Uloguj se

Pretraga
Naslovna  ::  Aktivnosti  ::  Aktivnosti  ::  Stanka Pejanović, predsednica SAM-a na konferenciji “The Economist: Svet u 2018.”

Aktivnosti

15. 12. 2017.

Stanka Pejanović, predsednica SAM-a na konferenciji “The Economist: Svet u 2018.”

U okviru konferencije "Ekonomist - Svet u 2018" održan je panel "Kuda se kreće srpska privredna lađa", na kome je učestvovala Stanka Pejanović, predsednica SAM-a.

Predstavnici privrede slažili su se da je Srbija napredovala, ali da je potrebno još dosta rada na reformi javne uprave, efikasnijoj primeni zakona, ubrzanju sudskih procesa i smanjenju sive ekonomije.

Predsednica Srpske asocijacija menadžera Stanka Pejanović istakla je da se mora raditi na "ekonomskom patriotizmu", saznanju da nivo potrošnje zavisi od zarade, kao i na tome da ne budemo prepoznati kao tržište jeftine radne snage.

"Mislim da je jedan od osnovnih problema odliv radne snage, moramo konkretno da se zalažemo za veća izdavanja za nauku, koje je na niskom nivou u odnosu na region i Evropu, mi imamo znanje koje moramo da zadržimo", rekla je Pejanović.

Šestu godinu za redom Color Press Grupa okuplja čelne ljude Vlade Srbije, Vlade Vojvodine, ambasadore, ekonomiste i vodeće privrednika iz Srbije i regiona.

Ovogodišnja konferencija"The Economist: Svet u 2018" održana je u Domu Narodne skupštine Srbije. Pozdravni govor održala je predsednica Narodne skupštine, Maja Gojković.

“Ovo je odlična prilika da svi kao učesnici različitih panela govorimo o izazovima koji Evropu, svet i Srbiju čekaju 2018. godini. Danas zaista živimo u vremenu promenljive geopolitičke realnosti, globalnih izazova i promena, kao što su terorizam, cyber kriminal, izbeglištvo, migracije, ekonomske teškoće, klimatske promene i mnoge druge. Odgovor na ove izazove možda nikada nije bio važniji jer brzina promena često sam ne ostavlja vremena za prilagođavanje. Ključ i preduslov napretka Srbije je politička i ekonomska stabilnost, a i naša odgovornost u tome da je očuvamo”, rekla je Maja Gojković.