Uloguj se

Pretraga
Naslovna  ::  Aktivnosti  ::  Saradnja sa državom  ::  Fiskalni savet Republike Srbije  ::  SAM radni doručak sa Fiskalnim savetom Republike Srbije

Fiskalni savet Republike Srbije

15. 05. 2014.

SAM radni doručak sa Fiskalnim savetom Republike Srbije

Srpski menadžeri i Fiskalni savet u razgovoru o oporavku srpske privrede i izlasku iz ekonomske krize

Srpska asocijacija menadžera organizovala je radni doručak sa Fiskalnim savetom Republike Srbije, 15. maja u hotelu Falkenstainer,  na kojem su siva ekonomija, stabilnost bankarskog sistema, transparentnost javnih finansija, restrukturiranje javnih preduzeća i penzijska reforma samo neke od tema o kojima se otvoreno razgovaralo.

Na dvočasovnom sastanku, srpski menadžeri i članovi Fiskalnog saveta razmenili su mišljenja o preprekama razvoju privatnog sektora i bržeg privrednog rasta, kao i na temu kako do oporavka srpske privrede i izlaska iz ekonomske krize.

Sa željom da svoje znanje i iskustvo stave u službu poboljšanja ekonomske i finansijske situacije u zemlji, diskusiji je prisustvovalo nešto više od 50 srpskih menadžera, članova SAM-a, kao i predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović i članovi saveta Nikola Altiparmakov i Vladimir Vučković.

Predsednik SAM-a izjavio je da je današnja otvorena diskusija bila potrebna kako bi se sagledalo u kakvoj se situaciji privreda nalazi i koje su mere neophodne da bi Srbija dobila predvidiv ambijent za poslovanje.„Fokus je bio vezan za donošenje i implementaciju zakona, kao i sređivanje javnih preduzeća. To su tri osnove koje su neophodne da bi poslovna klima u Srbiji bila predvidiva, što bi kompanijama bilo potrebno kako bi se uspešno radilo", izjavio je Petrović. „Menadžeri SAM-a daju punu podršku Vladi i njenim merama, jer smatramo da su predložene mere dobre", zaključio je predsednik SAM-a.

Nikola Altiparmakov je naveo da je Fiskalnom savetu bilo korisno da razmene iskustva sa menadžerima SAM-a, jer se savet bavi problemom budžetske štednje, a kompanije, odnosno menadžeri, članovi SAM-a su ključni u stvaranju privrednog rasta. „Ne možemo bazirati ekonomski razvoj na državnim subvencijama, one ne mogu biti pravilo, ali u nekim specifičnim situacijama, to može biti opravdano. Naš sistem je evroizovan, što znači da nam je monetarna politika veoma ograničena u mogućnostima da smanji kamatne stope. Onda su subvencije kamata dobro prelazno rešenje dok se ne ojača monetarni i finansijski sektor, i mogu biti opravdane kako bi privredni rast mogao da se finansira u narednih par godina", ocenio je član saveta.


Zaključak je, da je potrebno naći balans između onoga što bi privredi odgovaralo i šta javne finansije mogu sebi da priušte.

Hvala  zaposlenima, kao i generalnom direktoru, Aleksandru Vasiljeviću, iz hotela Falkenstainer, na izuzetnoj gostoprimljivosti i ljubaznosti, prilikom realizacije događaja.

 

 

 

 

RTV B 92 

Tanjug 

Akter.co.rs 

 RTV 

Naslovi.net 

Bizlife 

 Biznis i finansije

SAM sa Fiskalnim savetom