Uloguj se

Pretraga
Naslovna  ::  Aktivnosti  ::  Saradnja sa institucijama  ::  Inicijative  ::  OKRUGLI STO: NAKNADA ZA KORIŠĆENJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA - Ukidanjem naknade do boljeg poslovnog okruženja

Inicijative

09. 05. 2013.

OKRUGLI STO: NAKNADA ZA KORIŠĆENJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA - Ukidanjem naknade do boljeg poslovnog okruženja

Šta donosi privredi, a šta lokalnim samoupravama Zakon o ukidanju naknada za korišćenje građevinskog zemljišta – bila je tema okruglog stola koji je Srpska asocijacija menadžera organizovala 9. maja u Beogradu.

Okvir diskusije predstavljalja je publikacija koju je Srpska asocijacija menadžera pripremila u saradnji sa Centrom za liberalno-demokratske studije (CLDS). Autor studije, Boško Mijatović, je ukazao da je svojinskim promenama na zemljištu, ova naknada izgubila razlog postojanja u čemu se slažu i stručna javnost i privreda i zakonodavac, ali je i činjenica da se javlja pitanje kako nadoknaditi lokalnim zajednicama gubitak prihoda nakon njenog ukidanja? Autor je izneo i neka od mogućih rešenja koja bi lokalnim zajednicima donele kompenzaciju prihoda nakon ukidanja naknade za korišćenje građevinskog zemljišta. Reforma finansiranja lokalnih samouprava, jačanje pravednosti poreza na imovinu uz procenu fer vrednosti pojedinačne imovine - neki su od preporučenih koraka nakon ukidanja ove naknade.

„Naknadu za korišćenje građevinskog zemljišta je potrebno ukinuti" istakla je izvršna direktorka SAM-a Jelena Bulatović, „jer se privrednici tako oslobađaju dažbine koja je gotovo isključivo pogađala pravna lica i unosila neizvesnost u poslovanje". Učesnici iz privrede koji su učestvovali u diskusiji su se složili da je da će ukidanje ove naknade doprineti boljim uslovima poslovanja i efikasnijoj tržišnoj ekonomiji.

U radu okruglog stola pored autora Boška Mijatovića, učestvovala je i Milica Bisić, savetnik u Ministarstvu finansija i privrede, Aleksandar Bućić iz Stalne konferncije gradova i opština, Dušan Vasiljević sa USAIDovog projekta za bolje uslove poslovanja, predstavnici privrede, biznis asocijacije i udruženja, predstavnici lokalnih samouprava i stručne javnosti. Moderator diskusije bila je Radojka Nikolić, urednica magazina Biznis.

Milica Bisić je podsetila na izmene i dopune zakona o porezu na imovinu, koji ako bude prihvaćen u Skupštini, važiće od 1. januara 2014. „Ključne promene se odnose na način utvrđivanja osnovice kod pravnih lica gde će se načelno uzimati fer vrednost imovine".
Dušan Vasiljević je naveo da privredi treba ukinuti ovu namenu, ali naći način da se ona na pravedan način nadoknadi lokalnoj samoupravi.

Ovaj okrugli je organizovan uz podršku Centra ѕa privatno međunarodno preduzetništvo (CIPE) iz Vašingtona, SAD u okviru projekta „Jačanje glasa biznisa".

 

 

Okrugli sto - Naknada za korišćenje građevinskog zemljišta