Uloguj se

Pretraga
Naslovna  ::  Aktivnosti  ::  Saradnja sa institucijama  ::  Inicijative  ::  Srpska asocijacija menadžera u borbi protiv sive ekonomije

Inicijative

18. 12. 2014.

Srpska asocijacija menadžera u borbi protiv sive ekonomije

Srpska asocijacija menadžera (SAM) u saradnji sa kompanijom NIS, članicom asocijacije, organizovala je edukativnu radionicu za novinare i druge partnere na temu "Borba protiv nelegalne trgovine u oblasti nafte i gasa", 11-12, decembra 2014. godine u Vrnjačkoj banji, u hotelu „Solaris"

Radionica je obuhvatila tematske okrugle stolove na teme kao što su EU iskustva u borbi protiv nelegalne trgovine, koji se efekti makiranja goriva u Srbiji, kako se sprovodi kontrola naftnih derivate u našoj zemlji u cilju sprečavanja nelegalne trgovine i koje su koristi za potrošače.

Radionica je organizovana i u cilju detaljnijeg informisanja novinara o tome koliko su akcize na derivate značajne za budžet Republike Srbije, kako nelegalna trgovina utiče na smanjenje prihoda, i kakvi su trendovi u prethodnom periodu.

Dragoslava Stojiljković, profesor na Mašinskom fakultetu izlagala je na temu "Kvalitet derivata na srpskom tržištu u poređenju sa EU" - poređenje sa zemljama u okruženju kad je reč o kvalitetu derivata, koja goriva građani Srbije najviše troše i koji su trendovi u svetu - rast udela dizela u potrošnji, rast goriva iz obnovljivih izvora energije itd.

Biljana Bujić, direktorka poreskom odeljenja kompanije KMPG, govorila je na temu „Politika akciza na naftne derivate u Srbiji i regionu" - šta predviđa akcizni kalendar za sledeću godinu, koliko je državno zahvatanje u ceni derivata u Srbiji, a koliko u regionu i uticaj akciza i pdv na cene derivata itd.

Načelink u sektoru tržišne inspekcije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija izlagao je prisutnima na temu „Suzbijanje sivog tržišta i koristi za potrošače" - koji su najčešći oblici zloupotrebe na tržištu naftnih derivata, da li se povećava/smanjuje broj neregularnosti na koje nailazi inspekcija, šta se promenilo od uvođenja markiranja na tržištu, gde je Srbija u odnosu na region i EU kad je reč o "sivom" tržištu itd.

Partner iz NIS-a, Senka Valid, održala je predavanje na temu doprinosa NIS-a unapređenju tržišta naftnih derivata i radu Nacionalnog naftnog komiteta Srbije, dok je projektni menadžer iz firme SGS, Ivana Tepčević upoznala novinare sa rezultatima markiranja goriva u Srbiji kao i iskustvima ove kompanije u svetu kada je u pitanju borba protiv nelegalne trgovine.

Dobar odziv novinara, odlični predvači i sjajni domaćini hotela „Solaris" učinili su da radionica bude uspešno realizovana.