Uloguj se

Pretraga
Naslovna  ::  Aktivnosti  ::  Aktivnosti  ::  Realizovan program “InterAkcija”

Aktivnosti

27. 11. 2015.

Realizovan program “InterAkcija”

U sklopu realizacije projekta „Istraži posao - pokreni posao“ koji sprovode Omladinski centar "Zajedno stvaramo...", Srpska asocijacija menadžera i Mokrogorska škola menadžmenta, uz podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, u petak 27. novembra u prostorijama SAM-a održana je edukativna mentorska sesija „Interakcija“. Na mentorskoj sesiji učesnicima su bile omogućene konsultacije sa menadžerima mentorima.

Osnova cilj projekta „Istraži posao - pokreni posao“ je povećanje zapošljivosti mladih kroz neformalno preduzetničko obrazovanje i povezivanje sa privatnim sektorom, razvoj njihovih ideja i preduzetničkog duha i podršku najboljima u povezivanju sa kompanijama u cilju realizacije stručne prakse i potencijalnog zaposlenja. Realizacija projekta predstavlja jedan od ključnih aspekata misije Omladinskog centra "Zajedno stvaramo..." , koji ima za cilj da mladima omogući da dostignu svoje potencijale, razviju svoja znanja, veštine i sposobnosti i da se kao aktivni građani uključe u razvoj društva i poboljšanje kvaliteta života.

Osnovne teme o kojima se diskutovalo bile su: pravni aspekti biznisa, porezi i doprinosi za preduzetnike, razvoj marketing plana, kao i finansije za preduzetnike.

 

Ivan Pribićević, tim lider SAMPLE-a i Business Development Manager u TMS CEE DOO, održao je predavanje na temu Biznis plana, prema metodologiji Business Model Canvas, Alexandra OsterWaladera. Svako od učenika napravio je svoju prvu verziju BMC-a, o kojoj se naknadno razgovaralo sa cljem unapređenja i približavanja najoptimalnojoj verziji.

 

Advokat Zoran Numović iz advokatske kancelarije Naumović & Partneri, podelio je sa učesnicima veoma bitne informacije iz oblasti pravne regulative pravnih lica.  

Katarina Jelisavčić, Izvršni direktor za razvoj, kvalitet i nove tehnologije PKB Korporacije govorila je o rizicima koje treba predvideti pre ulaska u agrobiznis. Ona je takođe naglasila da je poljoprivreda specificna privredna grana, gde pored faktora čoveka, imamo nepredvidiv faktor klimatske i vremenske prilike-neprilike, ali i istakla značaj udruživanja poljoprivrednih proizvođaca, kroz udruženja, klastere i zadruge.

O ulozi i važnosti start-up-ova govorio je Aleksandar Nedeljković, finansijski direktor u Mainstream-u. Takođe, razgovaralo se na temu načina na koji se mogu finansirati kompanije, zatim o načinima udruživanja kako bi se smanjili troškovi i povećala konkurentnost kompanija, kao i o tome šta znači biti preduzetnik.

 

Zahvaljujemo se predavačima na sjajnoj realizaciji programa “Interakcija”.

Za dobar ukus bio je zadužen Zlatiborac.

 

Program Interakcija