Uloguj se

Pretraga
Naslovna  ::  Aktivnosti  ::  Saradnja sa institucijama  ::  Inicijative  ::  SAM partner Vladi u borbi protiv sive ekonomije

Inicijative

Vlada Republike Srbije  |  22. 10. 2013.

SAM partner Vladi u borbi protiv sive ekonomije

Usled gubitka od 300 miliona evra godišnje, Srpska asocijacija menadžera je inicirala sastanak u Vladi Republike Srbije u cilju borbe protiv nelegalne trgovine proizvoda naftne i duvanske industrije

SAM je u saradnji sa vodećim kompanijama iz naftnog i duvanskog sektora okupio sve ključne donosioce odluka u Srbiji na sastanku održanom u Vladi Srbije gde su predstavljeni problemi vezani za nelegalnu trgovinu naftnih i duvanskih proizvoda, ali isto tako ukazano je i na moguća rešenja ovih problema. Budžet Republike Srbije godišnje gubi i do 300 miliona evra, zbog šverca duvana i naftnih proizvoda. Zbog porasta sive ekonomije, predstavnici obe privredne grane i SAM-a juče su konstruktivno razgovarali sa čelnicima Vlade, nakon čega je Vlada zatražila hitnu akciju nadležnih organa na suzbijanju nelegalne trgovine akciznim proizvodima i doslednu primenu postojećih propisa u oblasti naftne i duvanske industrije.

Sastanku su prisustvovali premijer Srbije Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, ministar finansija Lazar Krstić, ekonomski savetnik prvog potpredsednika Vlade Siniša Mali, predstavnici Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, kao i predstavnici vodećih naftnih i duvanskih kompanija koje posluju u Srbiji.

Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić istakao je na sastanku da je veliki interes Vlade da se iskoreni siva ekonomija i ilegalna trgovina i da kompanije posluju na regularnom tržištu. Dačić je naglasio da će nadležne institucije preduzeti snažnu i koordiniranu akciju pojačane kontrole i izmene propisa kako bi se pooštrila kaznena politika i dosledno sprovodile zakonske odredbe.

U razgovoru je ocenjeno da treba poboljšati sistem kontrole i koordinaciju carine, Poreske uprave, tržišne inspekcije, Ministarstva unutrašnjih poslova i tužilaštva u cilju suzbijanja sive ekonomije. Sastanku su prisustvovali visoki predstavnici vodećih kompanija naftnog i duvanskog sektora: NIS (Naftna industrija Srbije), BAT (British American Tobacco), PMI (Philip Morris International), EKO, MOL, OMV, JTI (Japan Tobacco International) i LUKOIL. Ovom inicijaticom SAM je još jednom potvrdio da je kredibilni partner Vladi Republike Srbije u cilju stvaranju boljeg privrednog ambijenta.

Vest koju je emitovao Dnevnik na RTSu možete pogledati ovde.