Uloguj se

Pretraga
Naslovna  ::  Menadžerski kutak  ::  Ekapija: Aleksandra Bogunović, suvlasnica preduzeća Bexing - Kad žena vodi proizvodnju vatrogasnih vozila

Menadžerski kutak

14. 11. 2017.

Ekapija: Aleksandra Bogunović, suvlasnica preduzeća Bexing - Kad žena vodi proizvodnju vatrogasnih vozila

Za sebe kaže da je radoznala, ali i večiti štreber. Odrastajući "u proizvodnim halama", uz oca, upijala je tajne mašinske struke od najranijih dana. Oduvek je, kaže, znala da će raditi u porodičnoj firmi. Petogodišnju pauzu, u periodu "između porođaja i pelena", iskoristila je da završi i kurs dizajna u školi Del Lusso iz Milana. U međuvremenu je počela i da se bavi trčanjem, pa se tako može podičiti i sa 6 medalja sa polumaratona.

Aleksandra Bogunović je suvlasnica kompanije Bexing, diplomirani inženjer mašinstva, majka troje dece. Žena koja je preuzela porodičnu firmu nakon smrti oca, odvažno korača u sferi ovog "muškog" posla. Preduzeće Bexing, osnovano 1990, bavi se proizvodnjom, servisom i održavanjem specijalnih vatrogasnih i komunalnih nadgradnji i svih vrsta vatrogasne i komunalne opreme.

Bexing danas ima dvadesetak stalno zaposlenih, od toga 5 mašinskih inženjera. Za 27 godina poslovanja, pod ovim brendom proizvedeno je stotinak specijalnih vatrogasnih i komunalnih vozila koja se danas nalaze na ulicama Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i Makedonije, pa čak i Afrike. Bexing je snabdevač svih velikih kompanija u Srbiji koje imaju zakonsku obavezu da poseduju vatrogasna vozila - NIS-a, Aerodroma Beograd, EPS-a, mnogobrojnih rudnika, a njihov najveći kupac je MUP, odnosno Sektor za vanredne situacije. 

- Oduvek sam znala da ću raditi u našoj porodičnoj firmi. Odrasla sam uz oca u proizvodnim halama. Veoma rano me je uveo u svet biznisa vodeći me na poslovna putovanja, sastanke, upoznajući me sa ljudima iz naše branše. Sa tom namerom sam i upisala Mašinski fakultet, a uporedo sa studiranjem sam radila u firmi. Po diplomiranju sam donela odluku da ipak pripravnički staž, kao inženjer, odradim u tadašnjem Jat Airways-u. Tamo sam provela skoro 5 godina, od čega 3 na mestu šefa nabavne službe. Nakon Jata, provela sam jos 2 godine u Europenu, na mestu menadžera prodaje - kaže Aleksandra Bogunović u razgovoru za eKapiju, dodajući da su kontakti, uz znanje i iskustvo, najdragocenije što nosi iz tog perioda.

Dok je u Jatu i Europenu naučila kako veliki sistemi funkcionišu, u porodičnom poslu, naučila je "da radi sve". 

- Kada radite u maloj porodičnoj firmi ne možete sebi da priuštite da se u nešto ne razumete. Moj posao takođe podrazumeva i aktivno učestvovanje u samoj proizvodnji, od definisanja tehničkih karakteristika naših proizvoda, preko planiranja proizvodnje, pa i kontrolu samog proizvodnog procesa i pružanje post-prodajne usluge, tj. servisa - kaže naša sagovornica. 

Jednim od najvećih uspeha smatra to što je uspela da očuva stabilnost poslovanja, nakon smrti oca - osnivača i direktora kompanija, sa kojim je do tada Bexing poistovećivan.

- Ne samo da smo izašli iz krizne situacije, nego smo i unapredili poslovanje - kaže naša sagovornica.

Predan rad i veliki uspesi, zaslužni su što se Aleksandra Bogunović našla u finalu nadmetanja za priznanje EY preduzetnik godine u 2016, kao i u najužem izboru za ovogodišnju nagradu Cvet uspeha za ženu zmaja. Priznaje da joj nije bilo lako kada je stala za kormilo Bexinga. 

- Prvenstveno sam razmišljala o tome da li ću ispuniti očeva očekivanja, jer je on bio moj najstroži kritičar. Tek sada, iz ove perspektive, razumem zašto i u potpunosti podržavam njegove postupke - kaže Aleksandra.
 
Ceo intervju pročitajte na linku
 
Izvor: ekapija