SAM :: Aktivnosti http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/rss.html sr http://sam.org.rs/img/logo.png SAM :: Aktivnosti http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/rss.html Menadžerka za primer http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27737/menadzerka-za-primer.html Nov program “Menadžer/ka za primer” otvorila je Tatjana Lukić, Regionalna direktorka prodaje Microsoft poslovnih rešenja, na temu “Planiranje u upravljanju timova” ]]> Predstavljajući svoje bogato iskustvo, Tatjana Lukić povela je diskusiju i kroz konkretne savete i preporuke, ukazala prisutnim članovima SAM-a kako da efikasno i uspešno sprovode sve faze procesa planiranja.

Program „Menadžerka za primer“ projekat je Radne grupe „Edukovan SAM“ i ove godine obuhvata četiri sastanka na kojima će se razgovarati o četiri osnovne funkcije menadžmenta: planiranje, organizovanje, rukovođenje i kontrola.

Svaki sastanak bi bio organizovan pod jednom krovnom temom, odnosno jednom funkcijom menadžmenta, koji će voditi članovi SAM-a, eksperti iz navedenih oblasti, a prisutni članovi će imati priliku da dobiju konkretne savete i preporuke.

]]>
Fri, 20 Apr 2018 09:38:00 +0100 Aktivnosti http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27737/menadzerka-za-primer.html
Digitalizacija poslovanja kao imperativ http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27733/digitalizacija-poslovanja-kao-imperativ.html AIK Banka bila je domaćin radnog doručka u SAM-u, čija je tema bila „Digitalna transformacija – evolucija ili revolucija“. ]]> U skladu sa svojom digitalnom orijentisanošću i pozicijom lidera, kada je reč o inovativnim i modernim bankarskim servisima, AIK Banka je okupila veliki broj menadžera, koji su se saglasili da je digitalizacija poslovanja neizbežna u modernom dobu. Prisutni su imali priliku da dobiju odgovore na pitanja o postavljanju strategije i akcionog plana, kao i načinu na koji Banka sprovodi digitalizaciju.

„Kada je reč o digitalizaciji kompanija u Srbiji, neizbežna je transformacija postojećih, tradicionalnih modela poslovanja, ali i kreiranje novih inovativnih proizvoda za digitalno doba. Poslovanje banaka u narednom periodu oslanjaće se na digitalne kanale, dok će tradicionalne ekspoziture doživeti transformaciju u pravcu digitalnih i elektronskih finansijskih servisa po svim komunikacionim kanalima, kreiranje jedinstvenog korisničkog iskustva, razvoj 24/7 samouslužnih zona, dalji razvoj elektronskog i mobilnog bankarstva. Kao jedna od vodećih banaka na tržištu u segmentu digitalnih servisa i inovativnih projekata, AIK Banka je prepoznala potrebu tržišta za savremenim tendencijama, zbog čega je, prateći svetske trendove u bankarstvu, u svoju ponudu uvrstila novu eBanking i mBanking platformu, i najsavremenije usluge plaćanja i transfera novca, KešKlik i AIKeWallet“, istakao je Bojan Pavlović, direktor sektora direktnih kanala AIK Banke.

Pored digitalizacije poslovanja iz ugla banke, bilo je reči i o načinima pomoću kojih Srbija olakšava poslovni ambijent privredi i građanima, i realizuje transformaciju javne uprave. Odgovore na ova pitanja prisutni su mogli da čuju u okviru predavanja Dražena Maravića, Direktora Nacionalne akademije za javnu upravu.

]]>
Tue, 17 Apr 2018 11:28:00 +0100 Aktivnosti http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27733/digitalizacija-poslovanja-kao-imperativ.html
Kako da samouvereno poslujete na engleskom jeziku http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27726/kako-da-samouvereno-poslujete-na-engleskom-jeziku.html Škola jezika inlingua Galindo predstavila je članovima SAM-a kako da savremeno komuniciraju sa poslovnim partnerima i klijentima u internacionalnom okruženju korišćenjem novih veština i znanja iz oblasti poslovnog engleskog jezika. ]]> Predavači Miloš Đerić, Jelena Joksimović i Marija Tomić upoznali su članove sa frazama i vokabularom koji se može koristiti pri formalnim i neformalnim susretima i razgovorima sa inopartnerima.

Svoj deo izlaganja, Miloš Đerić je bazirao na konverzaciji preko telefona, Skajpa i tokom online sastanaka sa više učesnika (Conference call). Kako početi telefonski razgovor, ponoviti ključne poruke razgovora i završiti ga, zatim koje smetnje u razumevanju mogu da nastanu tokom conference calla i kako ih izbegnuti i ukloniti, zasnivala se prezentacija Miloša Đerića.

Sa Marijom Tomić, članovi su uvežbavali korišćenje različitih fraza sa istim značenjem pri čemu se stavio akcenat na izbegavanje stalne upotrebe istih reči.

Sastanci i skupovi u međunarodnom okruženju se takođe, postavio kao jedan od izazova pri konverzaciji, a o standardizovanim frazama koje mogu da pomognu da samouvereno nastupite i učestvujete iznoseći svoje stavove bez zadrške, govorila je Jelena Joksimović.  Takođe, predstavljeni su načini kako da započeti i voditi neformalne razgovore pre i posle sastanaka sa kolegama iz različitih zemalja kroz upoznavanje sa kulturološkim karakteristikima partnera iz zemalja sa kojima najčešće sarađuju srpske kompanije.

Svi učesnici Radnog doručka inlingua GALINDO međunarodni jezički centar sa poklanio je svoje autorsko izdanje Ilustrovani englesko-srpski rečnik za mlade.

"Rečnik je pregledan, privlačan za oko, bogato ilustrovan i urađen u skladu sa zahtevima moderne leksikografije" Ivan Klajn, akademik, recenzent rečnika.

]]>
Thu, 5 Apr 2018 11:12:00 +0100 Aktivnosti http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27726/kako-da-samouvereno-poslujete-na-engleskom-jeziku.html
Veče sa Miodragom Kostićem u Crowne Plazi http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27723/vece-sa-miodragom-kosticem-u-crowne-plazi.html Veliki broj članova SAM-a bilo je zainteresovano da čuje poslovnu i životnu priču Miodraga Kostića koji je bio gost prvog formata “Veče sa..u Crowne Plazi” u ovoj godini. Dinamičan i zanimljiv razgovor sa Kostićem vodila je Stanka Pejanović, predsednica SAM-a. ]]> Pre više od tri decenije, Miodrag Kostić je osnovao prvo privatno preduzeće u Vojvodini. Danas MK Grupa zapošljava 8.000 ljudi i ostvaruje godišnji prihod od 800 miliona evra. Efikasnost je parametar kojim meri uspešnost bilo kog biznisa. i ne planira da stane. Svake godine širi svoju poslovnu imperiju, ali na zdravim osnovama.

Odgovarajući na pitanje šta je to što ga motiviše toliko godina, Miodrag Kostić rekao je da sve što radi, radi zbog uspeha. Kao što slikara unutrašnji poriv navodi da stalno slika nove slike, tako i on ima stalnu potrebu da radi nešto što donosi uspeh i unutrašnju satisfakciju.

Ne krije da mu je Voren Bafet sa svojom filozofijom apsolutni poslovni guru, a Ričarda Brensona najviše ceni zbog načina života. To su mu dva uzora na koja se ugleda.

“Kad bi meni Voren Bafet omogućio da mogu da radim kod njega, ja bih njemu platio da saznam neko novo životno iskustvo i ne bi mi palo napamet da se bavim privatnim biznisom”- rekao je Kostić savetujući mlade da ne počinju odmah sa preduzetništvom već da se prvo zaposle u dobroj firmi.

Osnova Bafetove filozofije je: „Kupuj firme kad im drugi ne vide vrednost i to radi na dugi rok.“ Tom maksimom oduvek se vodio i Miodrag Kostić. A vreme je pokazalo da je, za razliku od nekih drugih, umeo da prepozna vrednost kompanija koje na prvi pogled i nisu delovale naročito atraktivno i profitabilno.

Govoreći o osobinama koje su potrebne menadžerima, Miodrag Kostić naveo je da je po njemu najvažnije da menadžer ima karakter pa onda u okviru tog karaktera da pronađe u čemu je najviše sposoban. Objašnjavajući zašto karakter, Kostić je dodao: “Reč menadžer znači da on mora da menadžeriše ljude oko sebe. Čim morate da radite sa drugim ljudima, što je najteže, vi morate da imate adekvatan karakter da možete da privučete ljude oko sebe.” – i zaključio: “Jedan čovek ne vodi firmu”.

Bigrafija:

Miodrag Kostić, jedan od najuspešnijih biznismena na prostorima bivše Jugoslavije, rođen je u Vojvodini 25. avgusta 1959. godine, kao sin jedinac u vojvođanskoj radničkoj porodici. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Novom Sadu, na smeru Informacione tehnologije 1983. godine, a već od ranih studentskih dana pokazivao je preduzetnički duh i sklonost za biznis. Za diplomski rad izabrao je temu postavljanja informatičkog sistema u šećerani u Vrbasu. Dve decenije kasnije, student koji je 80-ih sanjao da uvede najsavremeniju tehnologiju u najstariju fabriku srpsku šećeranu, postao je - njen vlasnik.

U međuvremenu, neposredno nakon što je diplomirao, Kostić se u vode biznisa otisnuo osnivanjem MK Commerce, male firme za trgovinu, uvoz-izvoz i proizvodnju. U početku, snabdevao je Fabriku šećera Bačka u Vrbasu repromaterijalom, a u isto vreme trgovao je poljoprivrednim proizvodima i mašinama. Samo pet godina bilo je dovoljno da njegov MK Commerce bude izabran za najbolje privatno preduzeće u Srbiji.

Za njega to nije bilo dovoljno. Upustio se u još veće izazove, u do tada manje poznate poslove. Dok većina nije znala da je u Srbiji ponovo počela da radi Beogradska berza, Kostić je 1995. osnovao brokersku firmu, M&V Investments. Deceniju kasnije Beogradska berza proglasila je M&V Investments za najbolju brokersku kuću u zemlji. U narednoj fazi proširio je polje delovanja sa poljoprivredne proizvodnje, trgovine i berzanske trgovine na bankarstvo i konsalting, a onda je sve te biznise udružio u MG Grupu, jednu od najvećih privatnih poslovnih imperija ne samo u Srbiji, već i regionu.

Do tog cilja nije trčao, išao je lagano, korak po korak. Na tenderu je 2003. godine postao vlasnik tri šećerane u Vojvodini. Četiri godine kasnije sa jednim od najvećih evropskih proizvođača šećera, nemačkim Nordcukerom osnovao je zajedničku kompaniju – Sunoko. Cilj te integracije bio je vrlo pragmatičan – da se ojača pozicija srpskih šećerana na evropskom tržištu. To je, ispostavilo se, bio pravi potez u pravo vreme, jer je združenim snagama kompanija lakše pregurala krizne godine, a već 2010. Kostićeva MK Grupa je ponovo postala većinski vlasnik Sunoka.

Krajem 2011. godine deo holdinga postaje i srpski lider u mesnoj industriji – kompanija Carnex iz Vrbasa. U međuvremenu Kostić svoj portfolio širi i na nove biznise, na turizam – osniva MK Mountain Resort, energetiku - MK Fintel Wind, bankarstvo – od manjinskog postaje prvo većinski a potom i stopostotni vlasnik AIK banke, potom preuzima i Alpha banku u Srbiji, a pre toga kupio je i udeo u slovenačkoj Gorenjskoj banci.

Početkom 2017. godine u sastavu MK Grupe posluje više od 40 preduzeća sa oko 8.000 zaposlenih u Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji i Hrvatskoj. Kao jedna od najvećih domaćih privatnih kompanija predstavlja okosnicu srpske privrede, a ujedno je i jedna od većih vertikalno integrisana poljoprivredna kompanija u Evropi, sa ozbiljnim planovima za proširenje i na druga tržišta, gde planira da investira u poljoprivredu, bankarstvo i turizam.

 

]]>
Wed, 4 Apr 2018 12:25:00 +0100 Aktivnosti http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27723/vece-sa-miodragom-kosticem-u-crowne-plazi.html
EduTalks - Liderstvo u digitalnoj transformaciji, racionalne ili emocionalne odluke http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27720/edutalks---liderstvo-u-digitalnoj-transformaciji-racionalne-ili-emocionalne-odluke.html Gosti prvog EduTalks-a, novog programa SAM-a koji je namenjen mladim menadžerima, bili su Prof. dr. Goran Pitić, FEFA Fakultet i Mila Marčeta, Executive Coach, Coaching agencija Sidro. ]]> “Liderstvo u digitalnoj transformaciji, racionalne ili emocionalne odluke” bila je tema predavanja Prof. dr. Gorana Pitića koji je vodila Ivana Jelovac, Client service director, BlackBox advertising, članica SAM-a i jedan od kreatora programa EduTalks.

Osvrtom na karijerne početke i prva profesionalna iskustva započeo je inspirativni razgovor sa profesorom Pitićem.

U njegovim tridesetim godinama, smatrao je da nema vremena da bude strpljiv sa onim kako treba da izgleda njegova budućnost tako da je usavršavanje tražio po različitim seminarima i programima u inostranstvu.

Tokom rada u Vladi Republike Srbije, jako brzo je shvatio da je strašno važna empatija, posebno prema mladim ljudima i da je to bilo vreme deljenja znanja, emocija i iskustava.

Odgovarajući na pitanje koja je najbolja definicija liderstva, profesor Pitić rekao je da po njemu liderstvo nije pitanje hijerarhije već je to pitanje promene, inspiracije, pasije. Neretko postoje organizacije koje idu po inerciji, a današnji svet je svet promena, tako da su upravo lideri ti koji razumeju promene, iniciraju ih i još povedu ljude kroz njih. Istinski lideri se prepoznaju, oni vas navedu da iz sebe izvučete maksimum sa punim srcem.

Da biste bili uspešan i ostvaren menadžer, potrebno je poštovati osnovne principe i izbegavati stvaranje krugova oko sebe onih koji će vas “tapšati po ramenu” već onih koji će biti otvoreni i iznositi drugo mišljenje. Takođe, važno je razumete da je nekada potrebno napraviti žrtvu jer ljudi koji to razumeju, imaju šanse za napredovanje - “Volim kad su mladi ljudi drčni ali ne na bezobrazan način, kada imaju petlju i neku vrstu lične harizme koja ih ističe od ostalih”.

Govoreći o profesionalnom razvoju, istakao je da je osim kontinuiranog obrazovanja potrebno posedovati hrabrost, odvažnost, odlučnost i sposobnost razvijanja kulture greške. “Zona konfora je najopasnija. Čovek mora da je razbije i da stalno istražuje nešto novo” – rekao je prof. dr. Goran Pitić. Problem kod naše kolektivne kulture je to što ne dozvoljava individualizam, a takođe, strašno je važno da entuzijazam postoji na mikronivou.

Govoreći o promenama koje donosi novo vreme i novim biznis modelima, a koje su prepoznate pokretanjem master programa na FEFA fakultetu posvećenog Digitalnoj transformaciji, profesor Pitić je istakao da danas postoji veliki procep između tehnologije i nivoa našeg razvoja.   

Na kraju razgovora, profesor Pitić je mladim menadžerima preporučio knjigu “Devojka sa pomorandžama” autora Jostein Gaarder-a koja je ostavila privatno veliki utisak na njega, a za poslovno usavršavanje savetuje da svako pročita “Platform Revolution: How Networked Markets Are Transforming the Economy - and How to Make Them Work for YouHardcover” koju su zajedno napisali autori Geoffrey G. Parker,‎ Marshall W. Van Alstyne i‎ Sangeet Paul Choudary.

 

Drugi deo događaja EduTalks bila je mentorska radionica “Da li su emocije potrebne u poslu?”koju je držala Mila Marčeta, Executive Coach, Coaching agencija Sidro.

Govoreći o emocionalnoj inteligenciji, Mila Marčeta je rekla da je emocionalna inteligencija nešto što se razvija tokom celog života i da je stepen njene razvijenosti ono “nešto” što razdvaja uspešne od neuspešnih. Ona takođe utiče na to kako upravljamo svojim ponašanjem, prolazimo kroz složene društvene situacije, donosimo odluke i svesno biramo korisno ponašanje.

Nakon uvodnog dela, članovi Srpske asocijacije menadžera su rešavajući kviz o emocionalnoj inteligenciji, prolazili kroz sisteme kako uspešno rešavati konfliktne situacije sa kojima se svakodnevno susreću u poslovanju.

Projekat EduTalks namenjen je prvenstveno mladim menadžerima u okviru Srpske asocijacije menadžera (do 35 godina).

Zamišljen je kao serija predavanja - radionica koja će obrađivati određene teme i imati svoj interaktivni deo kroz diskusiju. Jedinstveni program edukacije mladih članova sa ciljem jačanja liderskih potencijala mladih menadžera, korporativne kulture, preduzetničke odgovornosti, pregovaračkih i komunikacionih veština.

 

 

]]>
Fri, 30 Mar 2018 11:25:00 +0100 Aktivnosti http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27720/edutalks---liderstvo-u-digitalnoj-transformaciji-racionalne-ili-emocionalne-odluke.html
SAM Wine Club uz GI Group http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27713/sam-wine-club-uz-gi-group.html SAM i GI Group organizovali su prvi Wine Club u ovoj godini u prijatnom ambijentu Cantine Del Vino ]]> U dobroj atmosferi, nazdravilo se poslovnim uspesima i rezultatima GI Group-e. Ove godine, GI Group obeležava 20 godina postojanja na globalnom nivou i 15 godina od osnivanja u Srbiji ali to nisu bili jedini razlozi za okupljanje. Članica Upravnog odbora SAM-a, Olga Svoboda, promovisana je u Internacionalnu direktorku za razvoj u okviru internacionalne trening funkcije GI Grupe, dok je Bisera Gajić preuzela poziciju Direktorke kancelarije Gi Group Srbija, Hrvatska, Crna Gora.

Jelena Bulatović, izvršna direktorka SAM-a, pozdravila je goste i čestitala uspehe članicama iz GI Group iznevši da se snaga Srpske asocijacije menadžera upravo nalazi u njenim članovima!

“Zadovoljstvo nam je što smo domaćini prvog Wine Club u sezoni.” – rekla je Bisera Gajić, direktorka kancelarije Gi Group Srbija, Hrvatska, Crna Gora, pozdravljajući goste i dodala: “Okupili smo se sa idejom da zajedno sa svima vama nazdravimo poslovnim uspesima i organizacionim promenama koje su potvrdile kvalitet i prepoznatljivost našeg tima na globalnom nivou”.

“Moj život je bio dosta lagan do sada zato što sam 15 godina imala osećaj da radim sa prijateljima i porodicom jer smo zajedno bili strastveno radoznali, učili i uživali u onome što radimo. Zahvaljujem se i mnogima od vas na ukazanom poverenju i prilici da dosta toga radimo zajedno. Bilo je dobro imati odličan tim i odlične partnere u svemu tome.” – izjavila je Olga Svoboda, Internacionalna direktorka za razvoj, GI Group i članica UO SAM-a.

Liderski tim kompanije čine i Marina Delić, rukovoditeljka Sektora za trening i razvoj (Head of Learning and Development Solutions) i Milena Manojlović, rukovoditeljka Sektora za regrutaciju i selekciju (Head of Recruitment and Selection) koje su zajedno sa Biserom Gajić, postale članice SAM-a.

]]>
Wed, 28 Mar 2018 11:07:00 +0100 Aktivnosti http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27713/sam-wine-club-uz-gi-group.html
Sve što ste želeli da znate o Menadžerskom ugovoru http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27702/sve-sto-ste-zeleli-da-znate-o-menadzerskom-ugovoru.html Srpska asocijacija menadžera i Radna grupa „Nisam SAM“ predstavila je ekskluzivno svojim članovima radni dokument „Menadžerski ugovor“ koji uključuje bitne elemente sa poreskog, finansijskog i aspekta osiguranja, a u cilju osnaživanja menadžera i dalje profesionalizacije menadžerske struke. ]]> Elemente Menadžerskog ugovora prezentovali su autori i članovi radne grupe „Nisam SAM“:

 • Nebojša Mandić, tim lider RG „Nisam SAM“, DHL Global Forwarding, Country Head
 • Ana Lazarević, AOD Lazarević & Pršić advokati, partner
 • Bojan Radojičić, WTS Serbia, Managing Partner
 • Dejan Papuga, Društvo za posredovanje u osiguranju VIB, Direktor/Suvlasnik

U formiranju pravnih delova Ugovora bile su uključene i Marija Tasić, Managing Partner, Tasić & Partners, i Marijanti Babić, advokat – Law Leader, EY LAW.

"Kako biste formirali Menadžerski ugovor u svom najboljem interesu, potrebno je da on obuhvata konkretne odgovore na sva pitanja koja se tiču radnog mesta, poslovnih i pravnih ovlašćenja, merenja rezultata rada, rešavanja spornih situacija, utvrđivanja lične odgovornosti, naknada, nagrada ili penala s obzirom na poslovni rezultat, kao i druga bitna pitanja" - rekla je Jelena Bulatović, izvršna direktorka SAM-a i zahvalila se članovima Radne grupe "Nisam SAM" na uloženom znanju i posvećenom vremenu.

Nebojša Mandić, tim lider RG „Nisam SAM“ i Country Head, DHL Global Forwarding, predstavio je članovima sistem podrške Business Hub koji je takođe, proistekao iz radne grupe Nisam SAM.  Nebojša je istakao da mreža Business HUB povezuje članove kojima je potreban savet sa članovima Asocijacije koji su stručni u toj oblasti i da trenutno okuplja 65 članova, menadžera i preduzetnika, koji su ponudili svoju ekspertizu u čak 46 oblasti poslovanja. Više informacija nalazi se na linku.

Ana Lazarević, partner, AOD Lazarević & Pršić, objasnila je da je “Menadžerski ugovor kolokvijalni naziv za raznovrsne vrste sporazuma koje privredna društva zaključuju sa menadžmentom“.

Svrha menadžerskog ugovora jeste stimulisanje posebnih pogodnosti za menadžment u vidu: bližeg uređenja KPI (ciljeva) koji su uslov za obračun i isplatu stimulativnih bonusa preko ugovorenog iznosa osnovne zarade/naknade za rad; ugovaranja drugih novčanih i nenovčanih beneficija; posebne zaštite od nepovoljnih izmena ugovorenih uslova rada ili otkaza ugovora o radu na inicijativu poslodavca (tzv. “golden parachute”), kao i stimulisanje posebnih obaveza menadžmenta prema društvu u vidu: zabrane konkurencije (tzv. “non-competition clauses”), obaveze čuvanja poverljivih podataka, dužnosti posebne pažnje prilikom obavljanja poslova, dužnosti prijavljivanja poslova sa ličnim interesom i dužnosti izbegavanja sukoba interesa.

Pojašnjavajući tumačenje Menadžerskog ugovora u pravnom sistemu Republike Srbije, Ana Lazarević istakla je da u domaćem radnom pravu ne postoji ni definicija menadžmenta, kao posebne kategorije rukovodilaca koji nisu zastupnici društva, niti se na njih odnose norme kompanijskog prava, ali imaju posebna ovlašćenja i odgovornosti u rukovođenju određenim segmentima poslovanja društva. Menadžmentom se smatra isključivo direktor, odnosno drugi zakonski zastupnik poslodavca (član Izvršnog odbora ili drugi direktor koji je određen i upisan u registar privrednih društava kao zastupnik društva), dok se na sve druge rukovodioce primenjuju odredbe ZOR, identično kao i na sve ostale “obične” zaposlene.

Prema tome, samo sa direktorom/zastupnikom društva mogu se zaključiti: Ugovor o radu na određeno vreme, kojim se radni odnos zasniva na period do isteka mandata, odnosno razrešenja i Ugovor o međusobnim pravima, obavezama i odgovornostima direktora/zastupnika društva i društva, kojim se ne zasniva radni odnos. Sa svim ostalim menadžerima moguće je zaključiti isključivo ugovor o radu, kojim se radni odnos zasniva na neodređeno vreme, s obzirom da  su ova lica u opštem režimu radnog odnosa, a da karakter rukovodećih poslova ne omogućava rad van radnog odnosa, niti zasnivanje radnog odnosa na određeno vreme.

Elementi ugovora o radu sa menadžmentom su:  ugovorne strane i poslovi za koje se zaključuje ugovor; trajanje radnog odnosa i mesto obavljanja poslova, radno vreme, odmori i odsustva kao i elementi zarade menadžera u koje ulaze: zarada za obavljeni rad i vreme provedeno na radu, zarada po osnovu doprinosa poslovnom uspehu poslodavca i  druga primanja po osnovu radnog odnosa.

Poreske aspekte Menadžerskog ugovora predstavio je Bojan Radojičić, WTS Serbia, Managing Partner koji je izneo poreske razlike između Ugovora o radu i Ugovora o pravima i obavezama direktora.  Ukoliko se sa direktorom zasniva radni odnos doprinosi se plaćaju do maksimalne osnovice za doprinose dok se u slučajevima kada je direktor angažovan po osnovu ugovora o pravima i obavezama direktora doprinosi se plaćaju na pun iznos naknade.

Ukoliko se angažuje direktor nerezident po osnovu ugovora o pravima i obavezama direktora na obračun naknade se primanjuju odredbe ugovora o izbegavanju dvostrukog oporezivanja i socijalni sporazum.

Bojan Radojičić ukazao je da je sa poreske strane, izuzetno važan način na koji se tretira bonus. Bonus može biti ugovoren kao iznos koji menadžer dobija po osnovu doprinosa rezultatima rada pri čemu ima tretman kao zarada ili kao učešće u dobiti. Učešće u dobiti nije predmet oporezivanja godišnjim porezom na dohodak građana.

Svaki slučaj potrebno je posebno ceniti jer ukupno opterećenje uključujući i godišnji porez, zavisi od strukture i visine isplata bonusa i od visine regularne ugovorene zarade.

Članovima SAM-a bilo je posebno značajna informacija šta ulazi u obračun godišnjeg poreza tako da je predočeno da u oporezivanje ulazi: isplaćena zarada, a ne obračunata zarada, uključujći i zaradu od inostranog poslodavca kao i prihode od samostale delatnosti; svi benefiti koji su zaračunati kao zarada; ostali prihodi (prihodi od izdavanja, drugi prihodi u skladu sa članom 85 Zakona, prihodi od autorskih i srodnih prava, naknada troškova iznad neoporezivog iznosa (dnevnice iznad neporezivog iznosa, jubilarne nagrade, naknade za prevoz).

Dejan Papuga, direktor/suvlasnik, Društvo za posredovanje u osiguranju VIB, ukazao je da aspekt osiguranja u ugovoru može pružiti istovremeno benefit i zaštitu i da postoje četiri nivoa osiguranja: zakonska obaveza poslodavca, „Good Local Standard“, napredni Employee Benefit proizvodi i nadgradnja.

Zakonska obaveza koju je poslodavac potrebno da ispuni u pogledu osiguranja jeste: osiguranje od posledica nesrećnog slučaja (invaliditet, smrt nesrećnim slučajem) i osiguranje od profesionalnih oboljenja. U menadžerski ugovor poželjno je uneti i ostale nivoe osiguranja među kojima su „Good Local Standard“ koje podrazumeva: putno zdravstveno osiguranje i osiguranje za teže bolesti i hirurške intervencije. Napredni Employee Benefit proizvodi mogu uključiti: privatno (dopunsko) zdravstveno osiguranje, Best doctors (kancer, kardio, neuro, transplantacija; privatno penziono osiguranje (individualni račun – akumulacija do 58 g.) i životno osiguranje (loyality, riziko, štedno, teže bolesti). Četvrti nivo osiguranja je nadgradnja koja podrazumeva vrhunsku zaštitu menadžera, kao odgovornog lica, osiguranje odgovornosti direktora i članova uprave.

Radni dokument "Menadžerski ugovor" dostupan je članovima SAM-a na log in delu sajta!

]]>
Thu, 22 Mar 2018 16:05:00 +0100 Aktivnosti http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27702/sve-sto-ste-zeleli-da-znate-o-menadzerskom-ugovoru.html
Mastermind SAM je počeo http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27705/mastermind-sam-je-poceo.html Radne grupe Edukovan SAM izabrala učesnike u prvom Mastermind programu. ]]> Članovi komisije su  pri izboru polaznika, vodili računa da u grupi budu zastupljeni polaznici koji su različite starosne dobi, sa različim godinama iskustava, pažljivo su birane industrije delatnosti iz koje članovi dolaze, takođe u obzir je uzeta i rodna ravnopravnost, kao i godine koje je član proveo u SAM-u. Prednost pri izboru imali su kandidati  koji nisu ove godine uključeni, kao mentiji, u mentorski program, kako bi se i drugim članovima dala šansa da se uključe u nove formate u Asocijaciji.

Izabrani polaznici su:

 1. Dragana Milanović
 2. Ervin Pašanović
 3. Milutin Svirčev
 4. Nataša Pavlović Bujas
 5. Nikola Lazić
 6. Tamara Stančev

Simulaciju i prvi sastanak grupe vodile su Vesna Đukić, generalna direktorka BOŠ-a i članica UO SAM-a i Milica Pićurić, Executive coach, Mili Coaching co, članica SAM-a koja će voditi program Mastermind SAM.

Mastermind SAM je program napravljen po uzoru na Mastermind grupe kojim su se tokom istorije služili mnogi uspešni preduzetnici, od Billa Gatesa do Pata Flinna, kako bi unapredili svoje poslovanje i svoj lični razvoj.

Mastermind nudi kombinaciju brainstorminga, edukacije, jednake odgovornosti i podrške u grupnom okruženju kako bi vam se poboljšale poslovne i lične veštine. Mastermind pomaže svim članovima grupe ostvarivanje uspeha. Kroz grupni mastermind proces, prvo se kreira cilj, a zatim i plan da ostvarivanja. Članovi grupe pružaju podršku jedni drugima, kreativnim idejama i pomažu u mudrom donošenju odluka. 

]]>
Wed, 21 Mar 2018 15:20:00 +0100 Aktivnosti http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27705/mastermind-sam-je-poceo.html
Kako kompanije vode društvo napred http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27700/kako-kompanije-vode-drustvo-napred.html Kompanije imaju odgovornost za razvoj društva u kojem posluju i one moraju preuzeti vodeću ulogu u vođenju našeg društva napred – zaključak je diskusije održane u Srpskoj asocijaciji menadžera. ]]> Kompanije imaju odgovornost za razvoj društva u kojem posluju i one moraju preuzeti vodeću ulogu u vođenju našeg društva napred – zaključak je diskusije održane u Srpskoj asocijaciji menadžera. Predstavnici velikih kompanija prepoznatih po programima ulaganja u dobrobit društva i medija o tome su razgovarali na radnom doručku „Kako kompanije vode društvo napred“ čiji je domaćin bio regionalni Propulsion Fond.

„U Srbiji se u projekte za društvenu dobrobit godišnje uloži oko 22 miliona evra, a više od polovine tog novca dolazi iz kompanija. Ali pitanje je kako se taj novac ulaže? Jer to je dovoljno para da se izgradi dva ili tri kilometra autoputa u Grdeličkoj klisuri ili pet kilometara u ravnici. Gde možemo da stignemo tim putem? Nigde. Ali ako bismo to uložili u mlade ljude koji žele da se bave različitim profesijama – stvorićemo generaciju sposobnu da izgradi stotine kilometara autoputeva, ali i društvo inovativno u svim sferama – od kulture i obrazovanja, do građevinarstva i preduzetništva.“ poručio je Darko Soković koji je u Propulsion Fondu partner zadužen za strategiju i razvoj.

O programima kojima njihove kompanije ulažu u društvo govorile su direktorka Sektora za društveno odgovorno poslovanje Vojvođanske banke Zorica Džida, brend menadžerka kompanije Pernod Ricard Ana Zlatanović i šefica eksternih komunikacija Societe Generale banke Ivana Todorović.

Učesnici diskusije saglasili su se da kompanije ne smeju da čekaju da se društvenim pitanjima bavi samo država, jer na raspolaganju imaju značajne resurse, od finansijskih sredstava do znanja i iskustva. Ukoliko se ti resursi usmere u dobrom pravcu, to može da doprinese opštem boljitku društva.

]]>
Tue, 20 Mar 2018 11:44:00 +0100 Aktivnosti http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27700/kako-kompanije-vode-drustvo-napred.html
Predstavljamo vam BUSINESS HUB http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27694/predstavljamo-vam-business-hub.html Business HUB je nova inicijativa Srpske asocijacija menadžera koja predstavlja jedinstveni sistem podrške među članovima. ]]> Nastala je iz potrebe za konsultacijama u vezi sa izazovima u poslovanju.  Business HUB povezuje članove kojima je potreban savet sa članovima Asocijacije koji su stručni u toj oblasti.

Business HUB mreža okuplja 65 članova, menadžera i preduzetnika, koji su ponudili svoju ekspertizu, u čak 46 oblasti poslovanja.

KAKO KORISTITI BUSINESS HUB

Član SAM-a koji se susreće sa određenim poslovnim izazovom, može zatražiti podršku kroz Business Hub.

Potrebno je da uputite mejl izvršnoj kancelariji, sa navedenim pitanjem za koje Vam je potrebna konsultacija. Izvršna kancelarija će Vas u roku od 48 sati povezati sa članom iz Business HUB mreže koji je ponudio svoju ekspertizu u datoj oblasti.

Povezivanje je na dobrovoljnoj osnovi, u cilju dobijanja saveta i pomoći, baziranog na iskustvu i znanju članova.

Ukoliko vam je potrebna stručna podrška, savet, mišljenje eksperta – obratite se na office@sam.org.rs sa naznakom “Business HUB”.

Takođe, ukoliko želite da vaša ekspertiza uđe u sistem Business Hub-a, javite se!

DODATNE INFORMACIJE

Business Hub ne podrazumeva pružanje besplatnih pravnih, finansijskih ili drugih usluga, već prvi i osnovni savet među kolegama. Članovi Business HUB mreže biće slobodni da sugerišu svojim kolegama iz članstva ukoliko tu granicu pređu.  

Nivo pitanja i kvalitet saveta su subjektivnog karaktera i ne predstavljaju stavove kompanija iz kojih dolaze članovi, niti stavove SAM-a.

]]>
Mon, 19 Mar 2018 10:06:00 +0100 Aktivnosti http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27694/predstavljamo-vam-business-hub.html
Mentorski program jača karakter http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27696/mentorski-program-jaca-karakter.html Učesnici programa MenProSAM okupili su se na drugom zajedničkom susretu kako bi izneli svoje iskustvo o dosadašnjem toku mentorskog programa. ]]> Mentori i mentiji bili su jednoglasni u mišljenju da je MenProSAM program odlično i kvalitetno osmišljen počevši od uklapanja mentorskog para do načina realizacije i vođenja.

Dobiti mentora je privilegija u mnogim zemljama, a Srpska asocijacija menadžera svojim članovima pruža izuzetnu privilegiju da sebe razvijaju uz najbolje menadžere Srbije – istakli su mentiji.

Mentorski program “jača karakter” i pruža podjednaku razmenu znanja, ne samo da mentiji uče od mentora, već i mentori imaju priliku da usvajaju nova znanja.

Razmatrajući koje idealne karakteristike je potrebno da imaju mentori i mentiji, učesnici MenProSAM programa došli su do sledećih:

Top karakteristike idealnog mentora:

 • Vizionar
 • Analitičan i kritički nastrojen
 • Posvećen i nesebičan u deljenju znanja
 • Neposredan i objektivan
 • Pun pozitivne energije
 • Deli iste vrednosti

Top karakteristike idealnog mentija:

 • Angažovan
 • Fleksibilan
 • Otvoren i sposoban za dvosmernu komunikaciju
 • Pun entuzijazma, “gladan” za novim znanjem i uspehom
 • Inicijativan
 • Širi pozitivnu energiju
 • Deli slične ili iste vrednosti

Učesnicima je na kraju okupljanja predstavljena završna Mentorska konferencija koja je zakazana za 30. maj. Mentorski parovi su pozvani da predstave rezultate rada u prethodnih osam meseci na konferenciji i da pošalju SAM-u temu svog izlaganja i kratak opis. Takođe, predočeno im je da će se tokom aprila organizovati snimanje intervjua sa parovima koji žele da podele svoja iskusva iz programa i podele savete sledećoj generaciji mentorskog programa.

Pored poziva za Mentorsku konferenciju, Ivana Jelovac, tim lider Radne gurpe za mlade, članovima je predstavila nov program Edu Talks koji je prvenstveno namenjen učesnicima Mentorskog programa. Prvi događaj zakazan je za 29. mart od 14.30h u SAM-u.

Više informacija o Edu Talks-u možete naći na linku.

]]>
Fri, 16 Mar 2018 10:40:00 +0100 Aktivnosti http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27696/mentorski-program-jaca-karakter.html
Novi programi Srpske asocijacije menadžera http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27693/novi-programi-srpske-asocijacije-menadzera.html Upravni odbor SAM-a u kome se nalazi 25 uspešnih menadžera u 2017. godini formirao je programski savet koji se bavio smerom aktivnosti SAM-a za period 4 godine. Programski savet okupio se u maju 2017. i iz svog rada koji se odvijao u tri grupe: vizija, razvoj i uticaj, kreirao 12 radnih grupa usmerenih ka osnaživanju asocijacije. Ove radne grupe su se tokom 2017. godine bavile osmišljavanjem i preciziranjem programa za 2018. godinu. ]]> Radne grupe su funkcionisale pod nazivima i oblastima: EtičanSAM, OnlineSAM, UsklađenSAM, DrugarSAM, MenproSAM, NisamSAM, VolonterSAM, PartnerSAM, EdukovanSAM,

Radna grupa za mlade, Radna grupa za godišnju nagradu SAM-a, Radna grupa za Samit100. U radne grupe uključilo se blizu 100 članova SAM-a. Zahvaljujući ekspertskom pristupu radnih grupa, SAM će za svoje članove u 2018. godine pokrenuti više novih programa.

Radna grupa EdukovanSAM prepoznala je da je poželjno pokretanje edukativnih programa koji na duži vremenski period povezuju članove u manjim grupama. Iz te potrebe, izašla su dva formata koja će tokom 2018. godine biti predstavljana u vidu pilot projekata.

Mastermind SAM nudi kombinaciju brainstorminga, edukacije, jednake odgovornosti i podrške u grupnom okruženju kako bi se menadžerima unapredile poslovne i lične veštine. Mastermind pomaže članovima grupe da ostvarive uspeh. Mastermind SAM je program napravljen po uzoru na Mastermind grupe kojim su se tokom istorije služili mnogi uspešni preduzetnici, od Billa Gatesa do Pata Flinna, kako bi unapredili svoje poslovanje i svoj lični razvoj.

Više informacija o programu pročitajte na linku.

Business Hub inicijativa nastala je iz konstantne potrebe za modelom uzajamnog povezivanja članova kroz međusobne konsultacije u vezi sa poslovnim izazovima i predstavlja jedinstvenu platformu za podršku. Član SAM-a koji se susreće sa određenim izazovom u svom poslovanju, preko Business Hub baze može zatražiti stručnu podršku. U Business Hub bazi nalazi se 65 članova koji poseduju ekspertize iz 46 oblasti i spremni su da svoje iskustvo razmene sa pojedincem kome je podrška potrebna.  Postoji veći broj članova koji su naveli da mogu da pomognu u više oblasti. Više informacija na linku.

Takođe, radna grupa NisamSAM koja je razradila program Business Hub, pripremila je i dokument „Menadžerski ugovor“ koji uključuje elemente menadžerskog ugovora sa poreskog, finansijskog i aspekt osiguranja, a koji će svim članovima biti na raspolaganju.

Program radnog naziva “Domaćin SAM” ove godine obuhvata četiri događaja na kojima bi se razgovaralo o četiri osnovne funkcije menadžmenta: planiranje, organizovanje, rukovođenje i kontrola. Svaki događaj/sastanak bi bio organizovan pod jednom krovnom temom, odnosno jednom funkcijom menadžmenta. Predavanja bi vodili članovi SAM-a, eksperti iz navedenih oblasti.

EDU Talks program kreirala je Radna grupa za mlade. Program čini serija predavanja-radionica koje drže senior menadžeri (članovi SAM-a, ali i posebni motivacioni govornici) na određene, aktuelne teme uz interaktivni deo kroz diskusiju. Namenjen je edukaciji mladih članova sa ciljem jačanja liderskih potencijala mladih menadžera, korporativne kulture/preduzetničke odgovornosti, pregovaračkih i komunikacionih veština, pružajući im mogućnost da kroz edukaciju od strane zainteresovanih iskusnih menadžera, prošire svoja znanja iz određenih oblasti.

Sample TRENDOVI program nastao je takođe iz inicijative Radne grupe za mlade koja je prepoznala promene koje su već uveliko počele sa digitalizacijom koju donosi Četvrta industrijska revolucija. Sample TRENDOVI predstavljaće “Nova zanimanja” koje nameću novine u oblasti genetike, robotike, nanotehnologija, veštačke inteligencije, biotehnologija pa čak i u konzervativnoj industriji finansija. Predavači će biti stručnjaci iz različitih industrija, profesori, HR menadžeri, vlasnici i rukovodioci “inovativnih” kompanija, a predavanja će se održavati jednom kvartalno.

Još jedan od noviteta, a do koje je doveo konstantan porast članova SAM-a na godišnjem nivou, jeste potreba uvođenja Buddy sistema -“dodeljenog drugara”. “Drugar/Buddy” ima zadatak da novom članu bude prva pomoć oko upoznavanja članova, networkinga i bliže ga upoznati sa korišćenjem svih benefita koje SAM obezbeđuje. “Buddy” može biti svaki član SAM-a koji želi da pomogne novim članovima u procesu upoznavanja u prvoj godini članstva. Nov član SAM-a dobija svog para “buddy-ja” odmah po pristupanju u Asocijaciju. Ono što je posebno važno jeste da Buddy nije mentor novom članu, već neko čiji je zadatak da članu pomogne da se što lakše i brže adaptira na novu sredinu, kako bi se što bolje i efikasnije uključio u SAM aktivnosti.

Integritet, odgovorno liderstvo, stručnost, kontinuirani razvoj, održivost, tolerantnost, jednakost, pozitivnost i poverenje su vrednosti koje će Srpska asocijacije menadžera promovisati i u 2018. godini.

Kao udruženje profesionalnih menadžera, SAM ima za cilj profesionalni razvoj menadžera, afirmaciju, profesionalizaciju i promociju menadžerske struke, povezivanje menadžera i promociju najboljih poslovnih praksi, kompanija i odgovornog poslovanja. Članstvo SAM-a danas broji preko 400 menadžera, rukovodilaca uspešnih firmi i timova od preko 90.000 zaposlenih koji godišnje realizuju posao vredan 12 milijardi evra. SAM je udruženjemenadžerakoje gradimo na vrednostima prijateljstva, solidarnosti, kontinuiranog napretka i odgovornog liderstva, kako bi kroz lični i profesionalni razvoj menadžera doprineli stvaranju jakih kompanija i jake Srbije.

]]>
Wed, 14 Mar 2018 10:28:00 +0100 Aktivnosti http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27693/novi-programi-srpske-asocijacije-menadzera.html
Upravljanje sporovima u okviru kompanije http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27690/upravljanje-sporovima-u-okviru-kompanije.html Kako da pametnim izborom načina vođenja spora ili ugovaranja različitih načina vođenja spora u zavisnosti od vrste spora, postignete najbolje rezultate za vašu kompaniju predočeno je na radnom doručku koji je vodio advokat Dragan Psodorov iz advokatske kancelarije Joksović, Stojanović i Partneri. ]]> Upravljanje sporovima u okviru kompanije je često neopravdano zanemarena tema kojoj se ne pristupa na sveobuhvatan način, pa je pre svega bilo potrebno definisati o čemu se zapravo radi.  Upravljanje sporovima je ustvari sistematičan pristup razmišljanju o tome koji sve sporovi mogu nastati u toku poslovanja jedne kompanije, a zatim, prema tome, potrebno je unapred regulisati pravila pred kojim organima (sudskim ili vansudskim) je najbolje određenu vrstu spora rešavati. Dakle, poenta celokupnog pristupa ovoj temi jeste da se o navedenim pitanjima razmišlja unapred, a ne kada sporovi nastanu.

Dragan Psodorov pojasnio je da kompanije imaju mogućnosti da sporove rešavaju pred domaćim sudovima ili sudovima u inostranstvu, ako postoji međunarodni element, i zaključio da nepravilan izbor državnog suda može dovesti do toga da se presude iz jedne zemlje ne mogu izvršiti u drugoj zemlji.

Takođe, ukazano je na mogućnost ugovaranja i domaće arbitražu između privrednih subjekata kod čisto domaćih sporova, te je vođena rasprava o prednostima tog sistema rešavanja sporova, naročito u vezi sa brzinom rešavanja sporova, nepostojanju žalbe, te fleksibilnosti postupka.

Članovima SAM-a su izneti primeri kada je celishodnije sporove prepustiti medijaciji, sa naročitim osvrtom na pitanje radnih sporova, kako individualnih tako i kolektivnih. Na kraju spomenuti su i neki od hibridnih načina rešavanja sporova kao što su „arb-med“, „med-arb“ i „rana evaluacija spora“.

Zaključeno je da ne postoji jedno unificirano pravilo koje je primenjivo na sve privredne subjekte, već je potrebno da svaka kompanija analizira svoje poslovanje, analizira mogućnosti gde i kome može buduće sporove da poveri, analizira brzinu i troškove različitih načina rešavanja sporova, pa da za sebe pronađe optimalno rešenje, koje bi idealno bilo pretočiti u neki interni akt, koji bi posle obavezivao sve zaposlene koji su na mestima na kojima se ugovori pregovaraju ili gde mogu nastati sporovi.

 

]]>
Tue, 13 Mar 2018 14:12:00 +0100 Aktivnosti http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27690/upravljanje-sporovima-u-okviru-kompanije.html
Studenti menadžmenta Metropolitan univerziteta u poseti SAM-u http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27682/studenti-menadzmenta-metropolitan-univerziteta-u-poseti-sam-u.html Studenti II godine Menadžment fakulteta na Univerzitetu Metropolitan, posetili su Srpsku asocijaciju menadžera. ]]> Studente i njihovu profesorku doc. dr. Milicu Slijepčević, dočekala je izvršna direktorka SAM-a, Jelena Bulatović i predstavila im Srpsku asocijaciju menadžera, a zatim je Milena Manojlović, Head of Recruitment and Selection, GI Group približila studentima proces traženja posla.

Ističući članove SAM-a kao najveću snagu Asocijacije, Jelena Bulatović je govorila o stubovima komunikacije i aktivnostima sa ciljem konstantnog profesionalnog usavršavanja menadžera, afirmacije, profesionalizacije i promocije menadžerske struke kao i promocije najboljih poslovnih praksi, kompanija, odgovornog, etičkog i održivog poslovanja.

Predstavljajući tok HR procesa prilikom izbora kandidata za posao, Milena Manojlović iz GI Group, skrenula je studentima pažnju da svaka kompanija prevashodno traži odgovornog pojedinca i prenela im značajne instrukcije kako da počnu da ramišljaju o zaposlenju kojim bi voleli da se bave. Takođe, uključujući studente u interakciju, Milena je demonstrirala kako izgleda tipičan razgovor za posao sa HR menadžerom.

]]>
Thu, 8 Mar 2018 10:17:00 +0100 Aktivnosti http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27682/studenti-menadzmenta-metropolitan-univerziteta-u-poseti-sam-u.html
Mastermind SAM predstavljen preduzetnicima http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27679/mastermind-sam-predstavljen-preduzetnicima.html Nov program Srpske asocijacije menadžera koji je nastao iz radne grupe Edukovan SAM, Mastermind SAM predstavljen je zainteresovanim preduzetnicima. ]]> Program su predstavile Vesna Đukić, generalna direktorka BOŠ-a i članica UO SAM-a i Milica Pićurić, Executive coach, Mili Coaching co, članica SAM-a koja će voditi program Mastermind SAM.

Mastermind SAM je program napravljen po uzoru na Mastermind grupe kojim su se tokom istorije služili mnogi uspešni preduzetnici, od Billa Gatesa do Pata Flinna, kako bi unapredili svoje poslovanje i svoj lični razvoj.

Mastermind nudi kombinaciju brainstorminga, edukacije, jednake odgovornosti i podrške u grupnom okruženju kako bi vam se poboljšale poslovne i lične veštine. Mastermind pomaže svim članovima grupe da ostvare uspeh. Kroz grupni mastermind proces, prvo se kreira cilj, a zatim i plan do ostvarivanja. Članovi grupe pružaju podršku jedni drugima, kreativnim idejama i pomažu u mudrom donošenju odluka. 

Postoje različiti načini za grupisanje članova - po funkciji, po industriji, iskustvom, afinitetima itd. Inauguralna "beta" grupa u SAM-u su preduzetnici. Prvi ciklus namenjen preduzetnicima, trajaće do juna 2018. godine, a zatim od septembra startuje drugi ciklus koji će biti namenjen direktorima.

“Bez obzira dokle ste stigli u karijeri, u jednom trenutku ste došli do zaključka da je učenje kroz praksu veoma različito od učenja kroz teoriju. Možda ste svesni, a možda i ne, ali u vama postoji bogato praktično iskustvo i ideje koje se mogu kreativno primeniti na još nečije profesionalno putovanje.” – rekla je Milica Pićurić predstavljajući Mastermind SAM i dodala: “SAM zajednica drži odgovore i ima jedinstvenu perspektivu koja može biti neprocenjiva za vaš kontinuirani rast i uspeh. Drugim rečima, ako vi i kolega iz SAM-a imate ideju, nakon razmene, i vi i on sada imate dve ideje, a ne samo jednu. Kada se dva ili više uma udruže u duhu harmonije i razumevanja, onda se stvara treći um, Mastermind.”

Beneficije koje donosi uključivanje u Mastermind grupu su:

 • Prilika da radite “na” svojoj firmi, umesto samo “u” njoj
 • Bolja slika sebe i svoje firme
 • Prijateljstvo i razumevanje ostalih učesnika
 • Jedinstvene perspektive
 • Akumulirano iskustvo/kolektivna inteligencija
 • Prilika da činite dobro delo
 • Lična odgovornost

Kako bi Mastermind program bio uspešan, potrebna je raznovrsnost učesnika, lična posvećenost, potpuna iskrenost i poštovanje, optimizam i pozitivan stav i apsolutna diskrecija i poverenje.

Osnovna pravila Mastermind SAM su:

 • Prisustvovanje svakom sastanku, tokom CELOG sastanka.
 • Zabranjeno korišćenje mobilnih telefona
 • Aktivna participacija/slušanje
 • Konstruktivni feedback i pozitivan stav
 • Ne upadati drugima u reč
 • Konciznost komentara

Učesnici grupe se sastaju svake druge nedelje, na radnim sastancima u trajanju od dva sata, u prostorijama SAM-a, u terminu od 9.30 do 11.30h:

Raspored sastanaka Mastermind grupe:

 1. Simulacija -  21. mart
 2. sastanak - 04. april
 3. sastanak - 18. april
 4. sastanak - 09. maj
 5. sastanak - 23. maj
 6. sastanak - 06. jun
 7. sastanak - 20. jun

Učešće u Mastermind SAM grupi zahteva posvećenost, vreme i energiju, ali vrednost i kvalitet diskusije, razmena iskustava i mnogi drugi uvidi koji se dobijaju u Mastermind grupi biće vredni vašeg utrošenog vremena.

Ovaj ciklus Mastermind SAM će voditi Milica Pićurić, Executive coach, Mili Coaching co, članica SAM-a. Milica je konsultant za razvoj lidera sa 20 godina poslovne karijere u SAD. Članica je i osnivač grupe Mastermind u Sjedinjenim Državama.

 

]]>
Wed, 7 Mar 2018 13:04:00 +0100 Aktivnosti http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27679/mastermind-sam-predstavljen-preduzetnicima.html
Digitalno učenje koje vodi do uspešnih poslovnih rezultata http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27676/digitalno-ucenje-koje-vodi-do-uspesnih-poslovnih-rezultata.html Nove digitalne metode kojima se razvoj organizacije može pretvoriti u zabavan i aktivan proces, predstavio je članovima SAM-a, Alexandre Giry Deloison, International Business Developer, CrossKnowledge. ]]> Kako bi ostvarivanje strateških ciljeva bilo uspešno potrebno je kontinuirano ulagati u vrednost ljudi izgradnjom njihovih kompetencija. Ovakav vid upravljanja pozitivno se odražava na tržišnu poziciju organizacije, ali i na interne odnose. Povećavanjem vrednosti ljudskih potencijala i njihove lojalnosti kompaniji stvara se čvrst okvir za strateški i procesni napredak.

Edukacija zaposlenih putem tradicionalnih metoda učenja ili web seminara, u većem broju slučajeva, ne daje očekivane rezultate.

Međutim, primena najnovijih digitalnih rešenja kojima se omogućava učenje na daljinu, može u znatnoj meri da unapredi veštine zaposlenih čime dolazi do boljitka poslovanja cele kompanije.

Alexandre Giry Deloison predstavio je vodeće svetske formate edukacije koji predstavljaju sinergiju edukativnih videa, interakcije, kvizova znanja i dr, a lako su dostupni putem mobilnih aplikacija i sajtova i pre svega, jednostavni za upotrebu.

Ova rešenja garantuju pojedincu jedinstveno iskustvo učenja, a kompanijama transformaciju poslovanja u cilju sveopšteg benefita.

Alexandre Giry Deloison je International Business Developer u francuskoj kompaniji CrossKnowledge koja je globalni lider u digitalnom razvoju kompetencija. Tokom prethodnih šest godina, Alexandre je otvorio više od 25 novih tržišta za CrossKnowledge na teritoriji Evrope, Srednjeg Istoka, Ssevernoj Africi i pacifičkoj regiji, a bio je uključen i u postavku američke kancelarije u NewYork-u, 2012. godine. Zajedno sa svojim timom, posvećen je implementaciji inovativnih digitalnih rešenja u cilju transformacije poslovanja velikih kompanija širom sveta.

 

]]>
Tue, 6 Mar 2018 10:20:00 +0100 Aktivnosti http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27676/digitalno-ucenje-koje-vodi-do-uspesnih-poslovnih-rezultata.html
Model poslovanja budućnosti - važnost automatizacije biznis podataka http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27669/model-poslovanja-buducnosti---vaznost-automatizacije-biznis-podataka.html Kako automatizacija pomera granice poslovne efikasnosti i pojednostavljuje komplikovane procese, preneli su predstavnici Cube Team-a na prvom Radnom doručku u ovoj godini. ]]> Modele poslovanja budućnosti članovima SAM-a su predstavili Andrej Kravčuk, direktor prodaje, Cube Team, Radoš Ćulibrk, direktor marketinga, Cube Team i Predrag Ilić, Business Intelligence Team Leader, GoPro Srbija.

Andrej Kravčuk, direktor prodaje, Cube Team na početku izlaganja istakao je potrebu pravljenja razlike između podataka i informacije, a zatim postavljanja standarda i definisanje podataka koji su od važnosti za obradu.

“Kroz monetizaciju podataka važno je znati kako i šta hoćete da monetizujete” – rekao je Andrej Kravčuk i nastavio da neautomatizovano procesuiranje podataka može dovesti do značajnih problema u poslovanju.

Šta je automatizacija, vrste i primeri kao i koji su benefiti sistematizacije podataka, predstavio je Radoš Ćulibrk, direktor marketinga, Cube Team.

“Unapređenjem operativne efikasnosti ne postoji mogućnost ljudske greške” – istakao je Radoš Ćulibrk.

Organizacije koje su prihvatile automatizaciju poslovnih procesa, smanjile su troškove, uštedele vreme i omogućile svojim zaposlenima da se posvete rešavanju kompleksnijih problema i izazova. Mašine se sada bave rutinskim i monotonim zadacima, eliminišući faktor ljudske greške.

Benefiti korišćenja automatizacije su:

 • Kvalitet i konzistencija
 • Ušteda vremena
 • Metrička vidljivost
 • Unapređenje operativne efikasnosti
 • Upravljanje i pouzadnost
 • Redukovanje neočekivanog rizika
 • Niži troškovi realizacije

Biznis automatizaciju je moguće raditi:

AUTOMATIZACIJA SEKTORA (DEPRATMENT AUTOMATION)

 • Automatizacija HR Sektora
 • Automatizacija Marketing Sektora
 • Automatizacija Prodajnog Sektora

AUTOMATIZACIJA PROCESA (WORKFLOW AUTOMATION)

 • Automatizacija zahteva za godišnji odmor/bolovanje
 • Automatizacija marketing kampanja (email, funnel, social media)
 • Automatizacija fakturisanja proizvoda

AUTOMATIZACIJA BAZE PODATAKA (DATABASE AUTOMATION)

 • Povezana baza podataka zaposlenih i automatski pregled broja slobodnih dana i kompenzacije
 • Povezana funnel softver sa analitikom, mejling itd.
 • Povezana baza potencijalnih klijenata(CRM) sa VOIPOM, Email servisom, Drugom bazom itd.
 • Povezana in-house baza podataka sa 3rd party bazom podataka

 

 

]]>
Thu, 1 Mar 2018 12:02:00 +0100 Aktivnosti http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27669/model-poslovanja-buducnosti---vaznost-automatizacije-biznis-podataka.html
Radni sastanak sa Inicijativom Digitalna Srbija http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27673/radni-sastanak-sa-inicijativom-digitalna-srbija.html Radni sastanak članova Upravnog odbora SAM-a sa Upravnim odborom Inicijative Digitalna Srbija održan je u sredu, 28. februar. ]]> Na sastanku su razmatrane mogućnosti zajedničke saradnje Srpske asocijacije menadžera i Inicijative Digitalna Srbije kroz više projekata u oblasti digitalizacije, obrazovanja i ekosistema.

Teme za razgovor bile su:

Obrazovanje: Zašto je ono osnova sveg mogućeg napretka Srbije, šta imamo, a šta nam nedostaje? Zašto to treba da bude briga svih privrednih sektora i svake kompanije i svih menadžera?

Teme razgovora obuhvatile su osnovnoškolsko obrazovanje ali i visokoškolsko obrazovanje. Članovima UO SAM-a predstavljena je Petlja, online platforma za učenje računarstva (programiranja) za decu u Osnovnim školama i razmatralo se kako članice SAM-a mogu podržati ovu platformu.

Kakvo je stanje na fakultetima i u naučno-istraživačkom radu u zemlji koja je dala Teslu, Pupina, Milankovića i ostale inovatore i da li naši fakulteti mogu da obrazuju vrhunske stručnjake i naučnike, mlade koji će stvarati globalne biznise, softverske inženjere i programere, ali i dizajnere, product menadžere i sve one za zanimanja budućnosti, diskutovalo se u okviru teme visokoškolskog obrazovanja.

Skrenuta je pažnja da inovacije, “unicorn” kompanije i uspešni startapi obično uspevaju ako imaju zdravo okruženje koje ih podržava i koje povezuje startap timove sa korporacijama/velikim kompanijama ali i sa akademskim institucijama o čemu svedoče uspešni primeri u svetu (Silicijumska dolina, Izrael, London, Pariz, Berlin), ali i oko nas (Sofija, Temišvar, Slovenija, Mađarska). Da li zaista želimo da se startap kompanije koje najviše obećavaju registruju u susednim zemljama, zašto je na biznisu da radi na stvaranju takvog okruženja i na čemu rade neke od članica Inicjative i članovi SAM-a, polemisali su članovi Inicijative i SAM-a kako bi došli do zajedničkih projekata.

 

]]>
Wed, 28 Feb 2018 14:47:00 +0100 Aktivnosti http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27673/radni-sastanak-sa-inicijativom-digitalna-srbija.html
ODRŽANA XI GODIŠNJA SKUPŠTINA SRPSKE ASOCIJACIJE MENADŽERA http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27662/odrzana-xi-godisnja-skupstina-srpske-asocijacije-menadzera.html Rad na profesionalnom razvoju menadžera, razmena znanja i iskustva kroz mentorski program, povezivanje menadžera, saradnja sa Vladom i njenim institucijama kao i promocija najboljih praksi u cilju unapređenja poslovnog ambijenta i ekonomskog razvoja, deo je ciljeva Srpske asocijacije menadžera na kojima je rađeno u 2017, a koji će biti u fokusu i u ovoj godini, zaključeno je na 11. redovnoj godišnjoj Skupštini koja je održana u sredu, 21. februara. ]]> Predsednica SAM-a, Stanka Pejanović, istakla je da danas Asocijacija ima najveći broj članova od osnivanja – 434, za koje je realizovano više od 60 događaja sa akcentom na kontinuiranu edukaciju i profesionalni razvoj menadžera, promovisanje najboljih poslovnih praksi, odgovornog, etičkog i održivog poslovanja i efikasno povezivanje menadžera.

Predstavljajući rezultate SAM-a i plan i program za 2018.godinu, predsednica SAM-a Stanka Pejanović istakla je da prioritet Srpske asocijacije menadžera ostaje profesionalni razvoj menadžera i stvaranje lidera za budućnost kao i promocija odgovornog poslovanja. „U ovoj godini planiramo inteziviranje saradnje sa srodnim udruženjima i organizacijama u regionu i Evropi, a u cilju unapređivanja ekonomske saradnje i razmene iskustava i najboljih poslovnih praksi“ istakla je u svom izlaganju Pejanović. 

Kao glavni ciljevi istaknuti su intenziviranje regionalne i međunarodne saradnje i pozicioniranje SAM-a kao lidera u regionu s obzirom na to da je Srbija ove godine preuzela predsedavanje SAMIT100 poslovnih lidera jugoistočne Evrope koji će se održati krajem juna u našoj zemlji.

Tokom 2017. godine Upravni Odbor oformio je programski savet se bavio smerom aktivnosti SAM-a za period od 1 do 3 godine, kao i generalnim ciljevima u naredne tri godine.  Iz rada programskog saveta koji se odvijao u tri grupe: vizija, razvoj i uticaj, oformljeno je 12 radnih grupa usmerenih ka osnaživanju asocijacije, koje su se tokom godine bavile osmišljavanjem i preciziranjem programa za 2018. godinu. Tim lideri radnih grupa predstavili su na godišnjoj Skupštini svoj rad i nove programe kojima će se SAM baviti u 2018. godini.

Program radne grupe „Drugar SAM“ predstavio je Dragan Popović, direktor AIGO Business System i član UO SAM-a. „Cilj naših aktivnosti jesu kvalitetna i brza integracija novih članova u SAM i bolje povezivanje već postojećih članova unutar asocijacije“. Ova radna grupa pokrenula je niz projekata koji pored „buddy“ sistema za nove članove, uključuje redovne sastanke članova sa članovima UO, susrete van Beograda, zajedničko prisustvo događajima van SAM-a i slično.

Edukovan SAM predstavila je Vesna Đukić, generalna direktorka BOŠ i članica UO SAM-a, i iznela je dva nova projekta Mastermind SAM i Domaćin SAM. Program Mastermind SAM napravljen je po uzoru na već poznate mastermind grupe. Prva grupa učesnika počinje već 7. marta i namenjena je preduzetnicima. Više informacija na linku. Drugi program je Domaćin SAM koji je usmeren na jačanje menadžerske veština.

Nebojša Mandić, Country Head, DHL GLOBAL FORWARDING i tim lider radne grupe „Nisam SAM“ rekao je da su prepoznate dve stvari kojima se bavio tim. „Naši članovi žele da budu deo sistematizovanog načina pružanja i traženja profesionalne podrške što je dovelo do pokretanja Business Hub-a. Drugi kolosek je menadžerski ugovor jer smo prepoznali da su potrebni saveti kako sklopiti jedan kvalitetan, dobar menadžerski ugovor koji ima svoj pravni aspekt, zatim aspekt osiguranja kao i pitanja poreza.“ – rekao je Nebojša Mandić predstavljajući programe grupe „Nisam SAM“.

Borislav Miljanović, CEO Represent Communications i član UO SAM-a predstavio je radnu grupu „Online SAM“. Jedan od pravaca razvoja koji je na osnovu potreba i predloga članova definisao Programski savet jeste i razvoj sveobuhvatne platforme SAM-a na internetu, odnosno postavljanje Online infrastrukture koja bi omogućila bolju komunikaciju, povezivanje, edukaciju članova i organizacioni razvoj organizacije. Radna grupa najviše vremena uložila je u razvoj projekta SAM aplikacije koja bi omogućila članovima da direktno komuniciraju, povezuju se, primaju informacije od asocijacije, prijavljuju se i prate događaje, imaju pristup edukativnim i informativnim sadržajima. Putem ove aplikacije članovi bi imali pristup video i drugim materijalima koje bi im omogućile da prate sadržaje asocijacije i onda kada nisu u mogućnosti da prisustvuju aktivnostima SAM-a, kao i da pokreću inicijative, a želja radne grupe je da se online infrastrukturom obezbedi i lakše organizovanje i povezivanje članova u drugim mestima u Srbiji, što bi doprinelu daljem razvoju i regionalnom širenju asocijacije. Radna grupa je definisala projekat najšire moguće shodno prepoznatim potrebama članova, sa ciljem da se u skladu sa raspoloživim budžetom projekat smanji na ono što je prioritet u prvoj godini, a da se nakon toga postepeno dodaju ostali segmenti. Radna grupa je do danas definisala prvu verziju projektne dokumentacije sa najširim funkcionalnostima aplikacije i na osnovu te dokumentacije u narednom periodu tražiće se ponude developerskih kompanija. Izabrana je i komisija koje će upravljati procesom, a o svim narednim koracima članovi će biti blagovremeno obavešteni.

 

Partner SAM je predstavio Branko Greganović, Predsednik Izvršnog odbora NLB banka i član UO SAM-a. Radna grupa radi na sistematizaciji izbora i rada sa partnerima SAM-a, sa ciljem proaktivnog i sistematičnog upravljanja odnosima sa partnerima. Shodno tome, radna grupa priprema opšte smernice za uspostavljanje partnerstava i rada sa partnerima. Radna grupa će ujedno uraditi pregled i evaluaciju postojećih partnerstava, a pripremiće i programski okvir i dokument u cilju osnaživanja postojećih partnerstava. Cilj grupe je pripremiti platformu malo organizovanije gde se sistematičnije upravlja ciklusom partnerstva SAM-a sa drugim organizacijama u udruženju. Kreiranjem partnerstava sa releventnim učesnicima, Asocijacija može da doprinese drugima i iskoristi prednosti partnera, da ubrza učenje i širenje veština i znanja, može dublje i šire da utiče i na društvenu zajednicu. Dokument koji je grupa razvila upravo ima za cilj da sažeto predstavi okvir za izgradnju partnerstava Srpske asocijacije menadžera. 

Olga Svoboda, GI Group HR Solutions i članica UO SAM-a,  vodila je Radnu grupu za Godišnju nagradu koja se bavila osnaživanjem i prepoznavanjem izvrsnosti kroz dodelu godišnjih nagrada SAM-a. Radilo se na unapređenju i definisanju kategorija, kriterijuma, procesom nominovanja i glasanja. Takođe, jasno je postavljena struktura žirija kako bi se doprinelo sveobuhvatnijem i objektivnijem procesu procenjivanja kandidata.

Ivana Jelovac, Client Service Director, Blackbox advertising, predstavila je rad radne grupe za mlade. Grupa je razvila nekoliko projekata usmerenih na razvoj mladih menadžera. Oslanjajući se na digitalnu transformaciju razvio se projekat „nova zanimanja“ koja će se baviti temama i promenama koje donosi digitalna transformacija. Govornici će biti predstavnici inovativnih kompanija, njihovi osnivači HR menadžeri, profesori fakulteta. Integracija i edukacija mladih članova radiće se kroz Senior predavanja koja sadrže teorijski i interaktivne radionice i obrađivaće se teme koje se tiče liderstva, emocionalne inteligencije, napredovanja u karijeri i timskog rada.

U rad radnih grupa uključilo se blizu 100 članova SAM-a. Zahvaljujući ekspertskom pristupu radnih grupa, SAM će za svoje članove u 2018. godine pokrenuti više novih programa.

Jelena Bulatović, izvršna direktorka SAM-a, predstavljajući pregled članstva i finansijski izveštaj za 2017. godinu, iznela je da je iza SAM-a uspešna godina kako po broju novih članova i ukupnom broju članova, tako i iz ugla finansijske samoodrživosti. Godina 2017. počela je sa 404 članova, a završena je sa 435 članova. Cilj SAM-a jeste da zadrži kvalitet kako bi članovi bili zadovoljni i nastavili da šire pozitivnu energiju i entuzijazam.

„Pravilnim upravljanjem troškovima, a u isto vreme obezbeđujući za članove i goste vrhunske događaje i prijatnu atmosferu i kao što bi jedan naš član UO rekao – wow efekat - došli smo do rezultata da ne samo da je realizovan najveći pozitivni rezultat izuzimajući godine kada smo imali USAID projekat, već smo ostvarili i rezerve za prva tri meseca.“ – izjavila je Jelena Bulatović.  I u 2017. godini SAM je postigao finansijsku samoodrživosti, a sve aktivnosti SAM-a su realizovane iz članarina, korporativnih sponzorstava i kotizacija. „Nastavljamo sa istim elanom kao i do sada, sa starim i novim programima koje spremamo za vas kao što je naša predsednica predstavila, a vas pozivamo da ostanete aktivni i posvećeni članovi.“ - rekla je na kraju svog izlaganja Jelena Bulatović.

Na 11. Godišnjoj Skupštini usvojili su se godišnji izveštaj o članstvu i finansijskom poslovanju za 2017. godinu, izveštaj Nadzornog odbora, revizorski izveštaj za 2016. godinu i godišnji budžet za 2018. godinu. Takođe, odlučilo se o istupanju iz Udruženja iz Evropske menadžment asocijacije (EMA) kao i o pristupanju evropskoj organizaciji CEC European Managers i Asocijaciji menadžera jugoistočne Evrope (AMSEE). Na dnevnom redu bili su i odluka o osnivanju privrednog društva SAMIT100 doo sa udruženjima iz Hrvatske i Slovenije kao i odluka o dopuni Statuta Udruženja.

 

Govoreći o uspešnosti programa pokrenutih prošle godine, istaknuto je da je Srpska asocijacija menadžera u cilju edukacije, pokrenula diskusije na dve bitne teme: Održivi razvoj i Digitalna transformacija. Vodeće kompanije tokom godine prenosile su svoja iskustva i dobru poslovnu praksu sa ciljem podizanja svesti poslovne javnosti, kompanija i pojedinaca u Srbiji o važnosti ovih tema za unapređenje društva u celini.

Promovisanje liderstva i profesionalni razvoj mladih menadžerima realizuje se kroz jedinstveni, ekskluzivni mentorski program Asocijacije, MenProSAM. Kroz ovaj program je u tri generacije bilo uključeno preko 150 članova, ca ciljem razvoja mladih menadžera kroz podršku uspešnih lidera i eksperata, takođe članova Asocijacije.

Kako bi se članovi SAM-a konstantno profesionalno usavršavali, tokom ove godine, organizovano je više od 30 ekskluzivnih predavanja, treninga i radionica sa domaćim i stranim predavačima koji su prenosili najnovije svetske trendove na poljima uticajnog menadžmenta, inovacija, motivacije, razvoja ljudskih resursa, analize produktivnosti kao i novih veština lidera. Podsticanje poslovnog povezivanja profesionalnih menadžera i kompanija, negovano je preko već tradicionalnih događaja poput SAM Wine Club, After Holiday Cocktail i Junskog susreta.

Kraj godine, Srpska asocijacija menadžera obeležila je dodelom prestižnih “SAM Godišnjih nagrada” na svečanom događaju “SAM Gala 2017”. Svečanosti u Belexpo centru prisustvovalo je preko 440 zvanica iz poslovnog, političkog, kulturnog i medijskog života, kao i predstavnici udruženja menadžera iz regiona. Nagrade se dodeljuju pojedincima i kompanijama koji se zalažu za bolje uslove poslovanja, profesionalizaciju menadžerske struke, promociju etičkog i društveno odgovornog poslovanja kao i razvoj liderstva među mladima.

Integritet, odgovorno liderstvo, stručnost, kontinuirani razvoj, održivost, tolerantnost, jednakost, pozitivnost i poverenje su vrednosti koje će Srpska asocijacije menadžera promovisati i u 2018. godini.

Zapisnik sa XI redovne godišnje skupštine SAM možete pogledati ovde. (za pregled dokumenata potrebno je da se ulogujete)

]]>
Thu, 22 Feb 2018 11:59:00 +0100 Aktivnosti http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27662/odrzana-xi-godisnja-skupstina-srpske-asocijacije-menadzera.html
Mastermind SAM - novi program SAM-a namenjen preduzetnicima http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27657/mastermind-sam---novi-program-sam-a-namenjen-preduzetnicima.html Radna grupa EdukovanSAM vam predstavlja novi program MASTERMIND SAM, program napravljen po uzoru na Mastermind grupe kojim su se tokom istorije služili mnogi uspešni preduzetnici, od Billa Gatesa do Pata Flinna, kako bi unapredili svoje poslovanje i svoj lični razvoj. ]]> Šta je Mastermind SAM?

Mastermind nudi kombinaciju brainstorminga, edukacije, jednake odgovornosti i podrške u grupnom okruženju kako bi vam se poboljšale poslovne i lične veštine. Mastermind pomaže svim članovima grupe ostvarivanje uspeha. Kroz grupni mastermind proces, prvo kreirate cilj, a zatim i plan da ga ostvarite. Članovi grupe vam pružaju podršku kreativnim idejama i pomažu u mudrom donošenju odluka.

Kome je namenjen Mastermind SAM?

Prvi ciklus Mastermind SAM je namenjen preduzetnicima SAM-a i trajaće od marta do juna 2018.

Ako ste preduzetnik koji može da pruži vrednost drugim članovima grupe i spremni ste da dajete i primate savete i ideje uz potpunu iskrenost i poštovanje kao i da prihvatate konstruktivne povratne informacije, prijavite se!

Kako se odvija Mastermind SAM?

 1. Predstavljanje programa i metodologije - 7. mart
 2. Izbor šest članova grupe
 3. Simulacija - 21. mart

Raspored sastanaka Mastermind grupe:

Učesnici grupe se sastaju svake druge nedelje, na radnim sastancima u trajanju od dva sata, u prostorijama SAM-a, u terminu od 9.30 do 11.30h:

 1. sastanak - 04. april
 2. sastanak - 18. april
 3. sastanak - 09. maj
 4. sastanak - 23. maj
 5. sastanak - 06. jun
 6. sastanak - 20. jun

Učešće u Mastermind SAM grupi zahteva posvećenost, vreme i energiju, ali vrednost i kvalitet diskusije, razmena iskustava i mnogi drugi uvidi koji se dobijaju u Mastermind grupi biće vredni vašeg utrošenog vremena.

Ovaj ciklus Mastermind SAM će voditi Milica Pićurić, Executive coach, Mili Coaching co, članica SAM-a. Milica je konsultant za razvoj lidera sa 20 godina poslovne karijere u SAD. Članica je i osnivač grupe Mastermind u Sjedinjenim Državama.

Ukoliko ste preduzetnik i želite da učestvujete u Mastermind SAM programu, prijavite se na office@sam.org.rs i dođite na uvodno predavanje koje će se održati u sredu, 7. marta, od 9.30 – 11.30h, u prostorijama SAM-a, Smiljanićeva 24, Beograd.

 

]]>
Mon, 19 Feb 2018 14:57:00 +0100 Aktivnosti http://sam.org.rs/dogadjaji/aktivnosti/27657/mastermind-sam---novi-program-sam-a-namenjen-preduzetnicima.html