Uloguj se

Pretraga
Naslovna  ::  Aktivnosti  ::  Saradnja sa institucijama  ::  Inicijative  ::  Okrugli sto - Radno zakonodavstvo

Inicijative

31. 10. 2012.

Okrugli sto - Radno zakonodavstvo

U utorak , 30.oktobra u hotelu Metropol Palace Srpska asocijacija menadžera je organizovala okrugli sto na temu" Radno zakonodavstvo - kako prevazići postojeće prepreke za uspešnije poslovanje privrede", uz podršku Centra za privatno međunarodno preduzetništvo (CIPE) iz Vašingtona. Na ovom skupu predstavljena je istoimena publikacija, čiji je autor Boško Mijatović, a koju je Srpska asocijacija menadžera priredila u partnerstvu sa Centrom za liberalno-demokratske studije (CLDS) i u saradnji sa regionalnim privrednim komorama Požarevca, Valjeva i Niša.

Publikaciju i zajednički projekat predstavili su profesor Boris Begović i Boško Mijatović, dok je pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku gospođa Radmila Bukumirić Katić upoznala prisutne sa dosadašnjim radom Ministarstva i planovima za naredni period u pogledu izmena i dopuna Zakona o radu.

U konstruktivnoj diskusiji govorilo se o mnogim primedbama koje su privrednici istakli kao prepreke u postojećem radnom zakonodavstvu , kao što su otpremnine za celokupan radni staž, radni odnosi na određeno radno vreme od samo godinu dana, složeni obračuni zarada, proširena dejstva kolektivnih ugovora i mnogi drugi. Moderator okruglog stola bila je urednik Magazina Biznis Radmila Nikolić.

Svoje predloge i komentare na predložene izmene zakona davli su i profesori Petar Lubarda, Zoran Ivošević, Miodrag Zec, dok su odlične primere iz prakse izneli i Miroslav Miletić, generalni direktor Bambi Banata i potpredsednik Privredne komore Srbije, generalna direktorka udruženja „Poslodavac" Jovana Majstorović, kao i drugi prisutni advokati i predstavnici privrede

Ovaj izuzetno posećen okrugli koji je organizovan u okviru šireg projekta „Jačanje glasa biznisa" je ukazao da navedene preporuke za izmene i dopune radnog zakonodavstva imaju za cilj da stvore uslove za povećanje zaposlenosti, podizanje konkurentnosti i kreiranja opštih boljih uslova poslovanja u Srbiji.

Video prilog možete pogledati putem ovog linka.

Predlozi za unapređenje radnog zakonodavstva.

Labor Legislation as an obstacle to more successful operation of economy.

Press kliping:

Okrugli sto - Radno zakonodavstvo
Okrugli sto - Naknada za korišćenje građevinskog zemljišta