Uloguj se

Pretraga
Naslovna  ::  Aktivnosti  ::  Aktivnosti  ::  Stanka Pejanović, predsednica SAM-a na prvom BIZIT okruglom stolu na temu „Prednosti i zamke e-commerce“

Aktivnosti

07. 12. 2017.

Stanka Pejanović, predsednica SAM-a na prvom BIZIT okruglom stolu na temu „Prednosti i zamke e-commerce“

Koncept tradicionalnog bankarstva nije postojan nigde u svetu, pa ni u Srbiji, izjavila je na otvaranju Okruglog stola na temu „Prednosti i zamke e-commerce“, guverner NBS, Jorgovanka Tabaković.

Na samom otvaranju, moderator okruglog stola, Tatjana Ostojić, iznela je podatke da trgovina kešom u Srbiji i dalje iznosi 70 odsto prometa. Guverner NBS, Jorgovanka Tabaković je dodala da se i u EU 80 odsto transakcija obavlja kešom, uprkos velikom prilivu kriptovaluta, čiji je udeo u globalnim transakcija veoma mali i iznosi između tri i pet odsto dnevnih transakcija koje obavi Narodna banka Srbije.

"Narodna banka Srbije pripremila je Nacrt zakona kojim će se regulisati provizije za plaćanje bankarskim karticama i koji će se naći pred Skupštinom Srbije", rekla je Tabakovićeva na prvom BIZIT okruglom stolu "Prednosti i zamke e-trgovine", održanom u Srpskoj asocijaciji menadžera (SAM). 

U prilog elektronskom poslovanju u Srbiji ide i inicijativa NBS, koja radi na uvođenju instant plaćanja (PSD2), u skladu sa onim što sprovodi EU. Novi sistem instant plaćanja će omogućiti sve ono što mu ime govori 24/7/365, a NBS će obezbediti najsavremeniju infrastrukturu, koja će omogućiti bankama da implementiraju ovaj vid plaćanja i svojim korisnicima obezbede da koriste novi sistem, koji će sa strane NBS biti implementiran u drugoj polovini 2018. godine.

Zajednički zaključak predstavnika bankarskog sektora je bio i da nove tehnologije ne poskupljuju transakcije, već su efikasnije, smanjujući pritom broj koraka u svakoj transakciji, a samim tim i cenu transakcija.