligencija i društveni mediji uzdrmali su svet u kome živimo. Kompanije stalno traže inovativne načine za generisanje potencijalnih kupaca, rekao je Aleksandar i istakao da Forma Ideale drži korak sa savremenim rešenjima i da konstantno unapređuju svoj kreativni Hub čiji je cilj unapređenje komunikacije sa kupcima, a koji obuhvata razvoj društvenih mreža, razvoj bloga i vloga, kreiranje Augmented reality aplikacije sa planerom ambijenata kao i osmišljavanju razvoja i lansiranje prve Internet prodavnice za nameštaj koja funkcioniše više od 10 godina.

Razgovor je vodila Danijela Rakić, direktorka komunikacije u Srpskoj asocijaciji menadžera.

Posle diskusije, druženje članova SAM-a i partnera BE-terne, nastavilo se na prijatnom koktelu.