Uloguj se

Pretraga
Naslovna  ::  Aktivnosti  ::  Saradnja sa institucijama  ::  Forum menadžera  ::  XII Veliki Forum Menadžera sa guvernerom Šoškićem

Forum menadžera

Hotel Hyatt  |  01. 03. 2012.

XII Veliki Forum Menadžera sa guvernerom Šoškićem

U četvrtak, 1. marta, Srpska asocijacija menadžera je održala svoj XII Veliki Forum Menadžera. Specijalni gost bio je gospodin Dejan Šoškić, guverner Narodne banke Srbije. Na panelu, koji je vodio Milan Ćulibrk, pored guvernera su učestvovali Miodrag Kostić, Slavko Carić i Branko Radujko.

Forum je započeo pozdravnim obraćanjem izvršne direktorke Maje Piščević, koja se na početku zahvalila USAID Projektu za bolje uslove poslovanja uz čiju podršku je ovaj Forum realizovan.  Podsetila je prisutne da je SAM asocijacija koja ne zastupa ničije pojedinačne interes, već poslovna asocijacija koja nastoji da otvoreno govori o zajedničkim problemima menadžera i privrednika.

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić je ocenio da slabljenje kursa poslednjih dana nije zastrašujuće, ističući da je dinar oslabio mnogo manje nego valute koje se nalaze u sličnom režimu. On je naveo da je jedan evro 2010. godine bio 107 dinara, a da je sada, u 2012. godini, jedan evro vredi 110 dinara.

"Zakucavanje kursa dinara na određenom nivou bilo bi skupo za Srbiju", ocenio je guverner Šoškić. Fiksiranje kursa, prema njegovim rečima, podrazumeva nisku inflaciju, kontrolisanu državnu potrošnju i relativno stabilne prilive kapitala.

Prema analizi Erste banke, fiksni kurs bi u periodu krize bio gotovo duplo skuplji nego ovaj postojeći plivajući.
"Tako je za odbranu dinara u ovom režimu utrošeno 2,3 milijarde evra dok bi nas fiksni kurs koštao između 3,5 i četiri milijarde evra", naveo je Slavko Carić, predsednik IO Erste banke.

Generalni direktor Telekoma Srbije Branko Radujko je ocenio da je kompanijama potreban stabilan i predvidiv kurs da bi mogle da prave duoročne planove. "U ovom trenutku pomeranje kursa za jedan dinar Telekomu pravi problem u bilansu za 760 miliona", rekao je on.

Predsednik MK Grupe Miodrag Kostić ocenio je danas da novca u Srbiji ima i da se nalazi u nepotrebnoj državnoj imovini. To je imovina koju država moze da proda i da novac upotrebi za azvoj. Kostić je ocenio da bi država do potrebnog novca mogla doći i boljom naplatom poreza, ističući da više od 50 odsto ljudi u Srbiji ne plaća porez, dok je više pod 20 odsto, a možda čak i 30 odsto konomije u "sivoj zoni". Država će, kako je istakao, morati da pojača poresku kontrolu jer je nova vlada sigurno povećati porez na dodatu vrednost (PDV), zbog čega će jedan deo firmi pokušati da predje u "sivu zonu".

Preko 200 prisutnih na Forumu, kako članova SAM, tako i njihovih poslovnih partnera i gostiju, ocenulo je diskusiju kao izuzetno zanimljivu i aktuelnu. Diskusija sa specijalnim gostom i domaćiima je nastavljena i tokom koktela koji je bio organizovan za sve prisutne.

Ovaj Forum je realizovan uz podršku USAID Projekta za bolje uslove poslovanja

Mediji o Forumu:

Live-e.tv video prilog 

XII Veliki Forum Menadžera