Uloguj se

Pretraga
Naslovna  ::  Aktivnosti  ::  Profesionalni razvoj  ::  SAM Radni doručak  ::  Radni doručak sa kompanijom Saga - Cybersecurity

SAM Radni doručak

13. 04. 2017.

Radni doručak sa kompanijom Saga - Cybersecurity

Pored predstavnika kompanije Saga gost predavač bio je i Sava Savić, pomoćnik ministra u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija

Pitanje bezbednosti na internetu uvek je aktuelno. Ono je posebno važno za kompanije obzirom da su one daleko više izložene opasnosti od Cyber kriminala od fizičkih lica. 

Digitalna revolucija predstavlja IV industrijsku revoluciju u kojoj je najvredniji resurs informacija tj. podatak. Najveći giganti, poput Facebooka, Googlea, Amazona i drugih, koriste veliku količinu podataka i na vodećim su pozicijama u svojim oblastima. Kao najvredniji resurs kompanije, upravo su podaci najviše ugroženi i potrebno ih je zaštiti. Najveća pretnja dolazi od sajber kriminala i to više nisu samo osobe u duksericama i kapuljačama koje žele da promene svet i da ugroze vaše poslovanje. Ima i toga, ali samo 20% napada je time motivisano, a čak 80% ima za motiv finansijski dobitak. Sada u svetu postoje profesionalne kompanije i profesionalno osoblje koje posvećeno radi na zarađivanju novca koristeći Cybersecurity kao alat. 

Tema današnjeg Radnog doručka, koji smo organizovali u saradnji sa kompanijom Saga bio je upravo Cybersecurity - odnosno implementacija i primena politika informacione bezbednosti u poslovnom svetu i podizanje svesti menadžmenta kompanija i donosioca odluka o važnosti poštovanja Zakona, u cilju obezbeđivanja bezbednijeg Cyber prostora u Srbiji.

Nebojša Bjelotomić - CEO kompanije Saga i član Upravnog odbora SAM-a, Vukašin Vlahović - direktor prodaje za privatni sektor kompanije Saga, i specijalni gost predavač Sava Savić - pomoćnik ministra u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija dali su odgovore na pitanja šta je ransomware, kriptovanje podataka i Black Hat, predstavivši ujedno primere velikih hakerskih napada koje su pretrpele svetske kompanije.  

"Uz sve veću prisutnost informacionih tehnologija i sve veću vrednost podataka koje kreiramo u virtuelnom svetu, bezbednost u Cyber svetu postaje veoma bitna. Danas smo sa članovima SAM-a pokušali da podelimo znanje o osnovnim postavkama informacione bezbednosti kompanija, i načinima na koje mogu zaštititi svoje poslovanje od zlonamernih Cyber napada. Mislim da smo ispunili cilj, i da smo pored domenskog IT znanja o ovoj temi, doprineli boljoj informisanosti i o aktuelnom pravnom okviru." - rekao je Nebojša Bjelotomić. 

Govoreći o temi Radnog doručka Sava Savić iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija istakao je da je današnje predavanje od izuzetnog značaja obzirom da se bavi pitanjima koja u Srbiji još uvek nisu prepoznata kao jako važna. "Tema današnjeg predavanja je informacionalna bezbednost. Pokušali smo da predstavimo gde je Srbija u ovom trenutku i šta to moramo i možemo preduzeti u skladu sa najbojim svetskim praksama i politikama bezbednosti, ali i u skladu sa Zakonom o informacionoj bezbednosti Republike Srbije, kako bi se zaštitili. Pitanje informacione bezbednosti je pitanje menadžmenta kompanije. Drago mi je što je današnjem predavanju prisustvovao top menadžment,a ne IT kadar, jer se politika informacione bezbednosti implementira od strane donosioca odluka, isto kao što je i odgovornost za informacionu bezbednost u rukama onih koji se nalaze na vrhu kompanije. Od nivoa informacione bezbednosti unutar kompanije zavisi bezbednost svih podataka - kako onih o poslovanju kompanije, preko podataka o zaposlenima, do svih drugih podataka koja ta kompanija obrađuje ili prikuplja. U cilju što bolje informisanosti prisutnih izneli smo konkrene primere Cyber napada i predstavili bezbednosne rizike, uz primere najboljih praksi i načina kako se možemo zaštititi. Kao dodatak konkretnim informacijama koje su izneli stručnjaci kompanije Saga, prisutnima sam predstavio Zakon o informacionoj bezbednosti - tačnije ono što zakon donosi, na koga se odnosi, ukazavši na to koje kompanije moraju imati Akt o bezbednosti, vršiti bezbednosnu prveru, izveštavati o stanju informacione bezbednosti, kao i koje organizaciono-tehničke mere moraju preduzimati." 

Prezentacija sa današnjeg Radnog doručka nalazi se OVDE

Zahvaljujemo se Nebojši Bjelotomiću i kompaniji Saga na sjajnom predavanju. 

Radni doručak sa kompanijom Saga