Uloguj se

Pretraga
Naslovna  ::  Aktivnosti  ::  Aktivnosti  ::  Društvena odgovornost  ::  Izvršni direktor SAM-a na panelu prilikom predstavljanja NIS Izveštaja održivog razvoja za 2013

Društvena odgovornost

09. 07. 2014.

Izvršni direktor SAM-a na panelu prilikom predstavljanja NIS Izveštaja održivog razvoja za 2013

NIS predstavio Izveštaj o održivom razvoju za 2013. godinu

NIS je predstavio Izveštaj o održivom razvoju za 2013. godinu, koji je u skladu sa standardima vodeće organizacije u svetu u oblasti održivog poslovanja Global Reporting Initiative.

Na predstavljanju Izveštaja govorili su Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a, Jelena Bulatović, izvršna direktorka Srpske asocijacije menadžera, dr Ana Trbović, dekanka Fakulteta za ekonomiju finansije i administraciju i Igor Lončarević, partner poreskog i pravnog odeljenja KPMG.

Izvršni direktor SAM-a je na panelu istakla da „bi u je veoma bitno za kompanije da razumeju značaj održivog razvoja i SAM se kao asocijacija trudi da širenjem dobrih praksi podstakne kompanije da razumeju značaj integrisanja strategije održivog razvoja u svoje poslovanje. Istraživanje koje je SAM sproveo, pokazalo je da je od 75 ispitanih kompanija, iz svih sektora, 48 ne sastavlja GRI izveštaj, a 27 ga izrađuje ili planira da ga uradi ove godine. Ipak, primećuje je se porast intersovanja za temu održivog razvoja. Mi kao Asocijacija pratimo kakve su novine i trendovi kompanija, kako naših članica tako i generalno na nivou celokupne privrede, a ovakvi pozitivni primeri dodatni su stimulans za domaće privrednike da se zainteresuju za izradu GRI. SAM će se baviti edukacijom svojih članova na značaju izrade GRI izveštaja" istakla je u svom izlaganju Jelena Bulatović.

Izveštaj NIS-a koji je potvrdio nezavisni revizor KPMG je dobio B+ ocenu. U odnosu na Izveštaj iz 2012. godine, kompanija NIS je ostvarila napredak, budući da je povećana transparentnost izveštavanja.

NIS je prva kompanija u Srbiji koja četvrtu godinu zaredom, putem otvorenog dijaloga, sprovodi praksu redovnog izveštavanja svih zainteresovanih strana o bitnim aspektima svog poslovanja. Izveštaj o održivom razvoju obuhvata dostignuća koja su u 2013. godini, osim na razvoj kompanije, bila usmerena na unapređenje života u zajednici kroz ostvarenje ekonomskog, kulturnog i socijalnog rasta. Izveštaj je predstavljen na NIS-ovom tradicionalnom forumu, sačinjenom od pet okruglih stolova, na kojima su osim predstavnika NIS-a, učestvovali i predstavnici ministarstava, državnih institucija, univerziteta u Beogradu i Novom Sadu, nevladinih organizacija, naftnih udruženja, najvećih kompanija u Srbiji, kao i predstavnici medija.

Nakon predstavljanja Izveštaja, paralelno je održano pet okruglih stolova na teme: razvoja politike ljudskih resursa u NIS-u, o strategiji NIS-a za održivi razvoj i društvenoj odgovornosti, o upravljanju resursima u oblasti zdravlja, bezbednosti i zaštite životne sredine, na temu prakse NIS-ovog rada sa potrošačima i partnerima i okrugli sto o programima namenjenim mladima.

Kompletan Izveštaj može se preuzeti sa sajta kompanije: www.nis.rs

Za više informacija o standardima u korporativnom izveštavanju posetite: www.globalreporting.org.