Uloguj se

Pretraga
Naslovna  ::  Aktivnosti  ::  Saradnja sa institucijama  ::  Radni doručak sa Fiskalnim savetom Republike Srbije

Saradnja sa institucijama

25. 04. 2016.

Radni doručak sa Fiskalnim savetom Republike Srbije

Srpska asocijacija menadžera organizovala je 25. aprila u hotelu Hyatt tradicionalni radni doručak sa Fiskalnim savetom Republike Srbije, na kojem su diskutovalo o merama kojim Srbija može podstaći privredni rast, u kakvoj situaciji su danas naše javne finansije, kao i šta nas čeka u narednom periodu.

Članovi SAM-a, podstaknuti komentarima Jelena Bulatović, izvršne direktorke SAM-a, razgovarali su sa  predsednikom Fiskalnog saveta Pavlom Petrovićem i članovima saveta Nikolom Altiparmakovim i Vladimirom Vučkovićem o ekonomskoj i finansijskoj situaciji u zemlji, ali i  razmenili mišljenja o fiskalnim kretanjima u prvom tromesečju 2016. godine. 

Po rečima predstavnika Fiskalnog saveta, dostupni podaci ukazuju na to da su početkom 2016. godine fiskalna kretanja približno u skladu s budžetskim planom, a neki trendovi su i nešto bolji od očekivanja. Razlog za to jeste blago poboljšanje naplate prihoda u odnosu na plan uz držanje većine rashoda pod kontrolom. Zabrinjava i dalje to što se racionalizacija broja zaposlenih, osnovna mera fiskalne konsolidacije u 2016. godini, i dalje  ne sprovodi po planu. Blago povećanje poreskih prihoda i veće izvršenje javnih investicija izdvajaju se kao dobri trendovi na početku ove godine, ali je i dalje zabrinjavajuće to što reforme, posebno u pogledu smanjenja zaposlenih u državnoj administraciji – i dalje kasne.

Predsednik SAM-a Milan Petrović izjavio je da članovima SAM-a, kao profesionalcima iz realnog sektora mnogo znači razgovor i otvorena diskusija sa fiskalnim stručnjacima jer na taj način saznaju njihove makroekonomske procene i šta je to što je potrebno, a šta je realno, da se uradi od strane vlade, odnosno države kako bi se osnažila srpska privreda.

Zaključak sastanka privrednika i članova Fiskalnog saveta su očekivanja da se u prvoj godini novoformirane vlade sprovedu planirane reforme i nastavi fiskalna konsolidacija, da se u realnim okvirima sprovedu i završe procesi privatizacije i restrukturiranja državnih preduzeća, kao i da će vlada nastaviti sa reformom državne uprave.  Privrednici i predstavnici Fiskalnog saveta očekuju i da će se ovaj pozitivni trend koji je obeležio prvi kvartal 2016. godine nastaviti i do kraja ove godine. 

 

Zahvaljujemo se članovima Fiskalnog saveta Republike Srbije na odvojenom vremenu za SAM članove.

Radni doručak sa Fiskalnim savetom