Uloguj se

Pretraga
Naslovna  ::  Aktivnosti  ::  Aktivnosti  ::  Srbija napredovala na svetskoj listi konkurentnosti

Aktivnosti

17. 10. 2018.

Srbija napredovala na svetskoj listi konkurentnosti

Srbija je napredovala za 5 mesta i rangirana je na 65. mestu na Globalnoj listi konkurenosti prema izveštaju Svetskog ekonomskog foruma za 2018. godinu. Zvanične rezultate Indeksa globalne konkurentnosti (IGK) Svetskog ekonomskog foruma objavili su Srpska asocijacija menadžera (SAM) i Fondacija za razvoj ekonomske nauke (FREN).

Srbija je ostvarila poboljšanje i napredak skoro u svim stubovima konkurentnosti, a poboljšanju naše pozicije najviše su doprineli: Makroekonomska stabilnost, Obrazovanje i veštine, Tržište proizvoda i Finansijski sistem. Jedino pogoršanje faktora konkurentnosti zabeleženo je u stubu koji prati razvijenost i kvalitet institucija.

„Čestitam svim građanima Srbije, na sjajnom rezultatu za 21018. godinu. Srbija je napredovala pet mesta na indeksu koji je veoma važan za konkurentnost i atraktivnost naše zemlje za potencijalne investitore. Ono što me još više ohrabruje je što imamo veći rast u odnosu na sve zemlje u regionu i kad posmatrate sve zemlje koje su u ovom indeksu, njih 140, imamo rast iznad proseka. To dokazuje da smo na pravom putu reformi našeg sistema i da iz godine u godinu povećavamo kvalitet života i životni standard građana Srbije. Kad imate dobre rezultate u obavezi ste da imate još bolje i ukoliko nastavimo ovim tempom brzo ćemo ući u top 50. To je naš cilj. Nadam se da ćemo sledeće godine predstaviti još bolje rezultate“, izjavio je ministra finansija Siniša Mali.

Najveći napredak u odnosu na vrednost iz prethodne godine, ostvaren je unutar stuba Makroekonomska stabilnost. Takođe, najveći doprinos poboljšanju pozicije doneo je stub koji prati razvijenost i stabilnost Finansijskog sistema.

„Gledajući iz ugla privrede, pozitivno je što su fiskalna konsolidacija i stabilnost finansijskog sistema i makrooekonomskog okruženja doveli do porasta konkurentnosti Srbije. Ima puno prostora za unapređenje, pre svega u transparentosti rada institucija, daljem unapređenju e-uprave, daljem smanjenju birokratskih procedura, doslednog sprovođenja reformi. Drago nam je i da Svetski ekonomski forum prepoznaje značaj uticaja 4. industrijske revolucije na konkurentnost zemlje, posebno ističući značaj rezilijentnosti i agilnosti kompanija, građenja inovativnih ekosistema i ekonomskog razvoja koji u centar stavlja ljudski kapital. Mi se kao Udruženje menadžera fokusiramo na razvoj menadžerskih kadrova i njihovo osnaživanje, da se pripreme i razvijaju i sebe i svoje kompanije za budućnost i transformaciju poslovanja na bazi digitalizacije. To ćemo nastaviti i u narednom periodu, jer je to izuzetno važno za konkurentnost naše zemlje, za koju se nadamo da će nastaviti da jača, a time i da napredujemo na ovoj listi" rekla je Jelena Bulatović, izvršna direktorka Srpske asocijacije menadžera.

Srbija je ostvarila najveće povećanje indeksa u odnosu na sve zemlje iz okruženja. Jedina zemlja iz ex Yu ispred naše je Slovenija. Bosna i Hercegovina je ostvarila nešto nižu vrednost, Hrvatska je ponovila rezultat iz prethodne godine, dok u slučaju Makedonije poređene nije moguće jer prošle godine nije bila uključena u izveštaj.

 „Od svih stubova koji mere konkurentnost Srbija ima najbolji rang u okviru stubova koji prate obrazovanje i veštine i sposobnost za stvaranje inovacija. Svetski ekonomski forum u ovogodišnjem izdanju Indeksa konkurentnosti posebnu pažnju posvećuje inovacijama i ukazuje na njihov značaj za dugoročni ekonomski rast. S obzirom da su obrazovanje i inovacije blisko povezani, dobri rezultati u ovim poljima daju optimizam u pogledu sposobnosti naše privrede da generiše ekonomski rast u narednom periodu“, kaže Jelena Žarković, direktorka FRENa.

Iz ankete privrednika bolja ocena dobijena je na pitanja o pristupačnosti finansiranja malih i srednjih preduzeća, dostupnosti kapitala za nove preduzetničke poduhvate i stabilnosti bankarskog sistema. Pored ovih ocena, znatno je smanjen i stepen učešća loših kredita u ukupno plasiranim u odnosu na 2017. godinu, što je dodatno uticalo na bolju ocenu ovog stuba.

„Za Srbiju je izuzetno važno da razume i ozbiljno shvati sve eksterne procene napretka i razvoja i dobrih i loših strana onoga što u ovom trenutku jesu karakteristike srpske ekonomije. Sama činjenica da Srbija to prihvata i da to ozbiljno shvata dokazuje zrelost ekonomije, spremnost da se menja u pozitivnom pravcu. Stanje informaciono komunikacione tehnologije u Srbije je, prema mom mišljenju, mnogo bolje možda nego što to odražava ovaj izveštaj. Sve ono što se radi u e upravi, civilnom sektoru i inicijativama poput Digitalne Srbije i Petlja je nešto na šta Srbija može da bude ponosna“, kaže Branko Greganović, član UO SAMa i predsednik IO NLB banke.

Indeks globalne konkurentnosti, smatra se jednim od najvažnijih indikatora prilikom rangiranja zemalja kod kreditora i potencijalnih investitora koji bi mogli da se odluče na poslovanje u jednoj zemlji, a vrednost indeksa dobija se kombinovanjem podataka iz međunarodnih baza i rezultata iz ankete koja  se sprovodi među privrednicima.

Nova metodologija procene konkurentske pozicije privreda

U novom globalnom izveštaju o kretanju konkurentnosti u 2018. godini izvršena je značajna revizija dosadašnje metodologije koja se koristila za procenu konkurentske pozicije privreda. Konkurentnost se i dalje prati na osnovu 12 stubova, ali su njihova pozicija, struktura i način kalkulacije promenjeni, kao i nazivi.

Naziv stubova IGK 2018: institucije, infrastruktura, usvajanje informaciono-komunikacionih tehnologija, makroekonomska stabilnost, zdravstvo, veštine, tržište proizvoda, tržište rada, finansijski sistem, veličina tržišta, dinamika poslovanja i sposobnost za inoviranjem.

U skladu sa promenom metodologije Izveštaja o globalnoj konkurentnosti, kao i ranga, rezultati mogu biti uporedivi samo sa preračunatom vrednošću IGK koju je Svetski eknomski forum sproveo za podatke iz 2017. godine i objavio zajedno sa ovogodišnjim izveštajem.

Kompletan izveštaj za Srbiju možete pronaći na web sajtu www.fren.org.rs  

Događaj je podržan od Američke agencije za međunarodni razvoj USAID. Fondacija za razvoj ekonomske nauke (FREN) od 2011. godine lokalni je partner Svetskog ekonomskog foruma (SEF) na projektu „Global Competitiveness Report“.

O FREN-u

Fondacija za razvoj ekonomske nauke osnovana je 2005. godine sa ciljem promovisanja akademskih istraživanja u Srbiji i izgradnje novog korpusa znanja za donosioce ekonomskih odluka.  Osnivač Fondacije je Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu, jedan od vodećih ekonomskih fakulteta u Jugoistočnoj Evropi. FREN-ov tim se sastoji od mreže od preko 30 istraživača i eksperata koji redovno i sistematski prate ekonomske trendove u Srbiji, sprovode detaljna istraživanja i podržavaju i omogućavaju razmenu informacija i raspoloživost ekonomskih podataka. Zahvaljujući kvalitetu i relevantnosti njegovih istraživanja, FREN se pozicionirao kao jedan od vodećih ekonomskih istraživačkih centara („think tank“) u Srbiji. Direktor FREN-a je Jelena Žarković. Kontakt: komunikacije@fren.org.rs  

Predstavljanje rezultata Indeksa globalne konkurentnosti (IGK) Svetskog ekonomskog forma (SEF) za 2018. godinu