SAM :: Aktivnosti http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/rss.html sr http://sam.org.rs/img/logo.png SAM :: Aktivnosti http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/rss.html Srbija napredovala na svetskoj listi konkurentnosti http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27928/srbija-napredovala-na-svetskoj-listi-konkurentnosti.html Srbija je napredovala za 5 mesta i rangirana je na 65. mestu na Globalnoj listi konkurenosti prema izveštaju Svetskog ekonomskog foruma za 2018. godinu. Zvanične rezultate Indeksa globalne konkurentnosti (IGK) Svetskog ekonomskog foruma objavili su Srpska asocijacija menadžera (SAM) i Fondacija za razvoj ekonomske nauke (FREN). ]]> Srbija je ostvarila poboljšanje i napredak skoro u svim stubovima konkurentnosti, a poboljšanju naše pozicije najviše su doprineli: Makroekonomska stabilnost, Obrazovanje i veštine, Tržište proizvoda i Finansijski sistem. Jedino pogoršanje faktora konkurentnosti zabeleženo je u stubu koji prati razvijenost i kvalitet institucija.

„Čestitam svim građanima Srbije, na sjajnom rezultatu za 21018. godinu. Srbija je napredovala pet mesta na indeksu koji je veoma važan za konkurentnost i atraktivnost naše zemlje za potencijalne investitore. Ono što me još više ohrabruje je što imamo veći rast u odnosu na sve zemlje u regionu i kad posmatrate sve zemlje koje su u ovom indeksu, njih 140, imamo rast iznad proseka. To dokazuje da smo na pravom putu reformi našeg sistema i da iz godine u godinu povećavamo kvalitet života i životni standard građana Srbije. Kad imate dobre rezultate u obavezi ste da imate još bolje i ukoliko nastavimo ovim tempom brzo ćemo ući u top 50. To je naš cilj. Nadam se da ćemo sledeće godine predstaviti još bolje rezultate“, izjavio je ministra finansija Siniša Mali.

Najveći napredak u odnosu na vrednost iz prethodne godine, ostvaren je unutar stuba Makroekonomska stabilnost. Takođe, najveći doprinos poboljšanju pozicije doneo je stub koji prati razvijenost i stabilnost Finansijskog sistema.

„Gledajući iz ugla privrede, pozitivno je što su fiskalna konsolidacija i stabilnost finansijskog sistema i makrooekonomskog okruženja doveli do porasta konkurentnosti Srbije. Ima puno prostora za unapređenje, pre svega u transparentosti rada institucija, daljem unapređenju e-uprave, daljem smanjenju birokratskih procedura, doslednog sprovođenja reformi. Drago nam je i da Svetski ekonomski forum prepoznaje značaj uticaja 4. industrijske revolucije na konkurentnost zemlje, posebno ističući značaj rezilijentnosti i agilnosti kompanija, građenja inovativnih ekosistema i ekonomskog razvoja koji u centar stavlja ljudski kapital. Mi se kao Udruženje menadžera fokusiramo na razvoj menadžerskih kadrova i njihovo osnaživanje, da se pripreme i razvijaju i sebe i svoje kompanije za budućnost i transformaciju poslovanja na bazi digitalizacije. To ćemo nastaviti i u narednom periodu, jer je to izuzetno važno za konkurentnost naše zemlje, za koju se nadamo da će nastaviti da jača, a time i da napredujemo na ovoj listi" rekla je Jelena Bulatović, izvršna direktorka Srpske asocijacije menadžera.

Srbija je ostvarila najveće povećanje indeksa u odnosu na sve zemlje iz okruženja. Jedina zemlja iz ex Yu ispred naše je Slovenija. Bosna i Hercegovina je ostvarila nešto nižu vrednost, Hrvatska je ponovila rezultat iz prethodne godine, dok u slučaju Makedonije poređene nije moguće jer prošle godine nije bila uključena u izveštaj.

 „Od svih stubova koji mere konkurentnost Srbija ima najbolji rang u okviru stubova koji prate obrazovanje i veštine i sposobnost za stvaranje inovacija. Svetski ekonomski forum u ovogodišnjem izdanju Indeksa konkurentnosti posebnu pažnju posvećuje inovacijama i ukazuje na njihov značaj za dugoročni ekonomski rast. S obzirom da su obrazovanje i inovacije blisko povezani, dobri rezultati u ovim poljima daju optimizam u pogledu sposobnosti naše privrede da generiše ekonomski rast u narednom periodu“, kaže Jelena Žarković, direktorka FRENa.

Iz ankete privrednika bolja ocena dobijena je na pitanja o pristupačnosti finansiranja malih i srednjih preduzeća, dostupnosti kapitala za nove preduzetničke poduhvate i stabilnosti bankarskog sistema. Pored ovih ocena, znatno je smanjen i stepen učešća loših kredita u ukupno plasiranim u odnosu na 2017. godinu, što je dodatno uticalo na bolju ocenu ovog stuba.

„Za Srbiju je izuzetno važno da razume i ozbiljno shvati sve eksterne procene napretka i razvoja i dobrih i loših strana onoga što u ovom trenutku jesu karakteristike srpske ekonomije. Sama činjenica da Srbija to prihvata i da to ozbiljno shvata dokazuje zrelost ekonomije, spremnost da se menja u pozitivnom pravcu. Stanje informaciono komunikacione tehnologije u Srbije je, prema mom mišljenju, mnogo bolje možda nego što to odražava ovaj izveštaj. Sve ono što se radi u e upravi, civilnom sektoru i inicijativama poput Digitalne Srbije i Petlja je nešto na šta Srbija može da bude ponosna“, kaže Branko Greganović, član UO SAMa i predsednik IO NLB banke.

Indeks globalne konkurentnosti, smatra se jednim od najvažnijih indikatora prilikom rangiranja zemalja kod kreditora i potencijalnih investitora koji bi mogli da se odluče na poslovanje u jednoj zemlji, a vrednost indeksa dobija se kombinovanjem podataka iz međunarodnih baza i rezultata iz ankete koja  se sprovodi među privrednicima.

Nova metodologija procene konkurentske pozicije privreda

U novom globalnom izveštaju o kretanju konkurentnosti u 2018. godini izvršena je značajna revizija dosadašnje metodologije koja se koristila za procenu konkurentske pozicije privreda. Konkurentnost se i dalje prati na osnovu 12 stubova, ali su njihova pozicija, struktura i način kalkulacije promenjeni, kao i nazivi.

Naziv stubova IGK 2018: institucije, infrastruktura, usvajanje informaciono-komunikacionih tehnologija, makroekonomska stabilnost, zdravstvo, veštine, tržište proizvoda, tržište rada, finansijski sistem, veličina tržišta, dinamika poslovanja i sposobnost za inoviranjem.

U skladu sa promenom metodologije Izveštaja o globalnoj konkurentnosti, kao i ranga, rezultati mogu biti uporedivi samo sa preračunatom vrednošću IGK koju je Svetski eknomski forum sproveo za podatke iz 2017. godine i objavio zajedno sa ovogodišnjim izveštajem.

Kompletan izveštaj za Srbiju možete pronaći na web sajtu www.fren.org.rs  

Događaj je podržan od Američke agencije za međunarodni razvoj USAID. Fondacija za razvoj ekonomske nauke (FREN) od 2011. godine lokalni je partner Svetskog ekonomskog foruma (SEF) na projektu „Global Competitiveness Report“.

O FREN-u

Fondacija za razvoj ekonomske nauke osnovana je 2005. godine sa ciljem promovisanja akademskih istraživanja u Srbiji i izgradnje novog korpusa znanja za donosioce ekonomskih odluka.  Osnivač Fondacije je Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu, jedan od vodećih ekonomskih fakulteta u Jugoistočnoj Evropi. FREN-ov tim se sastoji od mreže od preko 30 istraživača i eksperata koji redovno i sistematski prate ekonomske trendove u Srbiji, sprovode detaljna istraživanja i podržavaju i omogućavaju razmenu informacija i raspoloživost ekonomskih podataka. Zahvaljujući kvalitetu i relevantnosti njegovih istraživanja, FREN se pozicionirao kao jedan od vodećih ekonomskih istraživačkih centara („think tank“) u Srbiji. Direktor FREN-a je Jelena Žarković. Kontakt: komunikacije@fren.org.rs  

]]>
Wed, 17 Oct 2018 12:51:00 +0100 Aktivnosti http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27928/srbija-napredovala-na-svetskoj-listi-konkurentnosti.html
SAM Godišnja nagrada 2018 - NOMINACIJE U TOKU http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27909/sam-godisnja-nagrada-2018---nominacije-u-toku.html SAM Godišnja nagrada ima za cilj promovisanje dobrih poslovnih praksi, unapređenje poslovnog okruženja, afirmaciju i promociju menadžerske struke, predstavljanje onih kompanija, menadžera, obrazovnih institucija i inicijativa koje se zalažu za bolje uslove poslovanja, odgovorno poslovanje, kao i za bolji život svih građana u celini. ]]> Opšti cilj SAM Godišnjih nagrada je pre svega promocija izuzetnosti i podsticanje konkurentnosti, kreativnosti i liderstva u menadžmentu i različitim sferama društvenog i poslovnog života.

Nominacije možete podneti putem linka

Rok za nominacije je 21. oktobar!!!


STALNE KATEGORIJE NAGRADA:
1. Menadžer godine
2. Mladi menadžer godine (do 35 godina) - Lista mladih menadžera

3. Poslodavac godine (velike i srednje kompanije)

4. Poslodavac godine u kategoriji mikro i malih preduzeća
5. Društveno odgovorna kompanija godine
6. Nagrada za promociju liderstva među mladima (SAMPLE)

Stalne kategorije nagrada su one kategorije koje će Asocijacija težiti da dodeli svake godine u kojoj se budu dodeljivale Godišnje nagrade.

POVREMENE KATEGORIJE NAGRADA:

7. Regionalni projekat godine
8. Najbolji program kompanije za razvoj talenata
9. Nagrade žirija:
 a. SAM Iskorak godine
 b. Lični herojski čin
 c. Nagrada za podsticaj i promociju privrednih tema
 d. Druge nagrade žirija za poseban doprinos, koje ne pripadaju ni jednoj od navedenih stalnih ili povremenih kategorija

Kriterijume za SAM Godišnju nagradu pogledajte na linku.

 

 

 

 

 

 

]]>
Mon, 15 Oct 2018 10:30:00 +0100 Aktivnosti http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27909/sam-godisnja-nagrada-2018---nominacije-u-toku.html
Pobednik SAM VIB Teniske lige 2018 je Stevan Panić http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27924/pobednik-sam-vib-teniske-lige-2018-je-stevan-panic.html U subotu 13. oktobra odigran je finalni meč SAM VIB teniskog turnira 2018 u prelepom ambijentu Teniskog kluba Topako. ]]> Pobednik SAM VIB teniskog turnira 2018 Stevan Panić! On je u finalu savladao Vladimira Mijatovića sa 2:0 (6:4, 6:4). Uzbudljivi mečevi obilovali su sjajnim potezima igrača, a verni ljubitelji ovog sporta bili su sa nama do proglašenja pobednika.

Nakon odigranih mečeva, usledila je i ceremonija proglašenja pobednika. Stevanu Paniću pripao je pobednički pehar, koji će biti u njegovom "vlasništvu" narednih godinu dana, a pehar će, kao i do sada biti izložen u prostorijama izvršne kancelarije SAM-a.

Veliko HVALA dugujemo Predragu Tomiću i Dejanu Papugi, iz VIB-a, najzaslužnijima za kompletnu organizaciju Turnira, sponzorima finalnih mečeva i predvodnicima pozitivne pokretačke energije.

U prepoznatljivom duhu nastavljamo i dalje sa sportskim aktivnostima i nadamo se novim lepim druženjima.

Čestitamo Stevanu Paniću i Vladimiru Mijatoviću, kao i svim ostalim učesnicima!

]]>
Mon, 15 Oct 2018 10:15:00 +0100 Aktivnosti http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27924/pobednik-sam-vib-teniske-lige-2018-je-stevan-panic.html
Menadžerka za primer - Danijela Mirković http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27918/menadzerka-za-primer---danijela-mirkovic.html Menadžerka za primer bila je Danijela Mirković, Partner u EY Srbija, Bosna i Crna Gora koja je držala sastanak na temu jedne od osnovnih funkcija menadžmenta – Rukovođenje. ]]> Danijela Mirković zaposlena je od 2003. godine u EY i ima bogato radno iskustvo u uslugama revizije u regionu jugoistočne Evrope.

Članovima SAM-a, Danijela je pričala o važnosti prepoznavanja karaktera ličnosti kako bi se ostvarivao adekvatan odnos sa svima u timu.

„Potrebno je prvo da budeš svestan svog tipa ličnosti i da si prilagodljiv. Da možeš da prepoznaš drugi tip ličnosti, da ga razumeš i da naučiš da komuniciraš sa svakim tipom ličnosti.“ – naglasila je Danijela Mirković.

Za rukovođenje timom danas je bitno da svi budu svesni različitih generacijskih odnosa. „Rukovođenje je za mene jedna posebno interesantna oblast. Kod nas je jako izražen jaz među generacijama i veliki je izazov stvoriti tim koji je motivisan kako bi svima nama bilo bolje. Cilj ne bi trebalo da bude samo profit već da ljudi budu zadovoljni onima što rade.“ – rekla je Danijela Mirković.

Bez obzira na kojoj poziciji se nalazite, potrebno je konstantno učiti.  „Svako mora biti spreman da uči, da uči kako da se ponaša u organizaciji i da prati vreme u kome se nalazi.“ – rekla je Danijela Mirković.

Program „Menadžerka za primer“ projekat je Radne grupe „Edukovan SAM“ i ove godine obuhvata četiri sastanka na kojima se razgovara o četiri osnovne funkcije menadžmenta: planiranje, organizovanje, rukovođenje i kontrola.

Svaki je organizovan pod jednom krovnom temom, odnosno jednom funkcijom menadžmenta: planiranje, organizovanje, rukovođenje i kontrola, koji vode članovi SAM-a, eksperti iz navedenih oblasti, a prisutni članovi u aktivnoj diskusiju, imaju priliku da dobiju konkretne savete i preporuke.

]]>
Fri, 12 Oct 2018 14:44:00 +0100 Aktivnosti http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27918/menadzerka-za-primer---danijela-mirkovic.html
MastermindSAM - kako iskoračiti na strano tržište http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27921/mastermindsam---kako-iskoraciti-na-strano-trziste.html Prvi sastanak drugog ciklusa MastermindSAMa se održao u modernim kancelarijama BelIT-a. ]]> Naš domaćin, član SAMa i MastermindSAMa, Marko Poznanović, zamenik Generalnog direktora, nam je detaljno izveo izazove sa kojima se suočava, koji su veoma slični izazovima ostalih članova. 

Glavna tema Markovog predstavljanja je bila kako iskoračiti na strano tržište.  Raznovrsno iskustvo ostalih članova je doprinelo bogatoj i bitnoj dikskusiji, kao i bitnim i akcionim koracima koje će Marko preuzeti. 

Pitanja na temu pozicioniranja, predstavljanja, USP-a “unique selling proposition” su navale Marka na ozbiljno razmišljanje.  Pojedini članovi su takođe ponudili kontakte preko kojih Marko može da se više informiše o mogućoj strategiji koju formira. 

Današnji sastanak je bio pravi primer bogatstva koje Mastermind format nudi - i ako učesnici dolaze iz različitih firmi, sa raznovrsnim iskustvom i možda iz mnogo manjih ili većih firmi, uspeli su da pomognu Marku baš zato što su podelili to svoje bitno iskustvo.  Nečije iskustvo u probijanju u konsalting industriji, bogato uspesima i greškama, je baš ono što je dalo Marku ideju koje korake dalje da preuzme.

]]>
Fri, 12 Oct 2018 12:53:00 +0100 Aktivnosti http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27921/mastermindsam---kako-iskoraciti-na-strano-trziste.html
SAM Business Club – Atlantic Grupa „Our Growth Story“ http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27915/sam-business-club--atlantic-grupa-our-growth-story.html Novi format SAM Business Club spaja dve popularne forme programa kod članova SAM-a – predstavljanje dobre prakse i iskustva sa networking koktelom. ]]> Svoju razvojnu priču predstavila je kompanija Atlantic Grupa. Kako je teklo proširivanje kompanije, od distributera do multinacionalne kompanije, pričao je Dragomir Kostić, generalni direktor Strateškog distributivnog područja Srbije, a zatim je Tina Miličić, specijalista za employer branding, prenela prisutnima kako i čime u Atlantic Grupi, motivišu zaposlene.

Na početku događaja, prisutne je pozdravila Jelena Bulatović, izvršna direktorka SAM-a, naglasivši značaj ovakvih programa.

Dragomir Kostić prikazao je koje inovativne načine finansiranja je primenjivala Atlantic Grupa koji su izgradili inspirativan put razvoja i kako su od malog distributera postali multinacionalna kompanija kroz akvizicije i inovativan način razmišljanja.

O selekciji kandidata, prepoznavanju talenata, ulaganju u motivaciju i razvoj zaposlenih kroz brojne programe među kojima je fleksibilno radno vreme, program vernosti, beneficija, briga za zaposlene, usavršavanja kao i mogućnost plaćenog višemesečnog odstustva.

Nakon predavanja, članovi su na networking koktelu imali priliku da probaju viski iz asortimana poznatog proizvođača Beam Suntory.

]]>
Wed, 10 Oct 2018 13:41:00 +0100 Aktivnosti http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27915/sam-business-club--atlantic-grupa-our-growth-story.html
FINALE: SAM VIB Teniski turnir 2018 http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27912/finale-sam-vib-teniski-turnir-2018.html Očekuje nas sportski vikend u SAM-u! U subotu od 11 časova na terenima Teniskog kluba “Topaco” u finalu SAM VIB teniskog turnira 2018 rekete će ukrstiti naši sjajni teniseri Stevan Panić i Vladimir Mijatović! ]]> Nakon uzbudljivih polufinala poznati su i finalisti SAM VIB teniskog turnira 2018!


Stevan Panić je sa 9:7 savladao Jovanu Mehandžić Đurđić dok je Vladimir Mijatović bio bolji od Finka Avramovskog sa 9:5.

 

Finale SAM VIB teniskog turnira 2018 je na programu u subotu, 13. oktobra od 11 časova na terenima Teniskog kluba “Topaco.

 

Ovim putem vas pozivamo da u subotu, 13. oktobra zajedno ispratimo borbu za titulu, uz navijanje i druženje se našim teniserima u ovom divnom sportskom ambijentu. Teniski klub Topaco je naslednik nekada trećeg teniskog kluba u Beogradu. Nalazi se u jednom od starih delova grada, između Dedinja, Banjice i Kanarevog brda, u starom Košutnjaku, ispod Belog Dvora. Adresa je Matije Gupca 40G.

 

Molim vas da vaše prisustvo potvrdite na milos.milivojevic@sam.org.rs najkasnije do petka 12. oktobra.

 

Vidimo se u subotu!

 

]]>
Wed, 10 Oct 2018 10:16:00 +0100 Aktivnosti http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27912/finale-sam-vib-teniski-turnir-2018.html
Uspešno završen sedmi Samit100 biznis lidera jugoistočne Evrope http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27904/uspesno-zavrsen-sedmi-samit100-biznis-lidera-jugoistocne-evrope.html Sedmi po redu Samit100 biznis lidera uspešno je završen plenarnim panelom na kome su učestvovali Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija i Kočo Anđušev, potpredsednik Vlade Republike Makedonije. ]]> Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da zemlje u regionu moraju konačno da donesu odluku da li su za nacionalizam ili pragmatizam. "Mi smo u debelom zaostatku. Dok su drugi napredovali i ulagali u infrastrukturu i digitalne veštine mi smo ratovali. Taj jaz ne može lako da se nadomesti", saopštio je Ljajić.

Potpredsednik Vlade Makedonije Kočo Anđušev izjavio je da Makedonija želi da bude prijatelj svim državama u regionu i da će nastaviti da radi u tom pravcu. Rekao je da se nada da će i Srbija prepoznati Makedoniju kao prijatelja i partnera.

Predsednica SAM-a i predsednica UO Samita100 biznis lidera Stanka Pejanović rekla je da je velika šansa za ceo region da se omogući slobodan protok, ljudi i robe, kroz zajedničke projekte: "Pre svega, da zaustavimo odliv mladih ljudi i kroz različite fondove da im pomognemo, ali sa jasnom platformom kako da ih vratimo u zemlju. Da brendiramo region, ne kao region jeftine radne snage već kao region pametnih ljudi koji mogu da konkurišu na svetskom tržištu".

Generalni direktor kompanije Alkaloid Skoplje Živko Mukaetov je rekao da mu je čast što je član Odbora Samita100 biznis lidera i da je ovogodišnji skup nastavio borbu za ekonomski rast i podizanje kvaliteta života u regionu.

"Sedmi Samit100 biznis lidera doneo je zaključak da region mora još bolje i još jače da sarađuje. Tokom dva dana od učesnika smo čuli dosta o olakšavanju trgovine među zemljama, pričali smo o „odlivu mozgova“ u zemljama u regionu i šta možemo da učinimo da sprečimo mladu radnu snagu da odlazi, ali i kako da ove koji su već otišli privučemo da se vrate. Puno je razgovarano o oblastima na bazi digitalne platforme u oblastima trgovine, poljoprivrede, infrastrukture, razgovarali smo o zajedničkim projektima koji bi podigli konkurentnost regiona. Ovaj sedmi Samit 100 pokazao je da postoji još uvek velika želja da privrednici sarađuju u okviru regiona, ta poruka je jasno poslata i prisutnim političarima i nadamo se da ćemo na osmom Samitu 2019. godine pokazati šta smo u međuvremenu uradili za ovih godinu dana, kaže Jelena Bulatović, izvršna direktorka SAM-a.

Tokom dva dana Samit 100 lidera okupio je u srpskoj prestonici više od 150 učesnika iz Srbije i zemalja regiona kao i više od 70 domaćih i regionalnih predstavnika medija.

 

]]>
Wed, 3 Oct 2018 10:13:00 +0100 Aktivnosti http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27904/uspesno-zavrsen-sedmi-samit100-biznis-lidera-jugoistocne-evrope.html
Drugi dan Samita100 biznis lidera http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27903/drugi-dan-samita100-biznis-lidera.html Region mora još bolje i još jače da sarađuje, glavna je poruka sa Samita100. ]]> "Sedmi Samit100 biznis lidera doneo je zaključak da region mora još bolje i još jače da sarađuje. Tokom dva dana od učesnika smo čuli dosta o olakšavanju trgovine među zemljama, pričali smo o „odlivu mozgova“ u zemljma u regionu i šta možemo da učinimo da sprečimo mladu radnu snagu da odlazi, ali i kako da ove koji su već otišli privučemo da se vrate. Puno je razgovarano o oblastima na bazi digitalne platforme u oblastima trgovine, poljoprivrede, infrastrukture, razgovarali smo o zajedničkim projektima koji bi podigli konkurentnost regiona. Ovaj sedmi Samit 100 pokazao je da postoji još uvek velika želja da privrednici sarađuju u okviru regiona, ta poruka je jasno poslata i prisutnim političarima i nadamo se da ćemo na osmom Samitu 2019. godine pokazati šta smo u međuvremenu uradili za ovih godinu dana”, kaže Jelena Bulatović, izvršna direktorka SAM-a.

Drugi dan Samita 100 biznis lidera počeo je panelom o radnoj snazi u regionu i kako ”odliv mozgova” da se pretvori u “dobitak mozgova”.

Generalni direktor VIP mobajla Dejan Turk ocenio je da mladi ljudi više ne rade za platu nego za okruženje u kojem rade, i da je zato važno da kompanija bude prepoznata kao 'kul poslodavac'.

"Mi smo u VIP-u i A1, to su dve firme koje ja vodim, pokušali sve da budemo kul. To počinje sa mnom, da ja kao generalni direktor budem kul, a to znači pristupačan, inovativan, u kontaktu i sa ljudima i korisnicima. Imamo i bezbroj programa po kojima smo kul", Cela država tako “da bude kul” da bi privukla talente, ne samo iz Srbije već i iz drugih zemalja. Važno je da se uvede mogućnost da se radi od kuće, iz kafića ili bilo kojeg drugog mesta, na kojem radnici mogu da budu produktivni odnosno kako oni smatraju da je kul. Naša najveća komparativna prednost jesu ljudi, pošto smo tehnološki svi tu negde. Zato se trudim da budem kul generalni direktor i u obe zemlje, Srbiji i Sloveniji, proglasili su me najboljim menadžerom", rekao je Turk.

Direktor kompanije Saga Nebojša Bjelotomić je istakao da svi moraju da se bore protiv odliva mozgova na kreativne načine, iako svi pričaju kako je teško mlade ljude zadržati.

"Danas mojih deset ljudi mogu da se nadmeću s ljudima iz Silicijumske doline ili sa Kembridža, i zato treba da ih slušam. Kompanijama su sve potrebniji mladi stručnjaci iz oblasti digitalnog marketinga”.

Predsednica GEA koledža Katja Kraškovic kaže da su svi u regionu prilično staromodni i da formalno obrazovanje jako dugo traje."Potrebne su godine da bi se nešto postiglo, a produkujemo nešto što nam neće biti potebno u budućnosti, pa ljudi moraju sami da se usavršavaju za određene komeptencije koje se traže na tržištu rada. Stalno imamo osećaj da kasnimo 15 ili 20 godina u svemu što radimo", rekla je Kraškovic. Istovremeno, naglasila je da su svakoj firmi potrebni mladi ljudi koji drugačije misle, a da se sve svodi na to kako motivisati studente, odnosno radnike, i da je tu potrebna velika fleksibilnost.

Panel “Kako kao region možemo biti jači?”

Naš region previše je mali da bi se države međusobno takmičile, ocenili su privrednici učesnici Samita 100 biznis lidera jugoistočne Evrope i pozvali Vlade da više sarađuju i uklone barijere.

"Konkurencija nas podstiče da nastavimo da investiramo sa ciljem da budemo efikasniji i ostvarujemo dugoročan, održiv rast. Biznisu je potrebno tržište i konkurencija, infrastruktura, harmonizacija regulative, brža administracija, osećaj sigurnosti  i adekvatan pravosudni sistem. MK Group izvozi 50 odsto svojih proizvoda i već se nadmeće na tržištu Evropske unije", izjavio je Dušan Radičević, finansijski direktor MK Group, kompanije koja je regionalni lider u poljoprivredi, bankarstvu i turizmu. Govoreći o regionalnoj saradnji, Radičević je istakao da države regiona nisu jedne drugima konkurencija i da zajedno mogu mnogo više jer su pojedinačna tržišta mala. Jasno je da granice postoje ali je biznisu potrebno da budu “nevidljive”. "MK Group je regionalni investitor zainteresovan za sva tržišta podjednako. Ulaganje u region naše je strateško opredeljenje jer samo stvaranjem jakih „regionalnih“ igrača možemo da budemo konkurentni na evropskom tržištu", naveo je Radičević.

Direktor Medicinske grupe Miljenko Bura navodi da zemlje regiona mogu zajedno biti znatno jače u turizmu i predložio zajedničku platformu za razvoj medicinskog turizma. On je najavio da će naredne nedelje u Zagrebu biti održan međunarodni investicioni forum na kome će biti predstavljena zajednička platforma za zdravstveni turizam.

Predsednik Izvršnog odbora NLB banke Beograd Branko Greganović rekao je da privrednici i predstavnici države treba da dugoročno gledaju i izrade plan za zajednički razvoj.

Panel “Kako da učinimo da digitalne tehnologije rade “za region”?

Digitalizacije će promeniti sve segmente života i rad će sve više biti odvojen od radnog mesta, čemu svedoči i sve veći broj tzv. digitalnih nomada koji rade i putuju po svetu, rečeno je danas na Samitu 100 biznis lidera u regionu. Učesnici panela "Kako da učinimo da digitalne tehnologije rade za ovaj region" istakli su da je proces digitalizacije velika šansa za razvoj svih zemalja u regionu.

Branimir Brkljač, osnivač kompanija Terra panonica, koja vodi projekat Mokrin haus, izjavio je da digitalizacija može puno da pomogne ovom regionu, pošto "živimo u vremenu kada je digitalizacija omogućila revolucionarni preskok". Brkljač je istakao da sada možemo da razmišljamo kako da postanemo jedna od globalno relevantnih destinacija, gde će se delovi te nove industrije događati. Napomenuo je da je u Srbiji IT sektor već dovoljno razvijen i da imamo IT habove u Beogradu i Novom Sadu.

]]>
Tue, 2 Oct 2018 14:00:00 +0100 Aktivnosti http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27903/drugi-dan-samita100-biznis-lidera.html
Poznati parovi polufinala SAM VIB Teniskog turnira 2018! http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27906/poznati-parovi-polufinala-sam-vib-teniskog-turnira-2018.html U prethodnim nedeljama odigrani su mečevi prvog i drugog kola SAM VIB Teniskog turnira 2018. ]]> U prethodnim nedeljama odigrani su mečevi prvog i drugog kola SAM VIB Teniskog turnira 2018. Prisustvovali smo uzbudljivim mečevima koji su obilovali sjajnim potezima. Nosioci žreba Stevan Panić i Finko Avramovski, opravdali su uloge favorita i plasirali se u polufinale. Pored njih u polufinalu će nastupiti i Jovana Mehandžić Đurđić i Vladimir Mijatović.

Nažalost, zbog povreda pojedinih igrača mečevi nisu mogli biti kompletirani i njima ovom prilikom želimo brz oporavak.

U nastavku slede rezultati:

R1

Stevan Panić (1) - Ivan Komljenović w/o

Bojan Jevtić - Darko Ćorović w/o

Nataša Nikolić - Jovana Mehandžić Đurđić 0:9

Đorđe Nikolić - Dejan Papuga 9:5

Andrej Jergović - Duško Trifković w/o

Milan Petrović - Vladimir Mijatović 1:9

Predrag Tomić - Francois Allain 3:9

Lidija Labudović - Finko Avramovski (2) 1:9

R2

Stevan Panić (1) - Bojan Jevtić 9:6

Jovana Mehandžić Đurđić - Đorđe Nikolić w/o

Duško Trifković - Vladimir Mijatović 2:9

Francois Allain - Finko Avramovski (2) 0:9

SF

Stevan Panić (1) - Jovana Mehandžić Đurđić

Vladimir Mijatović - Finko Avramovski (2)

 

]]>
Tue, 2 Oct 2018 11:06:00 +0100 Aktivnosti http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27906/poznati-parovi-polufinala-sam-vib-teniskog-turnira-2018.html
Presek prvog dana Samita100 http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27900/presek-prvog-dana-samita100.html Na panelu koji je posvećen digitalnom dijalogu u okviru prvog dana SAMITa 100 biznis lidera rečeno je da će investicije privrednika u digitalnu transformaciju imati trajnu vrednost pošto će sve više biti izražena u društvu, kao i da u tom procesu nema povratka nazad. Na otvaranju panela, putem video veze, obratila se Maria Gabiel, Evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo. ]]> Sa panelistima je razgovarala Antonella Mei-Pochtler, The Boston Consulting Group, koja je rekla da digitalno rukovodstvo sve više predstavlja fenomen koji se pojavljuje na tržištu, pošto potrošači i kompanije prihvataju online tehnologije i alate. Ona je naglasila da, koristeći digitalne tehnologije, kompanije na novim tržištima, poput onih u jugoistočnoj Evropi, imaju jedinstvenu priliku da iskoriste strukturne izazove i uspešno učestvuju na globalnom tržištu. "Korišćenjem BCG identifikovano je najviše 100 najuspešnijih i najbrže globalizovanih kompanije sa tržišta u razvoju, koje nazivaju "Global Challengers". Utvrđeno je da gotovo 60% kompanija na globalnoj listi kandidata iz 2018. godine predstavljaju digitalne stanovnike ili značajne digitalne usvojioce, u poređenju sa samo 17% u 2012. godini. Ove kompanije postižu svoje liderske pozicije prevazilaženjem svojih kolega u razvijenim tržištima ", naglasio je Mei-Pochtler.

“Srbija ide napred i prilagođava se digitalnoj transformaciji, ali se postavlja pitanje kako može da odgovori na izazove koje donosi otvaranje tržišta ulaskom u Evropsku uniju, jer svetske kompanije, poput najveće internet trgovine “Amazon” mogu da uzmu deo kolača i da nas “pojedu”, kaže predsednik New Frontier Groupa, Branislav Vujović. On je izjavio da treba što pre da krenemo da pravimo naše E-komerc platforme i dodao da je neophodno stvoriti platformu za kupovinu, ali i one koje se mogu koristiti u svim drugim granama.

Direktorka BelMedica Jasmina Knežević istakla je da svi imamo puno koristi od digitalne transformacije, što je prisutno i u medicini. Ona je govoreći o genetskom inženjeringu rekla da zahvaljujući novim tehnologijama od naših gena može da se napravi deo tela.

Blaž Brodnjak iz NLB banke rekao je da bankarske usluge moraju da budu digitalizovane, inače više neće postojati, pošto to traže potrošači. On je istakao da moramo predstaviti ceo region kao region digitalnog plaćanja.

Jedna od uvek značajnih tema na SAMITu 100 je tema olakšavanja trgovine u regionu. Na panelu na kom su učestvovali ministri iz Srbije i zemalja regiona čulo se i da postoje vrlo jasni akcioni planovi koji se sprovode i koji će u narednom periodu omoćiti harmonizaciju priznavanja dokumenata i sertifikata zemalja regiona, kao i zajedničke kontrole na granici koje su usmerene na skraćivanje vremena i smanjenje troškova spoljne trgovine. Privatni sektor je prepoznat kao pokretačka snaga ovih procesa i glavni kontrolor implementacije dogovorenog.

“Verujem da su ovakvi formati, kao što je SAMIT100, dobri za našu saradnju u regionu koju treba da jačamo u svim segmentima. Moramo da tražimo zajedničke odgovore i strategiju za zajedničke interese”, izjavio je ministar rudarstva i energetike Republike Srbije Aleksandar Antić, učestvujući na panelu sa ministrima iz regiona. Dodao je da države u regionu treba mnogo više da sarađuju u oblasti energetike i da bi mogle da formiraju zajedničko tržište električne energije. “Svaka od naših berzi električne energije previše je plitka da bi bila održiva, ali na nivou regiona bila bi daleko stabilnija. Mi želimo na tome da radimo i otvoreni smo za saradnju”, istakao je Antić naglasivši da saradnja u energetici mora da bude mnogo jača na nivou regiona jer energetika ne poznaje granice.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Mirko Šarović ocenio je da su granice i carinske barijere velika prepreka za unapređenje saradnje. “Pitanje digitalizacije je pitanje slobodnog prometa roba bez posrednika. Takozvani fri-kargo je u ekspanziji, a mi zaostajemo kao region i kao BiH. To je budućnost i verovatno će i današnji i sutrašnji zaključci biti o tome da region treba da odgovori i na ove izazove koji su tu pred nama”, izjavio je Šarović, dodavši da je slaba infrastruktura najveća smetnja razvoju regiona.

“E-mobilnost je poslednja lekcija koju Republika Makedonija mora naučiti i stoga mislim da se moramo vratiti na osnovu. Zemlje regiona moraju biti bolje povezane, a mi, kao vlada, ćemo raditi na izgradnji bolje infrastrukture, kao i stvaranju boljih uslova za kompanije i bržem, efikasnijem i sigurnijem transportu ljudi i roba", naglasio je vicepremijer Makedonije, Kočo Anđusev. On je istakao i da je region više vezan za Brisel nego što su države vezane međusobno, kao i da je potrebno napraviti zajedničke projekte, a da država i politika obezbede podršku.

Prema rečina potpredsednika Skupštine Crne Gore, Branimira Gvozdenovića,”politika mora sa reči da pređe na dela”. “U Beogradu su ambasadori svih zemalja regiona, pozovite ih i recite im šta su današnji zahtevi biznia”, izjavio je Gvozdenović, ističući da je Crna Gora investirala milijardu evra da bi se energetski povezala sa Italijom, a zatim pozvao sve države koje imaju viškove struje da je izvoze preko Crne Gore.

Svečanoj večeri koja je na kraju prvog dana SAMITa 100 biznis lidera upriličena prisustvovao je i prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

]]>
Tue, 2 Oct 2018 10:28:00 +0100 Aktivnosti http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27900/presek-prvog-dana-samita100.html
Svečano otvoren sedmi Samit100 http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27897/svecano-otvoren-sedmi-samit100.html Na otvaranju Samita 100 lidera učestvovali su predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, predsednica Srpske asocijacije menadžera i predsednice UO Samita 100 Stanka Pejanović, direktor operacija kompanije A1 Telekom Austria Group Alejandro Plater, kao i viši savetnik Boston Consulting Group Antonella Mei-Pochtler. ]]> Premijerka Ana Brnabić istakla je na otvaranju Samita100 biznis lidera u jugoistočnoj Evropi, da veruje da ceo region uključivanjem u procese digitalne transformacije može da postane "region pobednika". "Čvrsto verujem da je četvrta industrijska revolucija ogromna šansa Srbije i celog regiona da sustigne i uhvati korak sa razvijenim svetom", izjavila je premijerka. Dodala je i da ceo region ne može sebi da priušti da propusti tu šansu. "Ovo je jedan od najvažnijih prioriteta Vlade Srbije, na kojem radim svaki dan. Verujem da na talasu četvrte industrijske revolucije, koja je obeležena digitalizacijom, ovo može biti region pobednika i prethodnika u inovacijama i primeni novih tehnologija u privrednom rastu", istakla je Brnabić.

Predsednica Srpske asocijacije menadžera (SAM) i predsednica UO Samita 100 Stanka Pejanović istakla je na otvaranju Samita 100 biznis lidera da je Beograd ponovo domaćin Samita i naglasila da će biti razmotrene mogućnosti kako da kroz povezivanje iskoristimo što bolje promene četvrte industrijske revolucije kako bi region postao razvijeniji i konkurentniji na globalnom tržistu: “Zajedničkim naporima možemo da učinimo da ceo region bude konkurentniji i iskoristi prednosti digitalne transformacije”.  Ona je dodala da je digitalizacija velika šansa i da može da doprinese razvoju lokalnih ekonomija i zajednica kao i da je potrebno sinhronizovano delovanje privrede i školstva kako bi deci u regionu omogućili da budu deo svetske ekonomije, ali i da bi imali stručnjake za nove poslove u IT industriji i otvorili perspektive jačanja nacionalnih ekonomija.

Glavna tema sedmog Samita100 biznis lidera je kako iskoristiti 4. industrijsku revoluciju kao odskočnu dasku i na taj način učniti "kvantni" skok do razvijenog i globalno konkurentnog regiona. Tokom dva dana Samit će okupiti stručnjake i ministre regiona koji će govoriti na najrazličitije teme, poput mobilnosti rada, energetske održvosti, perspektive jačanja konkurentnosti nacionalnih ekonomija, kao i konkurentskog potencijala čitave jugoistočne Evrope. Na Samitu će učestvovati i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, zamenik makedonskog premijera Kočo Anđušev i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović.

Inicijator i organizator Samita100 biznis lidera je Srpska asocijacija menadžera (SAM) uz podršku Udruženja menadžera Slovenije (ZM), Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), i ostalih biznis partnera iz regiona - Atlas fondacija iz Crne Gore, Alkaloid iz Makedonije, BBI Bank i ASA holding iz BiH. Ovaj događaj okuplja najistaknutije poslovne lidere Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Albanije, kao i predstavnike država iz regiona. Samit100 biznis lidera, prvi je takav, jedinstven skup u regionu, zamišljen kao platforma za privredno povezivanje i konkretan doprinos biznis lidera političkim naporima za unapredenje ekonomske saradnje i konkurentnosti regiona.

]]>
Mon, 1 Oct 2018 14:20:00 +0100 Aktivnosti http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27897/svecano-otvoren-sedmi-samit100.html
Da li uspeh bira vas ili vi birate uspeh - Edu Talks http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27894/da-li-uspeh-bira-vas-ili-vi-birate-uspeh---edu-talks.html Da li uspeh bira nas ili mi biramo uspeh, razgovarali smo sa Brankom Pudrljom Durbabom, Senior Sales and Customer Sevice Director, Vip mobile na trećem SAM Edu Talksu. ]]> Razgovor je vodila Ivana Jelovac, Client Service Director, BlackBox.

#EduTalkSAM namenjen je edukaciji prvenstveno mladim menadžerima u okviru Srpske asocijacije menadžera sa ciljem jačanja njihovih liderskih potencijala, korporativne kulture/preduzetničke odgovornosti, pregovaračkih i komunikacionih veština, pružajući im mogućnost da kroz edukaciju prošire svoja znanja iz određenih oblasti. Događaj je koncipiran iz dva dela, a nakon prvog koji čini razgovor sa uspešnim menadžerom, sledi radionica.

Na ovom Edu Talksu, članovi su prisustvovali trening radionici „Uspeh – druga priča“ na kojoj je gost trener bila Bojana Šinžar Basalo, Head of Development and Operations in Sales and Customer Service, Vip mobile d.o.o.

Uvodeći u razgovor sa Brankom Pudrljom Durbabom, Ivana Jelovac predstavila je Brankino poslovno iskustvo i naznačila da je Branka počela u Vipnetu još 1999. godine.

„Od 2007. godine, zajedno sa kompanijom Vip mobile dolazi u Srbiju i počinje da radi na poziciji menadžera za razvoj prodaje i prodajne mreže, a u ujedno učestvuje i u projektu pokretanja poslovanja VIP Operatera na tržištu Makedonije. U istoj kompaniji 2012. godini preuzima funkciju Direktora Sektora korisničkog servisa, 2015. u okviru reorganizacije dobila je i tržište Slovenije, da bi već naredne  2016. došla na poziciju Senior Direktora Prodaje i Korisničkog servisa kompanije Vip mobile.” – uvela je u razgovor Ivana Jelovac.   

Koji ljudi su se desili njoj i kako je stigla do današnjeg uspeha, Branka odgovara: „Ljudi, moje kolege, zaposleni, okruženje, desili su se meni. Ne doživljam sebe kao da sam nešto specijalno važna. Meni su neograničene vrednosti upravo ove mogućnosti koje mi daje ova industrija jer mi daje neograničene mogućnosti da radim i da se razvijam. Kada je svaki dan nešto novo, drugačije, i kada znate da ste vi tome sa svojim timom doprineli, to je ono što me čini srećnom na kraju svakog dana.“

„Koeljo je rekao, ako nešto žarko želiš, sve će se urotiti da uspeš u tome.. i na životnom i na profesionalnom putu postoje i uspesi i padovi ali ako učimo iz njih i ako smo otvoreni jedni prema drugima, i ne ponavljamo greške, onda je pad sastavni deo života.“

„Svaki posao koji radite treba da imate neki talenat. Za menadžera treba da imate ono nešto. Kada razgovaram sa svojim timom ja kažem, mi smo ljudi koji vodimo ljude i to ne smemo nikada da zaboravimo. Uvek se odnosimo prema njima onako kako bismo mi voleli da se neko nama obraća. Za menadžera je zaista potrebno da ima to nešto.“ – definisala je Branka uspešnog menadžera.

Nakon ovog razgovora, za članove je održana radionica koju je vodila Bojana Šinžar Basalo i njene kolege iz HR sektora Vip mobile. Tema radionice bila je kako uspešno ispričati priču.

]]>
Fri, 28 Sep 2018 10:40:00 +0100 Aktivnosti http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27894/da-li-uspeh-bira-vas-ili-vi-birate-uspeh---edu-talks.html
MastermindSAM grupa počinje sa razgovorima http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27890/mastermindsam-grupa-pocinje-sa-razgovorima.html Mastermind grupa je počela sa uvodnom sesijom. ]]> Posle uvodnog predavanja, odabrana je grupa od šestoro polaznika koji će u narednom periodu, prolaziti kroz Mastermind sesije.

Članovi komisije su  pri izboru polaznika, vodili računa da u grupi budu zastupljeni polaznici koji su različite starosne dobi, sa različim godinama iskustava, pažljivo su birane industrije delatnosti iz koje članovi dolaze, takođe u obzir je uzeta i rodna ravnopravnost, kao i godine koje je član proveo u SAM-u. Prednost pri izboru imali su kandidati  koji nisu ove godine uključeni u mentorski program, kako bi se i drugim članovima dala šansa da se uključe u nove formate u Asocijaciji.

Novu Mastermind grupu čine:

 1. Miloje Sekulić, direktor, HOMEPAGE
 2. Zorana Dvokić, rukovodilac HoReCa divizije, HOLD 
 3. Sandra Rajić, General Manager, NO KACHI
 4. Slađana Ginić, Vlasnik/Direktor, LeadNet d.o.o. 
 5. Marko Poznanović, zamenik direktora, BELIT
 6. Vladimir Marinković, Generalni direktor, SAINT TEN HOTEL 

"Novi ciklus MastermindSAM se danas okupio na simulaciji. Grupa je okupila sjajne preduzetnike i direktore, sa izvanrednim i raznovrsnim iskustvom - marketing, horeca, hotelijerstvo, štamparija, it usluge, executive search. Dok su iskustva različita, izazovi i ciljevi su veoma slični - kako upravljati u konstantno promenjivim uslovima i kako doći do novih tržišta." - rekla je Milica Pićurić, Executive Coach, Mili Coaching co.

Raspored sastanaka Mastermind grupe:

Učesnici grupe se sastaju svake druge nedelje, na radnim sastancima u trajanju od dva sata, u prostorijama SAM-a ili prostoru po dogovoru, u terminu od 9.30 do 11.30h:

 1. sastanak – 10. oktobar
 2. sastanak – 24. oktobar
 3. sastanak – 7. novembar
 4. sastanak – 21. novembar
 5. sastanak – 5. decembar
 6. sastanak – 19. decembar

O programu:

Učešće u Mastermind programu zahteva posvećenost, vreme i energiju.

Program vodi Milica Pićurić, Executive Coach, Mili Coaching co, konsultant za razvoj lidera sa preko 20 godina poslovne karijere u SAD.

]]>
Wed, 26 Sep 2018 11:04:00 +0100 Aktivnosti http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27890/mastermindsam-grupa-pocinje-sa-razgovorima.html
Upoznajte četvrtu generaciju MenProSAM-a! http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27880/upoznajte-cetvrtu-generaciju-menprosam-a.html Četvrta generacija Mentorskog programa Srpske asocijacije menadžera otpočela je proces koji će trajati narednih 9 meseci! ]]> MenProSAM 2018 - četvrta generacija programa broji 50 menadžera, 25 mentora i 25 mentija, koliko će biti i mentorskih parova.

]]>
Tue, 25 Sep 2018 14:39:00 +0100 Aktivnosti http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27880/upoznajte-cetvrtu-generaciju-menprosam-a.html
Ministri iz regiona na Samitu100 http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27885/ministri-iz-regiona-na-samitu100.html Dokle se stiglo u realizaciji regionalnih projekata pokrenutih prethodnih godina na Samitu100, i kakvi rezultati zaista mogu da naprave razliku, razgovaraće Siniša Mali, ministar finansija Vlade Republike Srbije, Kocho Angjushev, zamenik premijera Republike Makedonije i Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, na panelu sa biznis liderima jugoistočne Evrope. ]]> Na sedmom SAMIT100 biznis lidera specijalni gost biće Antonela Mei-Pohtler, iz Boston Konsulting grupe u okviru panela “Specijalni disruptivni digitalni dijalog”. Učesnici će moći da čuju i na koji način može da se zaustavi odliv mozgova i kako u regionu možemo jedni drugima da pomognemo da tržišta budu fleksibilnija, kad je u pitanju radna snaga i razmena stručnjaka.

Tokom dva dana, 1. i 2. oktobra, u hotelu Hajat, premijeri, ministri i stručnjaci iz regiona govoriće na najrazličitije teme, poput mobilnost rada, energetske održivosti, brendiranja regiona.

Ključna tema SAMIT100 biznis lidera biće digitalna transformacija, kako iskoristiti 4. industrijsku revoluciju kao odskočnu dasku i na taj način učiniti „kvantni“ skok do razvijenog i globalno konkurentnog regiona.

Forum će ove godine otvoriti Stanka Pejanović, predsednica UO Samita100 i predsednica Srpske asocijacije menadžera i Alejandro Plater, direktor operacija kompanije A1 Telekom Austria Group.  

Sve informacije o programu i učesnicima možete pogledati na zvaničnom sajtu - https://summit100.org/

]]>
Tue, 25 Sep 2018 11:49:00 +0100 Aktivnosti http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27885/ministri-iz-regiona-na-samitu100.html
MastermindSAM namenjen liderima počinje svoj ciklus http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27883/mastermindsam-namenjen-liderima-pocinje-svoj-ciklus.html Prvo, uvodno okupljanje prijavljenih lidera, GM, CEO i vlasnika preduzeća za program MastermindSAM, održano je danas u prostorijama SAM-a. ]]> Prisutni članovi mogli su da se upoznaju sa načinom funkcionisanja ovog jedinstvenog programa kroz koji će ih voditi Milica Pićurić,  Executive Coach, Mili Coaching co i članica SAM-a.

Dobrodošlicu je članovima poželela Tanja Lazarević, Operations manager SAM-a, dajući kratak osvrt na prethodni ciklus MastermindSAM programa koji je bio namenjen preduzetnicima.

Iznoseći situacije iz prakse, Milica Pićurić aktivno je uključila sve u diskusiju demonstrirajući kako će funkcionisati ovaj program.

Nove ideje, proširenje ličnih perspektiva, dobijanje i deljenje saveta, rešavanje najčešćih problema i doprinos uspehu drugih, samo su neki od benefita učešća u programu MastermindSAM.

Program MastermindSAM jedan je od najefikasnijih načina za unapređivanje sopstvenog uspeha kroz razmenu iskustva sa drugim liderima i redovnom razgovorima sa kolegama od poverenja.

MastermindSAM pruža mogućnost da se u okviru zatvorene grupe od 6 članova, izraze svoji ciljevi i istraže strategije za njihovo ostvarenje. Svaki član grupe ima priliku da predstavi neki svoj izazov ili ideju, dobije fidbek pomoću koga pravi plan za sledeće korake, i izveštava grupu o svoj progresu. 

Kako bi grupa idealno funkcionisanja, važno je da učesnici budu raznovrsni, da imaju ličnu posvećenosti, prolaze kroz slične situacije, donose optimizam i pozitivan stav kao i apsolutnu diskreciju i poverenje.

Kako bi grupa dobro funkcionisala i dala rezultate u radu, bitno je da se učesnici pridržavaju sledećih pravila:

 • Prisustvovanje svakom sastanku, tokom CELOG sastanka.
 • Zabranjeno korišćenje mobilnih telefona
 • Aktivna participacija / slušanje
 • Konstruktivni feedback i pozitivan stav
 • Ne upadati drugima u reč
 • Konciznost komentara

Nakon uvodnog okupljanja, izvršiće se izbor šest članova MastermindSAM grupe koji će zatim doći na simulaciju, 26. septembra.

Raspored sastanaka Mastermind grupe:

Učesnici grupe se sastaju svake druge nedelje, na radnim sastancima u trajanju od dva sata, u prostorijama SAM-a ili prostoru po dogovoru, u terminu od 9.30 do 11.30h:

 1. sastanak – 10. oktobar
 2. sastanak – 24. oktobar
 3. sastanak – 7. novembar
 4. sastanak – 21. novembar
 5. sastanak – 5. decembar
 6. sastanak – 19. decembar

O programu:

Učešće u Mastermind programu zahteva posvećenost, vreme i energiju.

Program vodi Milica Pićurić, Executive Coach, Mili Coaching co, konsultant za razvoj lidera sa preko 20 godina poslovne karijere u SAD.

]]>
Fri, 21 Sep 2018 11:22:00 +0100 Aktivnosti http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27883/mastermindsam-namenjen-liderima-pocinje-svoj-ciklus.html
Pripreme za sedmi Samit100 http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27888/pripreme-za-sedmi-samit100-.html Pripreme za sedmi Samit 100 biznis lidera, koji se održava u Beogradu, 1. i 2. oktobra, u hotelu Hajat, su u punom jeku. Učešće na jednom od najvažnijih događaja u Srbiji potvrdili su Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije i Zoran Zaev, premijer Makedonije. ]]> Poruku video linkom poslaće i Marija Gabriel, evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo.

Ključna tema SAMIT100 biznis lidera biće digitalna transformacija, kako iskoristiti 4. industrijsku revoluciju kao odskočnu dasku i na taj način učiniti „kvantni“ skok do razvijenog i globalno konkurentnog regiona. Najbolji stručnjaci iz regiona i Evrope pričaće i o mobilnost rada, energetskoj održivosti, brendiranju regiona.

Na panelima će se razmatrati dokle se stiglo u realizaciji dosadašnjih zajedničkih regionalnih projekata, Edison, Zelena Balkanika, Free cargo, ali i ukrstiti kreativne ideje i formirati nove inovativne projekte prateći razvoj digitalne tehnologije.

Ovogodišnji forum otvoriće Stanka Pejanović, predsednica UO Samita100 i predsednica Srpske asocijacije menadžera i Alejandro Plater, direktor operacija kompanije A1 Telekom Austria Group.

Samit100 biznis lidera ima i svoj zvanični veb sajt - https://summit100.org/ na kojem će biti postavljene sve informacije o programu i učesnicima. Akreditacija medija je u toku i svi zainteresovani predstavnici medija mogu svoje prijave poslati putem linka: http://summit100.org/summit100-2018/accreditation/

Samit100 biznis lidera je jedinstvena regionalna poslovna inicijativa, prvi skup ovakve vrste u regionu i zamišljen je kao platforma za privredno povezivanje i konkretan doprinos biznis lidera političkim naporima usmerenim na unapređenje ekonomske saradnje i konkurentnosti regiona. Namera organizatora je da se na zajedničkom susretu biznis lidera i državnika, otvore perspektive jačanja konkurentnosti nacionalnih ekonomija, konkurentskog potencijala čitave jugoistočne Evrope, a time i povećanja kvaliteta života u regionu.

SAMIT100 inicijativa okuplja najistaknutije poslovne lidere Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Albanije. SAMIT100 su pokrenuli Srpska asocijacija menadžera (SAM), Udruženje menadžera Slovenije (ZM) i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), da bi se kasnije pridružili i ostali biznis partneri iz regiona. Prvi godišnji skup održan je u oktobru 2011. godine u Aranđelovcu, a prethodni, šesti skup održan je u Skoplju u oktobru 2017. godine.

]]>
Tue, 18 Sep 2018 11:52:00 +0100 Aktivnosti http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27888/pripreme-za-sedmi-samit100-.html
After Holiday Cocktail uz više od 150 zvanica http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27879/after-holiday-cocktail-uz-vise-od-150-zvanica.html Tradicionalno okupljanje After Holiday Cocktail na kome se predstavljaju planovi za jesenju sezonu ali i razmenjuju utisci sa letnje pauze, privukao je veliki broj članova Srpske asocijacije menadžera u baštu hotela Crowne Plaza. ]]> Goste je pozdravila Jelena Bulatović, izvršna direktorka SAM-a naglasivši da je leto za izvršnu kancelariju bilo vrlo radno jer su se pripremale brojne aktivnosti za predstojeći period.

„Nova generacija mentorskog programa, MenProSAM 2018 je već imala svoje prvo okupljanje, a u narednom periodu slede nam dva važna događaja. Summit100 biznis lidera jugoistočne Evrope održaće se 1. i 2. oktobra u hotelu Hyatt čime se ovaj važan regionalni događaj uz prisustvo najviših zvanica iz poslovnog i političkog okruženja, nakon sedam godina, ponovo vraća u Srbiju. Učešće su najavili Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić i Predsednik Vlade Makedonije, Zoran Zaev. Posle organizacije Summita100, predstavićemo rezultate indeksa globalne konkurentnosti koji sprovodi Svetski ekonomski forum zajedno sa Fondacijom za razvoj ekonomske nauke.“ – rekla je Jelena Bulatović, izvršna direktorka SAM-a i dodala da članove SAM-a na kraju godine, 12. decembra, očekuje i SAM Gala veče na kome će se dodeliti tradicionalne Godišnje nagrade.

Zatim se gostima obratio Ivan Đolić, direktor prodaje, Adacta, koja je podržala After Holiday Cocktail.

„Mi smo regionalna kompanija koja postoji više od 30 godina i rešava sve vaše probleme u vezi softvera. Čast nam je da budemo sponzori ovog nama omiljenog događaja koji ima divnu atmosferu i ponese svu energiju prikupljenu tokom leta. Iskoristio bih priliku da vas pozovem da nam se pridružite 20. septembra na našem redovnom događaju „Adacta day“ na kome ćemo obeležiti 15 godina postojanja u Srbiji i predstaviti trendove u poslovno-informacionim sistemima.“

Članovima je priređeno i iznenađenje koje je pripremila modna kuća Luna. Najsrećniji su poneli vredne poklone iz najnovije jesenje kolekcije. Tom prilikom, Jelena Bulatović zahvalila se vlasnici modne kuća Luna, Biljani Jovanović na redovnoj podršci i aktivnom učestovanju u SAM-ovim događajima i naglasila da je Biljana jedan od najuspešnijih mentora koja već treću godinu za redom učestvuje u MenProSAM programu.

Za dobru atmosferu na After Holiday Cocktailu pobrinula se i pivnica Gvint kao i kompanija Imperial Tobacco.

]]>
Fri, 14 Sep 2018 10:35:00 +0100 Aktivnosti http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27879/after-holiday-cocktail-uz-vise-od-150-zvanica.html
"Budite slobodni da pitate" - poruka je mentijima i mentorima http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27875/budite-slobodni-da-pitate---poruka-je-mentijima-i-mentorima.html U okviru prve radionice za mentore i mentije četvrte generacije mentorskog programa, MenProSAM 2018, održan je panel na kome su polaznici prethodnog ciklusa izneli svoje utiske i iskustva iz programa ali i dali savete novim mentorima i mentijima. ]]> Na panelu su učestvovali Nebojša Bjelotomić, direktor, Saga doo Beograd i član UO SAM-a, Miloš Perović, COO & Head of CRE Department, Termovent Komerc i član UO i Ksenija Perčić, Sales and Marketing, Suncokret. Panel je vodila Milica Mihajlović, koordinator programa za mlade Srpske asocijacije menadžera.

“Mentorski program za mene je bila neka vrsta validacije, provera da li to što imam da ispričam uopšte nekome znači. Moj menti je jako dobro komunicirao meni šta mu je potrebno, ta komunikacija je bila direktna i spontana što je dovelo do jako kvalitetnog odnosa. Moj utisak je da smo napravili jako dobru priču gde sam ja dosta dobio od mentija. Bilo je spontano, direktno, iskreno i autentično što mislim da je suština tog odnosa, da se stvarno nađeš sa tom nekom osobom i razmeniš iskustva i poglede na stvari.” – preneo je svoje utiske Nebojša Bjelotomić.

“U startu nisam imao nikakva očekivanja. Međutim, mislim da je to povezivanje jako važno. Bio sam jako srećan kada sam video koga sam dobio za mentora. Dosta sam naučio u samom procesu. Prva dva sastanka smo proveli u međusobnom upoznavanju, razumevanju biznisa iz kojih dolazimo, različitih industrija, a zatim sam ja jasno napisao šta bih voleo da radim i u čemu mi treba pomoć kroz konkretne zadatke”. – objasnio je Miloš Perović kako je teklo prvo upoznavanje sa mentorom.

“Obradovala sam se kada sam videla ko mi je mentor. Za prvi sastanak sam otišla kod nje, u njenu kompaniju. To je bilo upoznavanje, provele smo sigurno jedno četiri sata kod nje i pokrenule smo neke teme na prvom susretu.” – rekla je Ksenija Perčić.

Nebojša Bjelotomić koji je bio mentor u prethodnom ciklusu pohvalio je odluku mladih menadžera da se prijave za mentije: “Sama činjenica da prihvatate da imate mentora već mnogo govori o vama i to je prava stvar. Sa druge strane, imena koja su pomenuta da će biti mentori su izuzetno jaka. To su ljudi sa puno iskustva, sa puno životne i profesionalne kilometraže koju treba iskoristiti. Posvetite se na najbolji način tome i budite slobodni da pitate. Odnos ne treba da se svodi na priču jednog i priču drugog, nego na propitivanje jer se na taj način dolazi do toga da se oseća komotno u sopstvenoj koži. Pitanja su ključna, imate unikatnu priliku da radite sa nekim ko je otvoren za nova znanja.”

Ksenija Perčić osvrnula se na uvodnu radionicu kojoj je prisustvovala i istakla kako joj je upravo ona pomogla da definiše ciljeve i pripremi se za mentora: “Bitna mi je bila sama priprema za mentorski proces jer je po njoj moja mentorka već u prvih pola sata znala u kome smeru treba da me vodi”  - i savetovala mentije: “Postavljajte što više pitanja i ne stidite se, pažljivo slušajte. Ja sam se trudila da sve zapisujem u priručnik i da čim dođem kući, odmah prođem kroz zabeleške.” – poručila je Ksenija Perčić mentijima.

“Sebi jasno definiši cilj, šta je to što želiš da popraviš kod sebe i gde želiš da napreduješ i to jasno iskomuniciraj osobi koja ti je mentor.” – poručio je Miloš Perović i nastavio: “Imati mentora je odlično jer ta osoba posmatra tebe i tvoj posao mnogo objektivnije. On potpuno sa strane gleda stvari i ako ti na jasan način postavljaš pitanja, on može dosta dobro da te usmeri i otvori ti nove vidike.”

MenProSAM 2018 održava se u partnerstvu sa Atria Group 

Uz sponzorsku podršku kompanije ManPowerGroup

]]>
Tue, 11 Sep 2018 15:55:00 +0100 Aktivnosti http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27875/budite-slobodni-da-pitate---poruka-je-mentijima-i-mentorima.html