Uloguj se

Pretraga
Naslovna  ::  Aktivnosti  ::  Saradnja sa institucijama  ::  Inicijative  ::  Poseta ministra Mlađana Dinkića i njegovih saradnika Srpskoj asocijaciji menadžera

Inicijative

13. 05. 2009.

Poseta ministra Mlađana Dinkića i njegovih saradnika Srpskoj asocijaciji menadžera

U sredu, 13.maja, Mlađan Dinkić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja je sa grupom najbližih saradnika posetio Srpsku asocijaciju menadžera.

 Tom prilikom članovi Asocijacije - ugledni srpski menadžeri, medju kojima su bili i Slobodan Vučićević, Zoran Drakulić, Bojan Radun, Aleksandar Radosavljević i dr. upoznali su ministra sa aktivnostima i ciljevima Asocijacije, a potom su razgovarali o temama značajnim za edukaciju menadžera, regionalnu saradnju, kao i o akutnim problemima sa kojima se kompanije danas susreću, pre svega, otežanoj naplati potraživanja.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić rekao je da će država pokušati da nađe model kojim bi veliki trgovinski lanci isplatili dugovanja prema svojim dobavljačima. Kako je rečeno, ta suma trenutno dostiže 600 mil EUR, a jedna od mogućnosti je da se trgovci zaduže kod države, ali da novac od kredita ne ide njima, već dobavljačima koje nisu isplatili u roku od 90 dana. Ministar Dinkić je objasnio da bi kao garant da će vratiti novac lanci davali hipoteku na svoje objekte.

- Država ne može dozvoliti da veliki trgovinski lanci potope male dobavljače. Pronaćićemo model u saradnji sa nadležnim Ministarstvom trgovine i usluga- rekao je Dinkić.

On se sa predstavnicima Srpske asocijacije menadžera dogovorio da ti članovi organizacije naprave spisak svojih potraživanja. Takođe, bilo je reči i o osnivanju posebnog sajta na koji bi dobavljači sami prijavljivali svoja potraživanja.

Predstavnici Srpske asocijacije menadžera istakli su da je 54% plaćanja van rokova, dok se ostatak uglavnom naplaćuje u roku od 90 dana.

U ime članova Srpske asocijacije menadžera, predsednik Slobodan Vučićević je na sastanku pohvalio i zajednički projekat Ministarstva ekonomije i Nacionalne službe za zapošljavanje, koji treba da omogući finansiranje pripravničkog staža za 10.000 mladih pripravnika, a tim povodom Vučićević je ponudio podršku i partnerstvo SAM u realizaciji ovog značajnog projekta, kroz angažovanje većeg broja mladih pripravnika u kompanijama kojima rukovode članovi Asocijacije.