Uloguj se

Pretraga
Naslovna  ::  Menadžerski kutak  ::  Baza znanja  ::  Schneider Electric - Rešenja za energetsku efikasnost

Baza znanja

27. 04. 2017.

Schneider Electric - Rešenja za energetsku efikasnost

Na panel diskusiji održanoj u hotelu „Falkensteiner“ u Beogradu svoja rešenja i iskustva po pitanju energetske efikasnosti podelila je kompanija Schneider Electric

Kada radite u kompaniji velikoj poput Schneider Electrica, svakodnevno na raspolaganju imate podatke koji su zapanjujući. Na primer, jedno od istraživanja je pokazalo da se čak 40 odsto svetske energije potroši u zgradama, dok čak 75 odsto troškova zgrade odlazi na njeno održavanje i operativne troškove. Ujedno, čak 30 odsto energije utrošene u zgradama je protraćeno zbog neefikasnog korišćenja sistema upravljanja zgradama. Deo uzroka za ovakvo rasipanje energije leži i u činjenici da samo petina menadžera ovih objekata koristi raspoložive kapacitete sistema za upravljanje zgradama.

Rastom populacije u gradovima, porasla je i upotreba električne energije, a sa time i zahtevi za inovativnošću u zgradama. Istraživanje koje smo sproveli prošle godine, pokazalo nam je da ovakvo neefiksno korišćenje energije može biti prevaziđeno primenom pametnih tehnologija i Internet of things, čime dolazi do značajnih ušteda kroz automatizaciju. I ne samo to, Internet of things tehnologija može pomoći zemljama i njihovim ekonomijama da odgovore na najveće izazove sa kojima se suočava naša planeta, uključujući globalno zagrevanje, nestašicu vode i zagađenje. Schneider Eleectric-ova vizija koncepta Internet of Things zasniva se na najmanjoj mogućoj emisiji Co2 za upravljanje imovinom i poslovanjem, na bezbednom, sigurnom i efikasnom poslovanju, kao i na optimalnom i dugotrajnom radu uređaja, a automatizacija u zgradama i industriji može dovesti do ušteda od čak 63 odsto.

Odličnu referencu Schneider Electric-ove inovativnosti predstavlja sedište kompanije u Parizu, zgrada Le Hive, koji je inače i prva zgrada na svetu koja poseduje sertifikat ISO-50001, standard upravljanja energetskom efikasnošću. Sertifikacija ISO 50001 ostvarena je zahvaljujući interno razvijenim energetski efikasnim rešenjima – poput obnovljivih izvora energije, osvetljenju, energetskom nadzoru i kontroli, bezbednoj distribuciji struje i naprednoj bezbednosti. Rezultat primenjenih rešenja je smanjenje potrošnje energije i do 75 odsto. Takođe, odličan primer predstavlja i zgrada The Edge u Amsterdamu,najpoznatija održiva zgrada na svetu, u kojoj je implementirano naše SmartStruxure rešenje. Edge zgrada je globalni reper zgrada sa održivim okruženjem, ali i sa prioritetom udobnosti i blagostanja svojih stanara. Schneider Electric rešenja koja doprinose energetskoj efikasnosti gradova implementirana su na više od 250 lokacija širom sveta.

Dodatno, Energy University je jedinstvena besplatna online platforma pokrenuta od strane Schneider Electrica sa ciljem da svim zaintersovanim pojedincima pruži mogućnost da se edukuju u oblasti energetske efiksnosti. Reč je o obrazovnom programu  koji obučava profesionalce iz svih tipova industrija kako da na racionalan način koriste energiju. Ova platforma nudi i program sertifikacije Data Centar Certified Assoociate koji polaznicima nudi praktična znanja iz oblasti upravljanja energijom. Ovaj kurs je do sada pohađalo više od 600 000 polaznika, a sertifikaciju Energy University-a do sada su usvojila 22 udruženja širom sveta.

Ako uzmemo u obzir da je u razvijenim ekonomijama već sagrađena polovina zgrada koje će u upotrebi biti i 2050. Godine, kao i da će do 2030. godine biti povezano 30 milijardi uređaja putem Internet of things, jedino što možemo da zaključimo je da je poslednji trenutak da se obrazujemo u ovom polju i uzmemo najbolje od ponuđenog u oblasti energetske efiksanosti, ali i smanjenja troškova poslovanja na duge staze

O kompaniji Schneider Electric

Schneider Electric je globalni specijalista u upravljanju energijom i automatizacijom. Sa prihodima većim od 25 milijardi evra u 2016. godini, preko 160,000 zaposlenih opslužuje klijente u više od 100 zemalja, pomažući im da upravljaju energijom i procesima na način koji je bezbedan, pouzdan, efikasan i održiv. Svojim rešenjima - od najjednostavnijih prekidača do složenih operativnih sistema - tehnologijama, softverima i uslugama, kompanija unapređuje način upravljanja energijom i automatizuje poslovanje svojih klijenata. Ove povezane tehnologije reoblikuju industije, tranformišu gradove i obogaćuju živote. U Schneider Electric-u ovaj koncept zove se Life is On.