Uloguj se

Pretraga
Naslovna  ::  Aktivnosti  ::  Profesionalni razvoj  ::  SAM Predavanja  ::  SAM i FEFA: "Kako ostvariti konkurentsku prednost u biznisu"- prof. dr Nebojša Savić

SAM Predavanja

27. 11. 2014.

SAM i FEFA: "Kako ostvariti konkurentsku prednost u biznisu"- prof. dr Nebojša Savić

U četvrtak 27. decembra gost predavač u SAM-u, bio je uvaženi prof. dr Nebojša Savić, redovni profesor ekonomije i konkurentnosti, na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju, FEFA.

Na temu "Kako ostvariti konkurentsku prednost u biznisu", članovi su imali prilike da čuju koji su najvažniji koraci u ostvarivanju produktivnosti i na koji način se planira održivi nivo prosperiteta privrede jedne države.

Kroz definiciju konkurentnosti, profesor je naglasio da su za uspeh u biznisu ključne determinante pre svega inovativnost i jedinstvenost na tržištu, protkane kroz dugoročne strategije na svim nivoima. Kroz detaljne analize nacionalne konkurentnosti, profesor je naglasio da ne postoji značajni pomak u rangiranju Srbije, ali da druge zemlje ostvaruju znatno brži rast konkurentnosti i da je Srbiji potrebno veliko ubrzanje u odnosu na postojeći tempo.

U konstruktivnoj diskusiji sa članovima, profesor je razgovarao o značaju i ulozi lidera u kompanijama, istakavši da oni predstavljaju ključne stratege,koji bi sa jasnom vizijom razvoja firme mogli da kreiraju što veće vrednosti kompanije, a sve u cilju povećanja konkurentske prednosti. Emitovanje kreativne energije i inovativnosti, kroz strateški naglasak na fleksibilnost i adaptivnost, najveći su pokazatelji uspeha jedne firme i siguran put na duge staze.

Zanimljivo predavanje, profesor Savić je završio podvlačenjem značajne uloge države, koja kreiranjem atraktivnog poslovnog okruženja podiže nacinalnu konkurentnost, unapređuje poslovni ambijent, a time omogućava povećanje domaćih investicija, priliva stranih, uvećava uvoz i izvoz na tržištu.

Zahvaljujemo se profesoru Nebojši Saviću na gostovanju u SAM-u, kao i vremenu koje je izdvojio za naše članove i omogućio nam da čujemo "iz prve ruke" kako Srbija stoji na temu konkurentnosti i kako da zajedničkim doprinosom utičemo na njen boljitak.

Isto tako, veliko hvala dugujemo i našoj članici prof. dr Ani Trbović, dekanki na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju, FEFA, na lepoj saradnji, kao i želji da se obezbedi kontinuitet u usavršavanju menadžerskog kadra u Srbiji.

SAM i FEFA: "Kako ostvariti konkurentsku prednost u biznisu"- prof. dr Nebojša Savić