Uloguj se

Pretraga
Naslovna  ::  Aktivnosti  ::  Profesionalni razvoj  ::  SAM Radni doručak  ::  Ekskluzivni radni doručak „ Put do energetske efikasnosti“,

SAM Radni doručak

10. 10. 2017.

Ekskluzivni radni doručak „ Put do energetske efikasnosti“,

Ekskluzivni radni doručak „ Put do energetske efikasnosti“, održan je u SAM-u, na inicijativu mnogobrojnih članova proistekle iz želje da se bliže upoznaju sa oblastima održivog razvoja, konkretnim primerima i iskustvima iz prakse kompanije, kao i smernicama za rad i poslovnu logiku koju mogu sami da primene u svojim kompanijama.

Kompanije IKEA, Delta Holding, Henkel, GGE i Hemofarm predstavili su svoja iskustva i dostignuća u oblastima energetske efikasnoti.

Članove je pozdravio Dušan Stojaković, menadžer za održivi razvoj iz kompanije Hemofarm i istakao značaj podizanja svesti i našeg uticaja na životnu sredinu i podvukao značaj promene načina na koji proizvodimo, kao i kako trošimo proizvode i resurse. Kroz mnogobrojne primere iz kompanije Hemofarm, prikazani su načini uštede, npr. kroz upotrebu recikliranog kartona za pakovanje proizvoda, načini za uštedu vode i slično.

Iz kompanije Henkel, Jelena Šarenac, direktorka korporativnih komunikacija, predstavila je sa aspekta rada fabrike i ušteda, osnovne primere  održivog razvoja. Marija Golubović, sertifikovani stručnjak, član Akademije saveta zelene gradnje, predstavila je načine ispitivanja rada i uštede u energetskoj efikasnosti u poslovanju jedne fabrike, davajuće konkretne primere i savete. 

Iz kompanije Delta Holding, primere iz prakse predstavila je Tijana Koprivica, Chief Business Sustainability Officer, kao i Milan Puzović, menadžer za energetsku efikasnost.  Tijana je istakla da je uvođenje sistema energetskog menadžmenta, korišćenje biomase kao energenata, ugradnja kompenzatora reaktivne energije, rekonstruisanje sistema regulacije vazduha, kao i rasvete u objektima i prelazak sa niskog napona na srednji, značajno doprinelo energetskoj efikasnosti u poslovanju. Posebno je istakla i momenat finansijske uštede kompanije. 

U okviru predstavljanja Business case-a iz kompanije Ikea, Jovana Mehandžić Đurđić, Sustainability Manager posebno je istakla da je odnos prema ljudima i planeti, put ka stvaranju boljih uslova života. Jovana je podvukla uvođenje sistema energetskog menadžmenta, korišćenje biomase kao energenata, ugradnja kompenzatora reaktivne energije, rekonstruisanje sistema regulacije vazduha, rekonstruisanje sistema rasvete u objektima i drugo. 

Tomaž Orešič iz GGE kompanije, članice premium kluba „Prijatelji SAM 2017“, istakao je, da je GGE vodeća kompanija među integratorima energetskih usluga u Jugoistočnoj Evropi. Posebno je podvučeno da kompanija nudi integrisane energetske usluge na poljima ESCO modela i obnovljivih izvora energije (Heat & Power), zatim je istakao da multidisciplinarni tim broji 50+ stručnjaka iz različitih oblasti sa dugoročnim i raznovrsnim iskustvom. GGE kompanija pomaže klijentima da poboljšaju svoju energetsku efikasnost i smanje uticaj na životnu sredinu, kroz smanjunje troškove energije, smanjuju se emisije CO2, povećava procenat obnovljivih energija i drugo. Ova kompanija pruža usluge na 7 tržišta u regionu. 

Zahvaljujemo se svim učesnicima na vremenu i podeli isustva koje su odvojili za SAM članove.

Ekskluzivni Radni doručak - Put do energetske efikasnosti